Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Wikikids:Boomhut/archief48

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Binas (op WikiKids)

Beste gebruikers, binnenkort hebben we de maand van de (exacte) wetenschap (waarschijnlijk januari/februari, exacte datum wordt nog vastgesteld). Voor de onderdelen natuurkunde en scheikunde is alleen een probleempje. Vanmiddag las ik nog het artikel Christiaan Huygens op Wikipedia. Hier worden formules gebruikt met allerlei symbolen. Als je deze kent, zijn de formules niet echt lastig en ze zijn uit te leggen. In de lessen en op de examens natuurkunde en scheikunde wordt een binas gebruikt. In dit boekje staan alle afkortingen en betekenissen van deze symbolen. Helaas is zover mijn bekend geen binas online beschikbaar en niet iedere gebruiker beschikt over een binas. Zou het misschien een idee zijn om samen met andere gebruikers een binas op wikikids te zetten? Van l is wel duidelijk dat het lengte is en f is frequentie, maar waar staat g voor en dat is niet geluid. Alleen al om E=MC2 te begrijpen is dit heel handig voor gebruikers, zodat deze het in artikelen kunnen uitleggen. Ik ben benieuwd naar de reacties. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 30 okt 2015 21:56 (CET)

Ik denk dat we zo af en toe de doelgroep van WikiKids niet moeten vergeten: basisschoolkinderen van 8 t/m 12 jaar, met zo af en toe uitloop tot 14 jaar. De doelgroep die echt gebruikt maakt van een BINAS zijn bovenbouwleerlingen vanaf de 3e klas. Die vallen denk ik niet meer in de doelgroep van WikiKids. Ik heb geen enkel idee in hoeverre er iets aan natuurkunde met formules wordt gedaan op de basisschool, maar ik kreeg het pas vanaf de 2e. :) apoo overleg · (MOD) 30 okt 2015 22:45 (CET)
Zelf ben ik ook pas dit jaar met natuurkunde begonnen. Toevallig heb ik op de basisschool al het een en ander over wiskunde en scheikunde gehad (extra lessen), maar niet over biologie en natuurkunde. Ik denk dat we sowieso veel over wiskunde kunnen vertellen (dit is nog te begrijpen voor 10/11/12-jarigen). Over biologie moet ook nog lukken, maar scheikunde en natuurkunde wordt al lastiger. Is het geen idee om de formules eerst helemaal uit te schrijven (lengte X zwaartekracht bijvoorbeeld) en daarna hem op te schrijven met alle moeilijke tekens enzovoorts? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 31 okt 2015 09:02 (CET)
Het gaat er niet om dat het voor de lezers is, maar voor de gebruikers. Een binas heb je nodig bij het uitleggen van formules. Stel je schrijft een artikel over Albert Einstein, dan komt de formules E=MC2 daar zeker in terug. Als je wilt uitleggen wat het betekend, dan moet je wel de afkortingen kennen. Christiaan Huygens ontwierp o.a. het slingeruurwerk en daarvoor is ook een formule nodig. Om het begrijpelijk te maken voor kinderen, kan je als eerste de formule uitleggen in woorden en daarna eventueel wat elk wordt betekend. Ik weet dat deze site hofdzakelijk is voor lezers van 8 t/m 12 en daarom is het juist nodig. Het mooie van wetenschap is dat in pirncipe het meeste uitlegbaar is, ook de formules. Nu zijn er ook hele ingewikkelde formules die je beter kan mijden, maar formules zoals Lengte x Breedte = oppervlakte en Energie = massa x (licht)snelheid zijn makkelijk uit te leggen. Op veel site denken ze alleen dat mensen een hele binas in hun hoofd hebben zitten en dan kan je als je erniet over beschikt het niet vermelden in artikelen. En dat is doodzonde. Of je krijgt taferelen dat het wordt vermeldt en nog geen eens wordt uitgelegd en dan snap je als lezer er okk weinig van. Als je wilt weten wat bijv. een frequentie is, dan is een formule wel noodzakelijk. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 31 okt 2015 10:54 (CET)
@Vvik: Ik vind je manier goed, maar voor die afkortingen heb je toch echt een binas nodig. Als je een formule van bijv. Wikipedia afhaalt, dan staat haast altijd in afkortingen en dus je moet weten wat deze betekenen. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 31 okt 2015 10:58 (CET)
Ik begrijp je idee, maar ik denk niet dat het nodig is. Als iemand de betekenis van een symbool niet weet en geen BINAS heeft om het daarin op te zoeken dan zijn er verschillende websites (o.a. [1]) op internet waar dit wel wordt uitgelegd. Zelfs als je het artikel op Wikipedia leest bij E=mc² kom je er wel uit wat dit betekend. Daarnaast, om even advocaat van de duivel te spelen, is het wel een goed idee dat een gebruiker een formule uit gaat leggen terwijl hij zelf de betekenis niet weet? :) apoo overleg · (MOD) 31 okt 2015 11:17 (CET)
Ja en nee. Dat ligt aan de moeilijkheidsgraad van de formule. Als je een formule wilt uitleggen die niet bijzonder moeilijk is en je hebt de kennis over het onderwerp daarvan en weet waarvoor het gebruikt wordt, heb ik er niets op tegen. Zo kun je de formule voor stroomsterkte makkelijk uitleggen. En die van de slingerformule van Christiaan Huygens is ook niet echt moeilijk. Als je een formule gaat uitleggen over iets wat erg moeilijk is, doe het dan vooral niet. Als je niet weet wat het betekend of het zo lastig dat je het alleen op de universiteit krijgt, vermeld het dan maar niet. Je kan natuurlijk nog een makkelijke uitleg vragen aan Goeievraag.nl of een andere helpdesk en dat omzetten in je eigen woorden. De natuurkundige afkortingen zijn natuurlijk alleen te vinden op internet, maar als je elk lettertje moet gaan opzoeken, wordt je daar niet vrolijk van. Gemak dient de mens, dus een lijst met natuurkundige afkortingen (waar de helft van de binas uit bestaat) is niet zo heel gek. Als je het eenmaal in woorden zet, is het al veel beter uitlegbaar. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 31 okt 2015 11:29 (CET)
Maar ook in de BINAS (of een online variant daarvan) zul je die betekenis op moeten zoeken. Maar een lijst met betekenis van symbolen en letters binnen de natuurkunde op zich is prima, misschien wel gewoon als artikel in de hoofdnaamruimte. Daarnaast heb je altijd je eigen gebruikersnaamruimte nog om geheugensteuntjes in op te slaan. Om het veel uitgebreider te doen denk ik niet dat het binnen de doelgroep valt. :) apoo overleg · (MOD) 31 okt 2015 12:57 (CET)
Min doel was ook alleen om een lijst met natuurkundige afkortingen te maken. Ik zal binnenkort, voor het einde van dit jaar, de lijst maken. Bedankt voor de reacties. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 31 okt 2015 17:49 (CET)

