Frans Mandaat Syrië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Mandaat Syrië
Mandat pour la Syrie et le Liban
الانتداب الفرنسي في سوريا و لبنان
al-Intidaab al-Fransi 'ala Soeriya wa-Loebnaan

Flag of the French Mandate of Syria (1920).svg

Hoofdstad Damascus
Regeringsvorm Volkenbondmandaat
Taal Arabisch, Armeens, Frans, Koerdisch & Turkmeens
Religie islam, christendom, jodendom, druzen en jezidisme
Munteenheid Syrisch pond

Het Frans Mandaat Syrië, voluit het Volkenbondmandaat voor Syrië en Libanon (Frans: Mandat pour la Syrie et le Liban, Arabisch: الانتداب الفرنسي على سوريا ولبنان; al-Intidaab al-fransi 'ala Soeriya wa-Loebnaan), was een Frans mandaat (land dat beheerd wordt door een ander land) van de Volkenbond. Het mandaat gold tussen 1923 en 1946 en over het gebied dat nu Syrië, Libanon en de provincie Hatay in Turkije is.

Geschiedenis

Ottomaanse Rijk

Dit gebied wordt voor 1914 al een hele tijd bestuurd door het Ottomaanse Rijk. Dat land bestond op zijn hoogtepunt uit Turkije, Noord-Afrika, Delen van het Arabisch Schiereiland en een stuk rond de Zwarte Zee, waaronder de Krim.

Eerste Wereldoorlog

In 1914, wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, kiest het Ottomaanse Rijk de kant van de centralen. Dat bondgenootschap bestond uit Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en dus het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk, dat voor de oorlog al verzwakt was, lijdt grote verliezen, en uiteindelijk verliezen ze de oorlog.

Afbrokkelen Ottomaanse Rijk en begin mandaatgebieden

Na de oorlog brokkelt het Ottomaanse Rijk verder af. De sultan wordt in 1922 afgezet en de drie Pasja's grijpen de macht. Zij weten alleen het huidige Turkije bij elkaar te houden. De overige gebieden worden mandaatgebieden, behalve Saoedi-Arabië. Dat wordt een zelfstandig koninkrijk. Het huidige Syrië, Libanon en een klein stuk Turkije vormden samen het mandaat voor Syrië en Libanon.

Gebieden

Gebieden voor 1937. État d'Alep: staat Aleppo, état de Damas: staat Damascus, djebel druze: Dzjebel ed-Droez, sandjak d'Alexandretta: sandjak Alexandretta, état des Alaouites: staat der Alawieten, grand Liban: Groot-Libanon.

Het mandaatgebied is weer verdeeld in andere gebieden. Hieronder een tabel:

Vlag Naam Hoofdstad Begin Einde Huidige land Opmerking
Flag of the State of Damascus.svg Staat Damascus Damascus 1920 1924 Syrië In 1924 gingen de staten Damascus en Aleppo de Staat Syrië vormen.
Flag of the State of Aleppo.svg Staat Aleppo Aleppo 1920 1924 Syrië In 1924 gingen de staten Damascus en Aleppo de Staat Syrië vormen.
Flag of None.svg Sandjak Alexandretta Antiochië 1921 1938 Turkije In 1938 werd de Republiek Hatay uitgeroepen dat zich in 1939 aansloot bij Turkije.
Latakiya-sanjak-Alawite-state-French-colonial-flag.svg Staat der Alawieten Latakia 1920 1936 Syrië
Flag of Jabal ad-Druze (state).svg Dzjebel ed-Droez As-Suwayda 1921 1936 Syrië
Lebanese French flag.svg Groot-Libanon Beiroet 1920 1943 Libanon

Einde mandaatgebied

Het mandaatgebied kwam, net als veel andere gebieden, tijdens/na de Tweede Wereldoorlog ten einde. Mandaatgebieden moeten namelijk bestuurd worden door een sterk land. Dat was Frankrijk voor WOII, maar het Vichy-regime dat tijdens de oorlog Zuid-Frankrijk en koloniën bestuurde was te zwak om dat te doen. Tevens waren de gebieden zelf sterker geworden in de periode van het interbellum. Syrië en Libanon werden met Engelse steun echt onafhankelijk in 1946.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frans_Mandaat_Syrië&oldid=757478"