West-Friesland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf West-Friesland (regio))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van West-Friesland

West-Friesland is een Nederlandse regio in het noorden van de provincie Noord-Holland. Belangrijke plaatsen in de regio zijn Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Schagen. Ook een deel van Alkmaar valt in West-Friesland. West-Friesland wordt omringd door de Westfriese Omringdijk.

De regio ligt ten zuiden van het Wieringermeer en ten noorden van de Zaanstreek.

Geschiedenis

Een kaart van West-Friesland uit de 17de eeuw.

West-Friesland wordt al heel lang bewoond, in de steentijd al. Er is zelfs een menselijk skelet gevonden van een inwoners van West-Friesland uit die tijd, deze kreeg de naam Cees de steentijdman. Vroeger zaten Noord-Holland en Friesland aan elkaar vast. Door de eeuwen heen is er een rivier gevormd, de Vlie. De Vlie begonnen steeds breder en breder te worden. Het Almere (niet te verwarren met de stad Almere) ontstond onder die rivier. Het Almere zou later de Zuiderzee worden.

In de Middeleeuwen werd West-Friesland West-Frisia of Frisia genoemd. In 1101 komt deze naam voor het eerst voor. Vanaf de 11de eeuw was Friesland min of meer een zelfstandig. De West-Friezen besturen zelf het gebied. Deze tijd noemen de Friese Vrijheid en duurde in totaal drie eeuwen. Onder West-Friesland lag Graafschap Holland, waar de Hollandse graven de baas waren. De West-Friesen wilde zich niet overgeven aan de Hollandse graven. Graaf Floris V lukte het om West-Friesland te veroveren. Na zijn dood braken er opstanden uit. Zijn opvolger, Jan I, zorgde ervoor dat na de slag bij Vronen de opstanden ophielden. Sindsdien wordt het gebied binnen de Westfriese Omringdijk aangeduid als West-Friesland.

West-Friesland bleef nog jaren bij Graafschap Holland horen. Pas tijdens de Bataafse Republiek werd Nederland verdeeld in departementen en later tijden Koninkrijk Holland opnieuw. In 1814 werd de provincie Holland gevormd. In 1840 werd deze provincie weer verdeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland. Sindsdien hoort West-Friesland bij Noord-Holland.

Gemeenten

Een stukje van de stad Hoorn.

West-Friesland bestaat uit 13 gemeenten. Dat zijn:

Vlag en wapen

Zie ook

  • Friesland - voor meer info over de provincie Friesland.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West-Friesland&oldid=703151"