Is het goed...

...dat ik, mocht ik geen bezwaren meet horen, deze pagina archiveer? Neemt de moderatoren ook weer wat werk uit handen. Met vriendelijke groet,  Gustaafff  (contact) 31 okt 2015 11:08 (CET)

Prima. :) apoo overleg · (MOD) 31 okt 2015 11:17 (CET)
Inmiddels uitgevoerd.  Gustaafff  (contact) 31 okt 2015 11:23 (CET)
Ik zie trouwens dat ik het 1e archief van de hoofdpagina heb aangemaakt haha. Was ik alweer vergeten! :) apoo overleg · (MOD) 31 okt 2015 12:47 (CET)
Ja, ik wilde een archief aanmaken en toen zag ik dat er al één bestond :).  Gustaafff  (contact) 31 okt 2015 13:20 (CET)

GP-Wedstrijd 2015

Ook al hebben jullie voor vandaag nog een paar uurtjes om je (nieuwe) gebruikerspagina en/of ontwerp te maken, toch wil ik jullie alvast bedanken voor het meedoen aan deze editie! Van alledrie de deelnemers heb ik mooie gebruikerspagina's voorbij zien komen, dus het gaat denk ik erg spannend worden wie deze editie gaat winnen!

De uitslag zal maandag 2 november 2015 hier in de Boomhut verschijnen.

Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 1 nov 2015 09:32 (CET)

Uitslag GP-wedstrijd 2015!!

Hallo gebruikers van WikiKids,

De afgelopen drie weken heeft de GP-wedstrijd 2015 plaatsgevonden. Nu is het tijd om de einduitslag bekend te maken.

