Nederlands-Indië

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 28 apr 2023 om 10:47 (Toegevoegd: Museum)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands-Indië
Hindia Belanda

Flag of the Netherlands.svg       State coat of arms of the Netherlands.svg

Nederlandsindie.PNG
Hoofdstad Batavia
Aantal inwoners 60.700.000 (1930)
Staatsvorm Kolonie
Talen Nederlands, Maleis (later Indonesisch}, Javaans, Chinees, Tamil, Arabisch en andere inheemse talen
Religie islam, christendom, hindoeïsme en boeddhisme
Nationale feestdag 31 augustus (verjaardag van de koningin)
Volkslied Wien Neêrlands bloed (1898-1932)
Willhelmus (1932-1949)
Munteenheid Nederlands-Indische gulden

Nederlands-Indië (Indonesisch: Hindia Belanda) was tussen 1816 en 1949 een kolonie van Nederland.

Geschiedenis

De VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) kwam naar Indonesië en werd de baas in dat land. De VOC haalde er specerijen vandaan zoals; koffiebonen, suikerriet en tabak. Maar ook kruidnagel, steranijs, peper, kamperfoelie en nootmuskaat. Pas in de 19de eeuw werd Nederland er zelf de baas. Nederland haalde er zoveel mogelijk spullen vandaan.

Zwaar werk

De Indonesiërs moesten zwaar werk doen. En een deel van hun grond moesten ze gebruiken om koffie, suiker en tabak op te verbouwen. Als ze dat niet deden, werden ze gestraft. Pas na 1900 veranderde dit. De Nederlanders bouwden ziekenhuizen en scholen in Nederlands-Indië, daarom dachten ze dat ze wat goeds deden.

Jappenkampen

In de Tweede Wereldoorlog veroverde Japan Nederlands-Indië. De Japanners sloten de Nederlanders en de Indonesiërs op in jappenkampen. Ze behandelden hun gevangen vreselijk slecht.

Na de Tweede wereldoorlog

Toen de Japanners de oorlog verloren, dacht Nederland weer de baas over Nederlands-Indië te worden. Alleen de Indonesiërs wilden dat niet. Soekarno werd hun leider. Hij zei dat Indonesië onafhankelijk (zelf dingen beslissen en een vrij land zijn) wilde zijn. Nederland was het er niet mee eens en stuurde 100.000 soldaten per boot naar Nederlands-Indië bij de Politionele acties. Alleen het probleem was dat Soekarno ook mensen voor het leger had verzameld. Van 1945 tot 1949 was er oorlog. Er kwamen 150.000 Indonesiërs om het leven. Nederlanders maakten veel onschuldige Indonesiërs dood. Uiteindelijk nam de Verenigde Staten het voor Indonesië op. Nederland kreeg namelijk geld van de Verenigde Staten om alles wat kapot was gegaan in de Tweede Wereldoorlog weer te repareren. De Amerikanen zeiden dat als Nederland de Indonesiërs niet met rust zou laten, Nederland dat geld niet meer zou krijgen. Toen zag Nederland in dat ze fout zaten. Daarom werd Indonesië in 1949 onafhankelijk.

Museum

In het Museum Sophiahof in Den Haag is het Indisch Herinneringscentrum. Er zijn tentoonstellingen en andere activiteiten, ook voor kinderen.

Media

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands-Indië&oldid=782887"