Huisdier

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Huisdieren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huisdieren

Een huisdier is een dier dat in of om het huis woont. Vroeger werden huisdieren voornamelijk gehouden omdat ze handig waren, bijvoorbeeld als waakhond, of een poes tegen de muizen. Boerderijdieren als de koe, het paard, geit, schaap, kip en dergelijke worden ook tot de huisdieren gerekend. Simpelweg omdat ze in hetzelfde huis (gebouw) verbleven. Ze zijn door de mens gedomesticeerd. Deze categorie wordt ook wel landbouwhuisdieren genoemd.

Gezelschapsdieren

Tegenwoordig worden huisdieren vaak uitsluitend als gezelschapsdier gehouden. Het eerste dier dat door de mens om het huis gehouden werd, was niet de hond of de kat, maar de gans. Die waakt nog beter dan een hond. In Nederland heeft meer dan de helft van alle huishoudens een huisdier.

Er zijn allemaal soorten huisdieren, groot en klein. Een paar bekende soorten zijn: de hond, kat, vissen (aqarium), konijn, cavia en marmot.

Sommige mensen hebben liever een "exotisch huisdier", zoals schildpadden, slangen, gekko's en axolotls. Het nadeel van dit soort huisdieren is dat je niet met ze kan knuffelen. Ook kunnen ze gevaarlijk en soms zelfs giftig zijn, zoals sommige slangen, schorpioenen en spinnen.

Ontstaan van huisdieren (domesticatie)

In de tijd van de Prehistorie, dat was 3000 jaar voor Christus, zijn mensen erachter gekomen dat dieren nuttig kunnen zijn en dat ze gehouden kunnen worden als huisdier. In de dorpen leefden in die tijd voornamelijk boeren. Deze boeren verbouwden hun eten op hun eigen land. De wolven kwamen op het eten van de boeren af en kwamen uiteindelijk bij de mensen terecht. De wolven (voorloper van de hond) aten de etensresten van de boeren op. De wolven pasten zich langzaam aan, aan het leven van de mens. Hierdoor zijn de dieren (onbewust) tam geworden. Mensen begrepen dat dieren nuttig konden zijn: ze konden helpen bij de jacht, ze konden waken over het voedsel en ze konden dienen als voedsel voor de mens. Mensen begonnen de dieren te beschermen en gaven ze eten en drinken.

In de tijd van de Grieken en Romeinen, dit was 3000 jaar voor Chr. tot 500 jaar na Chr., werd de kat ook belangrijk. Katten jaagden op muizen en andere knaagdieren die aten van de graanvoorraden van de mens. Hierdoor ontdekte de mens dat een kat handig was voor het beschermen van hun voedsel. In het oude Egypte werd de kat als 'heilig' gezien. Ook hadden de Grieken en Romeinen bewondering voor de kat. Veel mensen namen een kat in huis. Tijdens het Romeinse Rijk vonden er veel gevechten in de arena’s plaats. Tijdens deze gevechten moesten gladiatoren strijden tegen verschillende dieren zoals leeuwen en krokodillen. Als deze dieren het gevecht overleefden, werden ze later alsnog in opdracht van de keizer gedood. Gelukkig kwam hier tijdens de Vroege Middeleeuwen een eind aan.

De Vroege Middeleeuwen (jaar 500-1000) was de tijd van monniken en ridders. In deze periode werden veel mensen en dieren verdacht van hekserij. Katten werden in deze tijd gezien als ‘verdacht iets’ dat met de duivel te maken had. Ook werden dieren soms beschuldigd van moord. In de late Middeleeuwen kwam er een eind aan de hekserij.

Dieren werden ook veel als trek- of lastdier gebruikt. Dat wil zeggen dat ze bij het transport van mensen en goederen werden gebruikt. We zien in Nederland nog wel paarden voor koetsen, maar dat is een zeldzaam iets geworden. In armere landen zie je het nog wel. Ook honden werden gebruikt om de hondenkar te trekken. In Nederland is dat nu verboden.

De tijd waar we op dit moment in leven is de tijd van tv en computers (1950 – nu). De functie van huisdieren is voornamelijk het zorgen voor gezelschap. Ook hebben mensen verschillende soorten huisdieren, waaronder exotische huisdieren zoals papagaaien en reptielen. Het is nu ook verboden om bepaalde ‘huisdieren’ in huis te hebben, zoals apen, omdat deze dieren niet geschikt zijn als huisdier. Als ze bij mensen thuis worden aangetroffen, worden ze in beslag genomen en bijvoorbeeld ondergebracht bij Stichting AAP.

Dierenverzorging

Het dierenwelzijn is belangrijk geworden. Huisdieren vragen in feite net als kinderen om een goede verzorging. Ze hebben recht op goed eten en drinken, vachtverzorging, kunnen lopen en rennen, voldoende rust en een eigen slaapplek, medische verzorging (dierenarts) enzovoorts. Dat kost ook best veel geld. Bedenk dus goed voor je een huisdier aanschaft, dat je het moet verzorgen (het niet voldoende verzorgen is zelfs strafbaar). Dat vraagt tijd van je. Ook vraagt het vaak om een stuk opvoeding van het dier. Zeker bij honden. Mensen zijn dat wel eens snel zat en 'dumpen' dan het dier alsof het een gebruiksvoorwerp is. Je hebt wel te maken met een levend wezen! Op zich is het goed dat er dierenasiels zijn, maar helaas moeten zij nog teveel dieren opvangen van mensen die zich op het houden van huisdieren hebben verkeken.

Weetjes

Een leuk weetje: 35% van de huisdieren is te dik!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huisdier&oldid=769141"