Dit jaar hadden we vier juryleden:

 • Stef 1999
 • Southparkfan
 • Nadah
 • Gagaga

Er waren drie deelnemers, dit waren:

 • Mike1023
 • PieterReg
 • JurgenNL

Nu gaan we de uitslag bekend maken. Ook dit jaar gebeurt dat op dezelfde manier als in 2014 (zie hier). We hebben alle vier een top 3 gemaakt, en we delen de top 3 zo in:

 • Nummer 1 = 3 punten
 • Nummer 2 = 2 punten
 • Nummer 3 = 1 punt
De top 3 van Stef 1999

Stef 1999 (ik) had als top 3:

 1. PieterReg (3 punten)
 2. Mike1023 (2 punten)
 3. JurgenNL (1 punt)
De top 3 van Southparkfan

Southparkfan had als top 3:

 1. Mike1023 (3 punten)
 2. PieterReg (2 punten)
 3. JurgenNL (1 punt)
De top 3 van Nadah

Nadah had als top 3:

 1. PieterReg (3 punten)
 2. Mike1023 (2 punten)
 3. JurgenNL (1 punt)
De top 3 van Gagaga

Gagaga had als top 3:

 1. Mike1023 (3 punten)
 2. PieterReg (2 punten)
 3. JurgenNL (1 punt)
EINDSTAND

Als we alle punten bij elkaar optellen komen we bij de eindstand:
Goud PieterReg (10 punten)
Goud Mike1023 (10 punten)
Zilver JurgenNL (4 punten)

Gefeliciteerd en wie weet tot in 2016! Face-wink.svg

Stef 1999, Southparkfan, Nadah, Gagaga

Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 2 nov 2015 19:23 (CET)

In de mail aan Stef had ik mijn keuzes onderbouwd (maar dat heeft hij er niet bijgezet, waarschijnlijk omdat een onderbouwing niet verplicht was):
Nummer 1: Ik ben niet zo fan van de gekozen kleuren, maar alles staat netjes naast en onder elkaar, wat voor mij de doorslaggevend is geweest.
Nummer 2: PieterReg, ik vind de boxjes (en gekozen kleurcombinatie) in principe leuker dan die van Mike1023, maar ze zijn (op mijn 17"3 scherm) niet goed op elkaar aangesloten. De quote had beter bovenaan in het midden van "Over mij" neergezet kunnen worden, en "Mijn ideeën" en "Mijlpalen" hadden beter naast elkaar gezet kunnen worden. Ook vind ik het gekozen lettertype niet zo fijn om te lezen.
Nummer 3: JurgenNL, weliswaar een leuk bedacht ontwerp, maar vergeleken met de andere twee is dit te simpel.
Southparkfan 2 nov 2015 20:08 (CET)
Tip voor volgend jaar: een limiet stellen aan het maximum aantal juryleden. :) apoo overleg · (MOD) 2 nov 2015 20:20 (CET)
Jippie! Bedankt voor de kritiek, Southparkfan. Zou U me alstublieft willen uitleggen hoe blokken naast elkaar zetten werkt? Ik begreep het niet helemaal. Bedankt! PieterRegNuvola apps edu languages.svg 2 nov 2015 21:01 (CET)
Erg bedankt en gefeliciteerd Pieter. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 3 nov 2015 07:39 (CET)
@Apoo: Daar heb je gelijk in, is inderdaad wel iets voor in 2016 (eventueel) – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 3 nov 2015 16:13 (CET)
Gefeliciteerd iedereen! Ik heb hetzelfde ongeveer als @SPF maar wat ik ook als tip wil geven is dat zwart een somber kleur is voor een GP Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 3 nov 2015 16:59 (CET)

Bedankt Mike! PieterRegNuvola apps edu languages.svg 4 nov 2015 18:04 (CET)

Standaardversie infoboxen en infobox generiek

Beste gebruikers van WikiKids,
met deze discussie hoop ik de volledige infoboxendiscussie te kunnen afsluiten en hoop ik dat we een onderlinge afspraak kunnen creëren, waarvan ik hoop dat deze langer meegaat dan de dag van vandaag. Ik wil graag van iedere gebruiker weten wat hij'zij vindt van de opmaak van de Infobox politiek persoon. Zelf ben ik er erg over te spreken en vindt dat we de juiste standaardopmaak voor WikiKids gevonden (het is beter dan mijn ontwerp eerlijk gezegd). De infobox is niet overheersend in het artikel en toch wel vrolijk. Natuurlijk hoeft niet op elke pagina de opmaak van de infobox veranderd te worden door de standaardversie. Daarom heet het ook standaard, sjablonen zoals Sjabloon:Nederland, Sjabloon:Heilige Roomse Rijk en het sjabloon op het artikel Sovjet-Unie zijn sjablonen waar ieder wel mooi vindt of mee kan leven. Daarom stel ik de volgende afspraak op: De standaardopmaak van de Infobox politiek persoon mag altijd gebruikt worden en is de vervanging van de infobox generiek. Daarnaast mogen er wel afwijkende opmaaksmogelijkheden voor infoboxen worden gekozen, zolang gebruikers (een meerderheid) het hier mee eens zijn. Dan naar het volgende punt. Als wij met het bovenstaande het allemaal eens zijn, dan hoop ik dat we eindelijk de infobox generiek kunnen gaan verbieden officieel. Natuurlijk mag ook iemand met een grote technische kennis de infobox generiek zo aanpassen dat deze de opmaak heeft van de Infobox politiek persoon, maar ik weet niet hoe dat moet. Hopelijk kunnen wij na deze discussie het onderdeel infoboxendiscussies afsluiten en kunnen we ons richten op andere dingen, zoals bijv. het categoriesysteem. Ik ben van mening dat we het wel professioneel genoeg zijn om een onderlinge discussie aan te gaan. Ik ben benieuwd naar de reacties en alvast veel dank. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 3 nov 2015 18:17 (CET)

