Nijmegen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 63: Regel 63:
   
 
==Geografie==
 
==Geografie==
  +
Nijmegen is ook een gemeente. In het oosten grenst Nijmegen met de gemeenten [[Lingewaard]] en [[Ubbergen]], in het zuiden met [[Goesbeek]] en [[Heumen]], in het westen met [[Wijchen]] en [[Beuningen]] en in het noordwesten met [[Overbetuwe]].
   
 
==Politiek==
 
==Politiek==

Versie van 18 apr 2014 12:07

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Nijmegen
120px 120px
Bestand:NijmegenLocatie.png
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}
Geografie
Provincie Flag of Gelderland.svg Gelderland
Hoofdplaats Nijmegen
Gemeente Nijmegen
Oppervlakte 57,53 km²
Bevolking
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
160.732 (01/06/2007)
2999 inw./km²
Overige info
Postcodes 6500-6546, 6663, 6679, 6683
Zonenummer 024, 0481
Bestand:Nijmegen sateliet.jpg
Satellietfoto van Nijmegen
Uitzicht vanuit de stad over de Waal

Nijmegen is een stad in de Nederlandse provincie Gelderland. Nijmegen is ook de oudste stad van Nederland. De stad Nijmegen ligt grotendeels op de linkeroever van de Waal. Nijmegen is de op 9 na grootste stad van Nederland en de grootste stad van Gelderland. Nijmegen telt 168.499 inwoners. Nijmegen maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. In de buurt van Nijmegen liggen de steden Arnhem en Wijchen.

Naam

De naam Nijmegen komt van de Keltische woorden magos (vlakte of markt) en Novio (nieuw). In het Latijn is de naam dan Noviomagus. De Romeinen gaven de stad deze naam. De noemde de stad ook wel Ulpia Noviomagus Batavorum. In de tijd van Karel de Grote kreeg de stad de naam Numaga. Later werd dit veranderd in Nieumeghen, dit betekend Nieuw-Megen. Later werd dit weer veranderd in Nymegen. In de moderne Nederlandse spelling werd dit weer veranderd in Nijmegen. In het Nijmeegs wordt de stad ook wel Nimwèège genoemd en in het Duits wordt het Nimwegen.

Geschiedenis

Voor de Middeleeuwen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. In 2005 vierde Nijmegen zijn 2000 jarig bestaan. Nijmegen is dus gesticht rond het jaar 5 N. Chr. Toen de Romeinen in Nederland kwamen, was Nijmegen een onderdeel van de Limes. Tussen 71 en 104 zat er een leger van het Romeinse Rijk in Nijmegen gevestigd. Nijmegen was toen een Castrum, dit was een groot fort wat onderdeel was van de Limes. Nijmegen is gebouwd op een heuvel bij de rivier de Waal. In Nijmegen worden regelmatig spullen gevonden uit de Romeinse Tijd. Nijmegen was een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Nijmegen was namelijk belangrijk voor de handel. In de 3de eeuw verlieten de Romeinen Nijmegen.

De middeleeuwen tot de twintigste eeuw

In de Middeleeuwen was Nijmegen ook een stad. Frederik Barbarossa liet een burcht bouwen in Nijmegen, genaamd het Valkhof. In 1155 was deze burcht klaar. In 1230 kreeg Nijmegen officieel Stadsrechten. In 1248 werd Nijmegen onderdeel van Gelre. Willem van Holland zou Nijmegen hebben verkocht aan Gelre om zo zijn schulden af te lossen. In 1543 werd Nijmegen, net als Gelre, bestuur door Huis Habsburg. Tijdens de Reformatie ging het redelijk rustig in Nijmegen. Protestanten en Katholieken kregen in 1566 gelijke rechten. In 1579 kregen de protestanten meer rechten dan de katholieken.

Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd Nijmegen een aantal keer belegerd. In 1951 werd Nijmegen op belegerd, het Beleg van Nijmegen. Dit was de tweede keer. Dit maal werd Nijmegen terug veroverd door Maurits van Oranje. Tussen 1672 en 1674 werd Nijmegen veroverd door de Fransen. In 1678 werd het weer rustig in Nijmegen, door de Vrede van Nijmegen. Door dit verdrag was er ook vrede tussen de Fransen en het Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. In 1923 kreeg Nijmegen een Universiteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Nijmegen als eerste stad in Duitse handen. Op 22 februari 1944 werd de binnenstad gebombardeerd door de Geallieerden, het Bombardement op Nijmegen. In de september 1944 vochten de Geallieerden op de Waalburg. De Britten en de Amerikanen wonnen uiteindelijk. In 1945 werd Nijmegen, net als de rest van Nederland, bevrijd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog was Nijmegen min of meer verwoest. Het stadsdeel Benedenstad raakte in verval. In 1972 waren er plannen om dit gebied te slopen, in plaats van te restaureren. In 1975 werd Nijmegen uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Toch waren toen al de meeste middeleeuwse panden gesloopt. Een paar straten werden toen restaureert. In de jaren zestig en zeventig stond Nijmegen bekend als Rode stad. Er waren toen veel Marxisten. In 1981 waren er rellen tussen de krakers en het Nijmeegse bestuur, de Piersonrellen. Na de Tweede Wereldoorlog is Nijmegen ook flink uitgebreid. De dorpen Hatert, Hees en Neerbosch werden onderdeel van de stad.

Geografie

Nijmegen is ook een gemeente. In het oosten grenst Nijmegen met de gemeenten Lingewaard en Ubbergen, in het zuiden met Goesbeek en Heumen, in het westen met Wijchen en Beuningen en in het noordwesten met Overbetuwe.

Politiek

Cultuur

Musea

Parken

Evenementen

Bezienswaardigheden

Natuur

Onderwijs

Stadsdelen en wijken

De gemeenteraad heeft de gemeente Nijmegen met ingang van 1 januari 2007 onderverdeeld in 9 stadsdelen (CBS-wijken), die weer bestaan uit 44 wijken (CBS-buurten), namelijk:

Verkeer en vervoer

Externe Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nijmegen&oldid=330128"