Niue

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niue
Niuē

Flag of Niue.svg Public Seal of Niue.svg Niue on the globe (Polynesia centered).svg

Hoofdstad Alofi
Aantal inwoners 1.549 (2021)
Oppervlakte 260 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland
Godsdienst Christendom (92%)
Overig (8%)
Geen religie (2%)
Taal Engels (English)
Niuees
Munteenheid Nieuw-Zeelandse dollar
Volkslied Ko e Iki he Lagi
Landcode NU
Portaal Portal.svg Nieuw-Zeeland

Niue (spreek uit als Ni-joe-ee of Njoe-ee) is een eiland in de Stille Oceaan. Niue is geen zelfstandig land, maar een territorium van Nieuw-Zeeland. Het eiland ligt tussen de Cookeilanden, Tonga en Samoa. Niue behoort tot Polynesië en wordt ook vaak The Rock of Polynesia (de rots van Polynesië) genoemd. Op het eiland wonen zo'n 1.600 mensen en de hoofdstad is Alofi. Op het eiland wordt zowel Engels als Niuees gesproken.

De inwoners van Nieuw kwamen zo'n 2900 jaar geleden naar het eiland toe vanaf Samoa. In de 16e eeuw kwamen er nog veel Tonganen bij. De eerste Europeaan die het eiland bezocht was James Cook in 1774. De Britten bleven actief op het eiland, maar pas in 1900 werd Niue officieel onderdeel van het Britse Rijk. Niue werd bestuurd vanuit de Cookeilanden. Pas in 1974 kreeg Niue zelfbestuur na een referendum. Sindsdien wordt Niue gezien als een apart territorium binnen Nieuw-Zeeland met een eigen regering en parlement.

Niue is een van de grootste koraaleilanden ter wereld.

Geschiedenis

Ontstaan

De inwoners van Niue kwamen rond 900 v.Chr. vanaf Samoa naar het eiland toe. Zij brachten veel van de Polynesische cultuur en mythologie met hun mee. Later, in de 16e eeuw, kwamen ook veel immigranten vanuit Tonga naar het eiland toe. Over de precieze geschiedenis is weinig bekend, aangezien er geen geschreven bronnen uit deze tijd komen.

Britse kolonie

De Britse vlag wordt opgehesen in Niue in 1900

Niue werd in 1774 ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Overigens voer hij slechts langs het eiland en ging niet aan land. Pas in 1830 ging de Britse ontdekkingsreiziger John Williams aan land. Hij was een missionaris en wilde de bevolking bekeren tot het christendom. Hierdoor ontstond een Britse post op het eiland. Pas in 1879 werd Niue onderdeel van het Britse Rijk, toen de verschillende koningen op het eiland bescherming van de Britten vroegen. In 1900 werd het bestuur van Niue ondergebracht in Nieuw-Zeeland, toentertijd ook een Britse kolonie. Dit werd gedaan omdat Niue vrij afgelegen lag en Nieuw-Zeeland dichterbij lag.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten 148 Niuese mannen in het leger van Nieuw-Zeeland. Dit was 4% van de gehele bevolking van Niue.

Onder Nieuw-Zeeland

Na de onafhankelijkheid van Nieuw-Zeeland werd Niue overgegeven aan de Nieuw-Zeelanders. Vanaf dat moment werden de inwoners ook Nieuw-Zeelands staatsburger. Niue werd bestuurt vanuit Nieuw-Zeeland tot aan 1974. In dat jaar kreeg Niue een grote mate van zelfbestuur. Voorheen viel Niue onder de Cookeilanden, maar in 1965 werd van Niue een apart territorium gemaakt.

In 2004 werd Niue zwaar getroffen door een orkaan, waarbij 200 mensen dakloos werden.

Geografie

Landschap

De kust van Niue

Niue is technisch gezien een atol. Anders dan andere atollen heeft Niue geen meer in het midden. Dit komt doordat dit middelmeer boven zeeniveau ligt en daardoor staat er geen water in. Niue is een ook gebouwd op koraal en rondom het eiland zijn er veel koraalriffen. Deze riffen kun je in drie delen verdelen, namelijk het Beveridge Reef, het Antiope Reef en het Haran Reef. Het eiland zelf is ovaalvormig en heeft verschillende kliffen aan de randen. In sommige van deze kliffen zijn er ook grotten.

Het eiland is vrij vlak en heeft veel bossen en grasvelden. Er zijn slechts een paar dorpen, waar de meeste mensen wonen. Deze zijn door middel van wegen met elkaar verbonden. De bodem van Niue bevat allerlei radioactieve en giftige stoffen, die er al van nature voorkomen. Een voorbeeld hiervan is kwik. Hoewel veel van deze stoffen diep onder de grond zitten, heeft dit wel een invloed op de gezondheid van de inwoners. Niue heeft het hoogste aantal mensen met huidkanker van alle andere landen.