Voor Voor - Ja, dan hebben we originele infoboxen (zoals ik heb gedaan bij de infoboxen voor de wegen)
Tegen Tegen - Ik vind het ontwerp van Infobox:Politiek persoon echt lelijk, maar dat is mijn mening, ik heb liever niet dat dat een ontwerp voor alle infoboxen gaat worden. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 3 nov 2015 18:34 (CET)
Infoboxen voor wegen zijn zeker goed en daar hoeft ook niets meer aan te gebeuren. Mag ik je toevallig vragen of je misschien zelf, als je binnenkort tijd hebt, een infobox kan ontwerpen die origineel is en die volgens jouw de standaardversie kan vormen? Dan kan ik er namelijk rekening mee houden. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 3 nov 2015 18:40 (CET)
Tegen Tegen zelfde reden als Stef Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 3 nov 2015 18:43 (CET)
Ik vind die infobox juist wel leuk met die ronde kantjes. Origineel. Om eerlijk te zijn, ben ik het spoor compleet bijster met dit hele infoboxgebeuren, maar dat maakt verder niet zoveel uit. Maar het hoeft van mij niet per se zo te zijn dat elke infobox er zo uit moet zien. De infoboxen die gebruikt worden op Nederland, leeuw en Rotterdamse metro vind ik ook wel prima. Eigenlijk vind ik alles wel prima, zolang het maar niet grijs is. Dit is tenslotte een vrolijke kinderwiki en niet mijn kledingkast. De technische kennis ontbreekt mij ook helaas. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 3 nov 2015 18:50 (CET)
Voor Voor Voor natuurlijk, De nieuwe infobox politiek persoon (met ronde hoeken, gebaseerd op het uiterlijk van een mobiele telefoon!) heeft een professionele opmaak en kan met deze techniek zonder meer de infobox generiek vervangen (geen lege regels meer, kleuren kunnen simpel worden aangepast aan het onderwerp, zie Caroline Wozniacki). Waarom zou je het moeilijk doen als het makkelijk gaat, nietwaar? Groetjes, Paul --PaulD (overleg) 3 nov 2015 19:04 (CET)
Idem Beem. Mij maakt het echt niet zoveel uit welke kleur of precieze vormgeving infoboxen hebben, zolang het maar niet grijs is en met passende kleuren. De politiek persoon-infobox vind ik erg mooi, maar dat dunne lichtblauwe randje eromheen is niet met ronde hoeken, en dat staat wel wat raar. De infobox generiek mag van mij langzaam maar zeker (of als iemand te veel tijd over heeft, zeer snel) worden vervangen. Maar wat mij betreft is een standaard infobox niet nodig. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 3 nov 2015 20:07 (CET)
@Mike: Ja, als ik komende week ergens tijd heb zal ik eens kijken wat ik kan ontwerpen. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 3 nov 2015 20:26 (CET)
@Vviktorie: De infobox heeft 4 ronde hoeken, 2 boven en 2 onder, zie maar:
wiki
kids
wiki
kids
wiki
kids
wiki
kids
Groetjes, Paul--PaulD (overleg) 3 nov 2015 20:43 (CET) PS Ik begrijp nu pas wat bedoeld wordt. Maar op mijn browsers (IE en Chrome) volgt het lichtblauwe lijntje keurig de rondingen van het bovenste en het onderste element. Alleen als je een contrasterende achtergrondkleur gebruikt steken er hoekjes uit (In dat geval moet je de achtergrondkleur per parameter specificeren). Overigens is het ook mogelijk het kader tussen het bovenste en het onderste element te plaatsen. Maar ik begrijp dat het probleem inmiddels al opgelost is. Groetjes, Paul --PaulD (overleg) 4 nov 2015 20:31 (CET)
"zolang gebruikers (een meerderheid) het hier mee eens zijn": definieer meerderheid. Ik vraag me af of onze wiki niet te klein is om echt van een meerderheid te kunnen spreken.
