Cyaan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Color icon cyan.svg|miniatuur|150x150px|Diverse tinten cyaan]]
'''Lichtblauw''' ookwel '''Cyaan''' genoemd is een [[kleur]]. Dingen die vaak als lichtblauw worden aangezien:
+
'''Lichtblauw''' ook wel '''Cyaan''' genoemd is een [[kleur]]. Dingen die vaak als lichtblauw worden aangezien:
 
*De [[lucht]]
 
*De [[lucht]]
  +
*[[Water]], vooral bij een tropisch strand. Ook zwembaden krijgen vaak deze kleur.
*[[Water]]
 
  +
'''Cyaan''' is de kleur tussen [[Groen (kleur)|groen]] en [[Blauw (kleur)|blauw]] op het zichtbare spectrum van licht of additieve RGB-systeem waarmee beeldschermen werken. Bij het mengen van verf of drukinkt in het subtractieve kleursysteem (CMYK-kleursysteem), is cyaan een van de primaire kleuren, samen met [[Magenta (kleur)|magenta]] en [[Geel (kleur)|geel]]. Kleuren in het cyaankleurenbereik zijn groenblauw, [[turkoois]], elektrisch blauw, [[aquamarijn]], [[aqua]] en andere die worden beschreven als blauwgroen.
   
  +
De naam is afgeleid van het oude Griekse woord ''kyanos'', wat "donkerblauw email, Lapis lazuli" betekent. Het was vroeger bekend als "cyaanblauw".
{{Navigatie kleuren}}
 
  +
  +
De chemische verbinding cyanide is een giftig [[pigment]]. De planeet [[Uranus (planeet)|Uranus]] is cyaan gekleurd vanwege de overvloed aan methaan in zijn atmosfeer. Aardgas (methaan), dat door velen wordt gebruikt om thuis op gasfornuizen te koken, heeft een cyaankleurige vlam wanneer het wordt verbrand met een mengsel van lucht. {{Navigatie kleuren}}
 
{{beg}}
 
{{beg}}
   

Versie van 25 jun 2022 17:18

Diverse tinten cyaan

Lichtblauw ook wel Cyaan genoemd is een kleur. Dingen die vaak als lichtblauw worden aangezien:

  • De lucht
  • Water, vooral bij een tropisch strand. Ook zwembaden krijgen vaak deze kleur.

Cyaan is de kleur tussen groen en blauw op het zichtbare spectrum van licht of additieve RGB-systeem waarmee beeldschermen werken. Bij het mengen van verf of drukinkt in het subtractieve kleursysteem (CMYK-kleursysteem), is cyaan een van de primaire kleuren, samen met magenta en geel. Kleuren in het cyaankleurenbereik zijn groenblauw, turkoois, elektrisch blauw, aquamarijn, aqua en andere die worden beschreven als blauwgroen.

De naam is afgeleid van het oude Griekse woord kyanos, wat "donkerblauw email, Lapis lazuli" betekent. Het was vroeger bekend als "cyaanblauw".

De chemische verbinding cyanide is een giftig pigment. De planeet Uranus is cyaan gekleurd vanwege de overvloed aan methaan in zijn atmosfeer. Aardgas (methaan), dat door velen wordt gebruikt om thuis op gasfornuizen te koken, heeft een cyaankleurige vlam wanneer het wordt verbrand met een mengsel van lucht.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cyaan&oldid=720639"