Klimaat

Niue heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het hele jaar door. Niue heeft hierdoor eigenlijk maar twee seizoenen, het droogteseizoen en het regenseizoen. De meeste regen valt tussen november en april. Overigens valt in het droogteseizoen ook regen. Niue is namelijk een eiland en daardoor volledig omgegeven door water. Toch valt er in het droogteseizoen minder regen als in het regenseizoen.

De wind op het eiland komt voornamelijk uit het zuidoosten. Niue heeft soms te maken met orkanen, die veel schade kunnen aanrichten.

Bevolking

Traditionele dansers uit Niue

Op Niue wonen zo'n 1.600 mensen. Het aantal inwoners van Niue neemt af sinds de jaren 1970, toen er nog 5.000 mensen op het eiland wonen. Veel inwoners van Niue verhuizen naar het vasteland van Nieuw-Zeeland, aangezien daar meer werk te vinden is. Ook kiezen veel jonge inwoners te verhuizen vanwege hun studie en baankansen.

Niue heeft twee officiële talen. Dit zijn het Engels en het Niuees. Het Niuees is nauw verwant aan het Tongaans en het Samoaans. Zo'n 46% van de bevolking spreekt enkel Niuees. 32% van de bevolking spreekt zowel Engels als Niuees. 11% van de bevolking spreekt alleen Engels. Het overige gedeelte spreekt Niuees samen met een andere taal of alleen een andere taal.

Qua religie is het grootste gedeelte van het eiland christelijk. 70% van de bevolking is protestants, 10% katholiek, 10% is aanhanger van de Mormoonse Kerk en 3% is Jehova. 6% van de bevolking heeft een andere religie dan het christendom. Slechts 2% is ongelovig of niet-religieus.

Politiek

Staatsinrichting

Het parlementsgebouw van Niue

Niue is geen onafhankelijk land, maar een territorium van Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat de inwoners van Niue officieel Nieuw-Zeelander zijn, maar dat Niue ook een grote mate van zelfbestuur heeft. Het eiland heeft een eigen parlement, regering en grondwet sinds 1974. Nieuw-Zeeland is verantwoordelijk voor de buitenlandse relaties en bescherming van Niue. Toch kan Niue zelf staatsbezoeken afleggen en ook zelfstandig lid van sommige internationale organisaties. Het dagelijks bestuur van Niue is in handen van de minister-president. De huidige minister-president van Niue is Dalton Tagelagi. De minister-president is het hoofd van de regering van het eiland.

Het parlement van Niue heet de Niue Assembly. Deze bestaat uit 20 leden en wordt iedere drie jaar gekozen. Ieder van de 14 dorpen kiest één lid in het parlement. Elk van deze leden vertegenwoordigt een dorp. De overige zes leden worden door alle inwoners gezamenlijk. Op Niue zijn er geen politieke partijen. Dit betekent dat de inwoners op onafhankelijke leden stemmen. Tussen 1987 en 2003 had Niue wel een politieke partij, namelijk de Niue People's Party. Deze bestaat niet meer.

Bestuurlijke indeling

De dorpen van Niue

Niue is verdeeld in twee districten; Motu in het noorden en Tafiti in het zuiden. Deze districten zijn weer onder verdeeld in dorpen. In totaal zijn er 14 dorpen. Dit zijn:


Economie

Een van de stranden van Niue

Niue is erg afhankelijk van Nieuw-Zeeland voor hun economie. Toch heeft het eiland een kleine economie voor hunzelf. De economie van Niue is vooral gericht op de landbouw en het toerisme. Op het eiland worden verschillende gewassen verbouwd, zoals passievrucht, limoen en kokosnoot. Ook is er een industrie, die voornamelijk op het maken van kokosnootcreme en honing gericht. Daarnaast zijn de postzegels uit Niue voor verzamelaars populair, wat ook veel inkomsten voor Niue betekent. Het topleveldomein van Niue is ".nu". Dit staat aan het einde van alle websites uit Niue. In Nederland, België en veel Scandinavische landen is dit ook populair, waardoor veel websites uit deze landen ook in Niue geregistreerd zijn. Dit komt doordat de afkorting in de talen uit deze landen het woord nu betekent.

Sinds de jaren 1990 is Niue een populaire toeristische bestemming, voornamelijk voor mensen uit Nieuw-Zeeland. Op het eiland zijn verschillende resorts en het eiland beschikt over een eigen vliegveld. Per week gaan er twee vluchten tussen Niue en Auckland op en neer.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niue&oldid=706647"