Daarnaast krijg je juist nutteloze discussies ervan. "Ja maar ik vind dat en dat spuuglelijk, en X vindt infobox B leuk, en Y vindt infobox B niet om aan te zien en pleit voor infobox C", een beetje van dat. Of WikiKids eronder valt durf ik niet te zeggen, maar zoals ik al vroeg: zijn wij als bijdragers met genoeg mensen om echt een meerderheid te kunnen vormen? Misschien dat het komt doordat ik al wat ouder ben, en eigenlijk niet meer in de doelgroep val (ik kijk vrijwel altijd op Wikipedia of Google, WikiKids eigenlijk alleen bij uitzondering), maar ik voel niks voor honderden infoboxen die verschillend zijn, en discussies of we nou een blauwe of een rode achtergrond willen, een ronde of een zeshoekige infobox, enz., heb ik persoonlijk oon geen zin in.
De infobox politieke persoon vind ik redelijk mooi, maar er zit een lichtblauwe rand omheen die niet goed aansluit om de ronde gedeeltes van de infobox zelf (zie https://gyazo.com/748fde3c92a3b84c92c19012f4af1f20), en dat is minder (ik heb zelf geprobeerd om het op te lossen, maar blijkbaar doe ik toch iets fout want het lukt niet...) Southparkfan 3 nov 2015 20:48 (CET)s
zonder blauw randje of met rond blauw randje. Zie maar welke versie jullie kiezen. Gr, :) apoo overleg · (MOD) 3 nov 2015 21:17 (CET)
Bedankt voor jullie reacties. Iedereen die tegen is, of misschien nog ideeën heeft, heeft de tijd natuurlijk om dit uit te werken. Jullie kunnen in de loop van de maand dit voorleggen in de Boomhut. Veel succes! @Southparkfan: Op WikiKids zijn er een hoop infoboxen nog die van wikipedia afkomen. Echter bevalt de WP-stijl de meeste gebruikers wel. Ik wilde het eerst helemaal anders aanpakken, maar met wat kleine aanpassingen is WikiKids-achtig. Ik heb dit liever even uitgepraat met elkaar aangezien, we anders allemaal een eigen opmaak gaan gebruiken. Sommige gebruiken de infobox generiek, andere een opmaak gebaseert op een WikiKids-sjabloon. Als we aanraden om een sjabloon als standaard te maken is er meer overzicht. Natuurlijk hoeft niet elke infobox hetzelfde te zijn, diversiteit kan nergens kwaad. Ik heb liever nu een discussie dan dat we dit om de zoveel maanden moeten gaan zitten "uitvechten", wat al meerdere keren is voorgekomen. Als we deze discussie hebben gehad, verwijs je gewoon hiernaar toe, waarin het is uitgepraat. @Apoo: Bedankt voor de twee versies, zal ze morgen bekijken. @Iedereen: Nog maals bedankt voor de reacties. Komende maand (willekeurige periode) komen er denk nog wel een aantal opmaaksmogelijkheden langs, dus goed opletten svp. Daarnaast wil ik jullie nog even vragen of er nog dingen moeten worden veranderd aan de onderlinge afspraak? Ik hoop op reacties. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 3 nov 2015 21:34 (CET)
Fijn dat Mike dit item is gestart in de Boomhut. In de herfstvakantie was op deze pagina een discussie gaande over dit ontwerp en ik suggereerde daar al om het blauwe randje weg te halen. We hebben toen ook al afgesproken om dit sjabloon te vervangen door het ontwerp van PaulD. Wat mij betreft dit unieke ontwerp gewoon, standaard aanhouden. Zoals door diverse gebruikers ook al genoemd: met een rond, lichtblauw randje. Met vriendelijke groet,  Gustaafff  (contact) 4 nov 2015 09:14 (CET)"
Persoonlijk ben ik voor een standaardinfobox naar mijn ontwerpen (zoals bij {{Infobox weg België A-weg}}), maar dan met andere kleurtjes. Maar jullie mogen ook best een paar infoboxen maken zoals bij {{Infobox politiek persoon}}, maar ik zie 't liever niet als standaardversie. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 7 nov 2015 21:38 (CET)

