Raven van Dorst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raven van Dorst
Raven van Dorst (2018).jpg
Raven van Dorst in 2018
Persoonlijke informatie
Volledige naam Raven van Dorst
Bijnaam Elle Bandita (tot 2019)
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 11 september 1984
Geboorteplaats Vlaardingen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Rockartiest, presentator, acteur
Bekend van Muziek:
Bad Candy (2002-2004), The Riplets (tot 2004), Anne Frank Zappa (2008-2011), Bullerslug (sinds 2013), DOOL (sinds 2015) & Elle Bandita (tot 2019)
Televisie:
Ranking the Stars (2017-2018)
Nachtdieren (sinds 2019)
Boerderij Van Dorst (sinds 2021)
Actief sinds 2002
Genre(s) rock, punk, psychedelische rock, doommetal
Label Tocado, PIAS, Caroline Benelux
Website
BNNVARA-profiel
Portaal Portaalicoon Muziek

Raven van Dorst (geboren in Vlaardingen op 11 september 1984) is een Nederlandse presentator, rockartiest en acteur. Van Dorst is bekend om diens televisieprogramma Boerderij Van Dorst en als leadzanger en gitarist van de band DOOL.

Biografie

Van Dorst als Elle Bandita

Raven van Dorst werd op 11 september 1984 geboren in Vlaardingen. Van Dorst kwam er als jongvolwassene achter een hermafrodiet te zijn. Dat is iemand die zowel met mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken is geboren.

Van Dorst begon in 2002 als gitarist bij de band Bad Candy. Daarna was Van Dorst ook even onderdeel van de band The Riplest. Onder de naam 'Elle Bandita' was de gitarist ook lid van de groep Anne Frank Zappa.

Van Dorst kwam voor het eerst in 2013 op de televisie toen die meedeed aan het televisieprogramma Op zoek naar God. Dit programma werd door de Evangelische Omroep op NPO 3 uitgezonden. Ook deed Van Dorst mee aan Expeditie Robinson en Celebrity City Trip van RTL 5, De wereld rond in 6 stappen van Net5, en aan kennisquiz De Slimste Mens van KRO-NCRV (die toen op NPO 2 werd uitgezonden).

Sinds 2017 werkt Raven van Dorst voor de publieke omroep BNNVARA. In dat jaar mocht Van Dorst voor BNNVARA de serie Geslacht! maken en presenteren. In de serie ging Van Dorst met deskundigen en transpersonen in gesprek over genderidentiteit. In 2017 en 2018 was de presentator in het panel van BNNVARA-programma Ranking the Stars en te gast bij De Wereld Draait Door van dezelfde omroep.

In 2019 werd Van Dorst de presentator van het programma Nachtdieren, dat door BNNVARA op NPO 3 wordt uitgezonden. In het programma gaat de presentator op zoek naar mensen met opmerkelijke verhalen. Sinds 2021 maakt Van Dorst voor dezelfde omroep ook het programma Boerderij Van Dorst. Elke aflevering zijn daar twee bekende Nederlanders te gast.

Sinds 2020 is Van Dorst ook pannellid van het programma Wie van de Drie. Dat programma wordt niet door de publieke omroep, maar door SBS6 uitgezonden.

In 2020 maakte Van Dorst voor BNNVARA en NPO 3FM tijdens de coronacrisis in Nederland de podcast Apodcalypse (combinatie van 'podcast' en de coronapandemie als 'apocalyps'). In de podcast behandelde Van Dorst drie keer per week diens favorieten platen.

In 2021 kreeg Van Dorst de Bob Angelo Sterren van de Toekomst-trofee van COC Nederland voor diens inzet tegen stereotypen over mannelijk- en vrouwelijkheid. In 2022 kreeg Van Dorst van de gemeente Schiedam de Jillis Bruggemanpenning om diens strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele identiteit of genderidentiteit.

In 2022 was Raven van Dorst te gast in het programma VPRO Zomergasten. In het interview, afgenomen door Janine Abbring, vertelde Van Dorst over diens leven als hermafrodiet en muziekcarrière.

Muziekcarrière

Van Dorst treedt op met DOOL in het Duitse Ferropolis (2018).

In 2005 bracht Van Dorst in de maand december als 'Elle Bandita' diens eerste plaat Love Juice uit. Eerst zong Van Dorst nog alleen, maar met het uitbrengen van het album Queen of Fools in 2009, trad de artiest op met een band. In 2014 bracht Van Dorst het album Elle Bandita uit. Met de band trad te zanger en gitarist op meerdere festivals op, waaronder het Metropolisfestival en Lowlands. Twee jaar later, in 2016, werd Van Dorst onderdeel van de band DOOL. Samen met Nick Polak, Micha Haring en J.B. van der Wal werden de nummers Oweynagat, She Goat, Vantablack en Golden Serpents gemaakt. Een jaar later, in 2017, kwam het album There Now, There Then uit.

In 2019 kwam de ep Love Like Blood uit. In datzelfde jaar besloot Van Dorst afscheid te nemen van de artiestennaam 'Elle Bandita', omdat de aandacht volgens hen meer uitging naar diens baldadige gedrag dan de muziek. Daarna bracht DOOL de nummers Sulphur & Starlight en Wolf Moon uit. Een jaar later bracht DOOL het album Summerland uit. Het album had veel lange experimentele nummers. Door de coronapandemie kon de band niet optreden.

Acteur

Van Dorst was in 2015 te zien in de film Dames 4. De film werd in 2015 door BNNVARA op NPO 3 uitgezonden en gaat over een vrouwenvoetbalteam.

Privé

Van Dorst werd geboren als hermafrodiet en is non-binair. Bij de diens geboorte werden de mannelijke geslachtskenmerken echter verwijderd, waardoor Van Dorst daar pas als jongvolwassene achter kwam. Sinds 5 mei 2021 is Raven van Dorst daarom het aanwijzend voornaamwoord 'die' als persoonlijk voornaamwoord gaan gebruiken en ook het persoonlijke voornaamwoord 'hen'.

Raven van Dorst valt op mannen en vrouwen. Tussen november 2012 en juli 2014 had die een relatie met model Christina Curry.

Informatie

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raven_van_Dorst&oldid=789991"