De Nieuwe Maan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nieuwe Maan is een Nederlands praatprogramma, dat wekelijks wordt uitgezonden op NPO 2 door de NTR. Het programma wordt in de middag uitgezonden. Het richt zich voornamelijk op de multiculturele samenleving en integratie. Vooral de Nederlandse moslimgemeenschap komen hierbij aanbod, aangezien het programma zich ook tot hen richt.

Het programma bestaat sinds 2010 onder de naam De Halve Maan. Het werd gemaakt in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep om meer programma's voor moslims te maken. Aangezien Nederland geen omroep voor hun (meer) heeft, werd het uitgezonden door NTR. Deze omroep richt zich namelijk op informatieve programma's. De presentatie was oorspronkelijk in handen van Aad van den Heuvel en Naeeda Aurangzeb. In 2013 werd de naam veranderd door De Nieuwe Maan. In 2016 werden zij vervangen door Nadia Moussaid. Sinds het najaar van 2018 wordt het programma gepresenteerd door Fidan Ekiz. Daarnaast worden er ook peilingen uit Nederland en andere Europese landen in het programma gepresenteerd door Danny Ghosen. Bij het programma worden wekelijks meerdere stellingen en kwesties besproken, zoals de positie van de vrouw en discriminatie. Ook zijn er verschillende gasten aanwezig en wordt er samengewerkt met meerdere organisaties en politieke partijen.

Op 28 februari 2019 kwam naar buiten dat de politieke partij DENK met de NTR wilde spreken over het programma. Volgens DENK was de koers die het programma maakte niet goed, aangezien veel van hun leden zich niet erkende in de inhoud van het programma. In Nederland is ongebruikelijk dat de politiek zich bemoeid met de inhoud van programma's, aangezien er persvrijheid is. Tevens had DENK al eerder kritiek op presentatrice Ekiz. De NTR vertelde aan omroep WNL en VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz bij het radioprogramma WNL Opiniemakers, dat er contact is tussen DENK en de NTR voor het maken van het programma. Dit komt omdat meerdere partijen meedoen. Volgens de NTR loopt dit vaak uit de hand. Bij het programma Jinek vertelde Fidan Ekiz dat ze de actie van DENK betreurd. Eerder haalde DENK al meerdere malen uit naar de pers en boycotte tevens het programma Goedemorgen Nederland voor een halfjaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Nieuwe_Maan&oldid=550427"