Okay, ik denk dat we het er met z'n allen nu wel over eens zijn dat dit 'm wordt, aangezien de enige die daar bezwaar tegen heeft (en tegenvoorstel, ook niet onbelangrijk) Stef is (sorry Stef). Hopelijk kan iemand de oude versie dan omzetten naar deze. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 7 nov 2015 22:40 (CET)

Nog even voordat we alle infoboxen omzetten: Dit lijkt mij ook wel mooi. Wat zou de rest hiervan vinden?
@Beem: Als mijn voorstel hierboven het ook niet wordt, worden alle infoboxen dan nu hetzelfde? Want dat lijkt mij (en de rest denk ik ook) weer te "saai"? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 8 nov 2015 09:25 (CET)
Nee, dat stond ook al in Mike's eerste reactie. Landsjablonen, diersjablonen, wegsjablonen, etc. blijft gewoon zo. Alleen de infoboxen die gebruik maken van de infobox generiek. Ik ben heel tevreden met 't nieuwe ontwerp. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 8 nov 2015 10:22 (CET)
De opmaak van sjabloon:Infobox acteur vind ik, maar dat is mijn mening, een beetje te standaard. Daar is niets mis mee, maar ik denk dat in het huidige aanbod aan wiki's dat we nu hebben WikiKids zich, door onder andere de opmaak van infoboxen, best een beetje mag onderscheiden. Mijn voorkeur gaat, tussen deze twee sjablonen dan, uit naar de opmaak van de Sjabloon:Infobox politiek persoon. Het idee van een smartphone is toch weer modern en dat past zeker bij deze tijd, waarin WikiKids steeds meer bezocht gaat worden via een tablet of smartphone. Dan is het leuk om dat in een aantal artikelen te laten terugkomen. Sjabloon:Infobox acteur heeft zeker geen slechte opmaak, maar ik vind het persoonlijk een beetje saai en voorspelbaar. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 8 nov 2015 10:33 (CET)
Ik ben het met Beem en Mike eens. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 8 nov 2015 10:56 (CET)

korfbal

korfbal is een balsport en is leuk

stefan boonen

Hallo hier met kian2


Waarom vind ik niets over stefan boonen?

Dat komt omdat niemand hier nog tijd voor heeft gehad. Stefan Boonen, een Vlaamse schrijver, heeft natuurlijk wel een artikel nodig op WikiKids. Je wordt uitgenodigt om deeze aan te maken als je wil. Veel succes! Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 4 nov 2015 15:35 (CET)
Alles over Boonen kun je vinden door hier te klikken. Zelf kun je natuurlijk ook verbeteringen aanbrengen. Veel succes! Met vriendelijke groet,  Gustaafff  (contact) 4 nov 2015 16:36 (CET)

FYI

...Voor wie zin heeft... -  Gustaafff  (contact) 5 nov 2015 10:55 (CET)

Afbeeldingen

Beste iedereen,

Sinds vanmorgen heb ik last van een storing, betreffende de afbeeldingen. Die zijn niet meer te zien, alleen de linktekst (dus 50/100px). Enig idee hoe dit kan of te verhelpen is?

Groeten,
 Gustaafff  (contact) 6 nov 2015 08:59 (CET)

