A25 (België)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BE-A25.svg

Snelweg A25 Belgie.png

Autoroute du Soleil
Van Nederland Eijsden A2E35
Naar Luik N90
Land Vlag van België België
Lengte 16 km
Provincie(s) Limburg, Luik
Foto('s)
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De A25 is een korte Belgische autosnelweg die 16 kilometer lang is. De weg begint bij de grens met de Nederlandse provincie Limburg en eindigt in de Belgische stad Luik. De E25 loopt ook gedeeltelijk over deze weg mee. Tussen de grens en het knooppunt Cheratte loopt de weg samen met de E25. Het is gebruikelijk in België dat op dit deel alleen het nummer E25 is bewegwijzerd. Het nummer A25 is wel op de kilometerpaaltjes langs de weg te vinden.

De A25 tussen Cheratte en Luik is in 1965 opengesteld. Het deel tot aan de Nederlandse grens stamt uit 1974.

Route

De A25 begint bij de grensovergang met Nederland. Direct na de grensovergang volgt er een afrit naar Moelingen en Voeren, die erg belangrijk is voor de Voerstreek. Dat is een Nederlandstalig gebied dat een exclave van Vlaanderen is. Na ongeveer vijfhonderd meter komt men in Wallonië en is alles Franstalig. Daarna komt de weg langs de stad Wezet. Vanaf hier loopt de Maas direct naast de snelweg en ligt de spoorlijn Luik-Maastricht aan de andere kant van de weg.

Verderop kruist de A25/E25 de A3 bij het knooppunt Cheratte. Hier kan het verkeer afslaan voor de richtingen Aken, Brussel, Luxemburg of Namen. Vanaf hier eindigt (en begint vanaf de andere kant) de route van de E25 op de A25. Daarna kom je door industriegebieden en voorsteden van de stad Luik. Niet veel later eindigt de A25 en gaat de snelweg over in de N90.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=A25_(België)&oldid=809968"