Ik heb hier ook last van. Ik kan zal het even aan Gerard vragen. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 6 nov 2015 15:59 (CET)
Ik heb een bericht geplaatst op de overlegpagina van Gerard. Het gaat alleen niet om alle afbeeldingen tussen de 50px en 100px, maar om eigenlijk alle afbeeldingen van Commons. Zelf denk ik dat we weer het probleem van de vorige keer hebben, maar ik heb geen ICT gestudeerd. Ik hoop dat het een beetje snel is opgelost. Als je uitgelogd bent zie je nog we elke afbeelding, maar over een paar dagen niet meer (er zit een soort van vertraging tussen ingelogd en uitgelogd zijn qua afbeeldingen). Erg bedankt voor het melden. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 6 nov 2015 16:10 (CET)
Ja, later merkte ik ook dat het juist alle afbeeldingen van Commons waren. Het irriteert me verschrikkelijk - de handtekening van Stef1999 en Vviktorie!! zijn ook niet meer goed zichtbaar. Groeten,  Gustaafff  (contact) 6 nov 2015 17:19 (CET)
Zou misschien eens handig zijn dat WikiKids wordt bijgewerkt naar MediaWiki 1.25 (óf MediaWiki 1.23 welke een zgn. 'LTS-versie' is, dat houdt in dat deze versie extra lang ondersteund wordt, maar 1.25 heeft mijn voorkeur). Ze hebben in 1.25, 1.24 en 1.23 een aantal fixes aangebracht die de Commons-problemen zouden moeten oplossen. WikiKids draait nog op MediaWiki 1.22 welke achterhaald is (niet meer ondersteund), en dus helaas ook niet deze fixes heeft. Southparkfan 6 nov 2015 18:40 (CET)
Updaten lijkt me een zeer goed idee. Het afbeeldingenprobleem is er al eens eerder geweest en moet nou eigenlijk echt afgelopen zijn. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 6 nov 2015 18:49 (CET)
@Vviktorie: Voor VoorAntu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 6 nov 2015 18:52 (CET)
Ik ga er vanuit dat Gerard dit zo snel mogelijk door gaat geven. Hou er rekening mee dat dit probleem op z'n vroegst eind volgende week is opgelost. :) apoo overleg · (MOD) 6 nov 2015 18:57 (CET)
Heb het doorgegeven. 8 nov 2015 17:03 (CET) - Deze reactie werd toegevoegd door Gerarddummer (overleg | bijdragen)
Mooi! Hoe lang gaat het denk je duren voordat het opgelost is? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 8 nov 2015 17:05 (CET)
Durf ik niet te zeggen. Het is noodzakelijk om te upgraden naar een hogere versie van mediawiki. Dat zal dus binnenkort gebeuren. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 9 nov 2015 13:57 (CET)
Wanneer is dit opgelost? ` Nadah Questions Harry Potter wordmark.svg 10 nov 2015 19:30 (CET)
Ga er vanuit eind volgende week! Steeds maar vragen wanneer het is opgelost heeft echt géén zin! Er wordt aan gewerkt, maar het kost even tijd. Ga uit van 20 november en dan kan het alleen maar meevallen. :) apoo overleg · (MOD) 10 nov 2015 19:40 (CET)
Ik heb op IRC sinds gisteren weer contact met Kim Bruning (systeembeheerder die sinds gisteren weer toegang heeft tot de server), en hij is het met mij eens dat MediaWiki weer geüpgraded moet worden om deze problemen op te lossen. Ik ga even met de stichting overleggen of we een onderhoudsperiode kunnen inplannen. Southparkfan 14 nov 2015 17:04 (CET)
Ik denk dat het zou helpen en dat we dit zo snel als mogelijk kunnen oplossen. Als je dat zou willen doen, heel graag. Misschien kan er ook overlegt worden over de mogelijkheid om een plan te maken om dit probleem te voorkomen of om een bepaalde periode (ZB een jaar) standaard te updaten. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 14 nov 2015 18:10 (CET)
Ik heb al anderhalf uur geleden een mail naar de stichting gestuurd. Ik wacht even hun reactie af. Southparkfan 14 nov 2015 18:44 (CET)
Heb een reactie van Gerard gekregen. Ik heb al begrepen dat hij en Kim Bruning al gisteren aan de lijn hebben gehangen, en tegen mij zei Gerard dat er vanwege de vrij hoge prioriteit, het liefst vandaag nog een upgrade wordt uitgevoerd.
Dus wie weet gaan we vandaag naar MediaWiki 1.25. Het is eventjes afwachten, maar heb vertrouwen. Southparkfan 15 nov 2015 12:32 (CET)
Als we naar MediaWiki 1.25 gaan, wat is dan het verschil? Of merken we daar dan niet veel van. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 15 nov 2015 12:36 (CET)

Wat mij betreft. Maar Kim moet ook de tijd er voor vrij kunnen maken. Verschil in ieder geval is dat InstantCommons het dan weer doet. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 15 nov 2015 13:38 (CET)

Goed om te weten trouwens is dat Instant Commons pas sinds wij problemen hebben met de afbeeldingen 1.22 ook niet meer ondersteunt. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 15 nov 2015 13:39 (CET)
Achter de schermen is het een vrij grote update (eigenlijk vooral doordat we 3 versies omhoog gaan), maar jullie zullen er niet veel van merken. Southparkfan 15 nov 2015 13:58 (CET)
Hierboven wordt gesproken over grote prioriteit, maar ondertussen zijn we al 10 dagen verder en is er nog geen update uitgevoerd. :) apoo overleg · (MOD) 25 nov 2015 11:56 (CET)
En ondertussen lopen bezoekers teleurgesteld weg omdat er geen afbeeldingen te zien zijn (b.w.v.s.).  Gustaafff  (contact) 25 nov 2015 12:00 (CET)
Ik kwam hier gisteren weer na een aantal dagen van afwezigheid, om vervolgens te constateren dat het probleem nog steeds niet is verholpen. Jammer. Is het zo moeilijk oplosbaar blijkbaar? De Wikischim (overleg) 25 nov 2015 12:05 (CET)
Ik kreeg 2 dagen geleden een mail van Kennisnet (via CC) dat er door Gerard al een ticket in het ticketsysteem bij Kennisnet is geopend over de upgrade.
Dat er nog steeds geen enkele vooruitgang is betreur ik ten zeerste (en ik vind dat ook niet kunnen), maar als mod. kan ik natuurlijk geen upgrades uitvoeren, dus dit alles hangt af van andere derde partijen die bekwaam zijn met de MediaWiki-software. Southparkfan 25 nov 2015 13:57 (CET)
Heb even opnieuw een mail gestuurd. Southparkfan 25 nov 2015 14:25 (CET)
Het spijt me dat ik het zeg, maar het is ronduit slordig, teleurstellend en al helemaal een drastisch probleem voor bezoekers. Mij lijkt het niet meer dan logisch dat een software na een tijdje verouderd is en niet meer wordt ondersteund (of hoe dat ook mag heten). Tevens maakt MediaWiki voor zover mij bekend altijd de nieuwe versies bekend en zou dit hele probleem voorkomen kunnen worden. Ik snap dat je als stichting niet altijd over de financiële middelen beschikt om zulke dure updates uit te voeren, maar als je een systeem installeert wat te laat wordt geüpdatet en je vervolgens een aantal taken nog geen eens kan uitvoeren (of met grote moeite) is voor mij niet meer dan een blamage. Ik hoop dat er een beetje spoed achter gezet kan worden, voor zover mogelijk. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 25 nov 2015 18:48 (CET)
(Excuseer mij voor fouten, dit is via mijn mobiel) Ik heb geen flauw idee hoeveel deze upgrades kosten (gaat mij ook niks aan), maar ik kan mij wel voorstellen dat het misschien moeilijk is om te upgraden.
Ik heb de stichting WikiKids aangeboden om (kosteloos) de upgrade door mij te laten uitvoeren, zover dit gewenst is. Echter heeft Kim Bruning mij eindelijk laten weten dat hij ermee bezig is, dus hopelijk wordt de upgrade snel gedaan... Southparkfan 25 nov 2015 20:28 (CET)
Ik weet ook niet precies waardoor het komt dat het 20 dagen duurt, maar geld is in ieder geval niet de reden. Als ik of Southparkfan de update zou doen en dan kost het namelijk niks. Als je goed een update wil uitvoeren kost het je misschien een dag tijd om het een en ander te testen in een aparte testomgeving. Ik denk dat de grootste vertraging echt zit in het feit dat een bedrijf (kennisnet) de update moet uitvoeren. Mensen daar moeten contact op nemen met andere mensen en die weer met andere mensen en die mensen hebben ook vaste werktijden en dagen, zijn soms ziek en soms hebben ze vakantie en zo ben je 20 dagen verder. :) apoo overleg · (MOD) 25 nov 2015 20:40 (CET)
Kennisnet heeft mij zojuist laten weten dat het afbeeldingenprobleem is opgelost door InstantCommons te vervangen door een vergelijkbaar iets.
De status van de upgrade is nog onbekend, maar het grootste probleem is opgelost. Southparkfan 26 nov 2015 11:17 (CET)
Dank!  Gustaafff  (contact) 26 nov 2015 11:40 (CET)
Jeej!!! Face-smile.svgAntu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 26 nov 2015 16:21 (CET)

Genruiksnaam

Mag je ook een pagina over jezelf aanmaken op wikikids

Ja, in principe mag dat, maar niet in de hoofdnaamruimte. Als je jezelf voor wilt stellen, kun je dat doen op een gebruikerspagina. Die maak je door hier te klikken. Deze pagina zit direct ook aan je overlegpagina vast. Om een voorbeeld te zien van een gebruikerspagina - klik hier. Met vriendelijke groet,  Gustaafff  (contact) 12 nov 2015 09:14 (CET)

Moskou

Beste wikikids, ik maak een spreekbeurt voor school over moskou. Maar ik las dat daar veel zwerfhonden wonen. Is dat echt waar of niet?

Groetjes renwan1.

Beste Renwan1, de gebruikers die WikiKids samenstellen, proberen een betrouwbare encyclopedie te maken met een overvloed aan juiste informatie. Gebruikers hebben informatie die zij toegevoegd hebben eerst getoetst aan bronnen buiten WikiKids. Als gebruikers van WikiKids geschreven hebben dat er veel zwerfhonden rondlopen, zal dat dus hoogstwaarschijnlijk ook waar zijn. Neemt niet weg dat er af en toe stukken op WikiKids kunnen verschijnen die onjuiste informatie bevatten. Want, ja, het blijft mensenwerk. Gebruik dus altijd een tweede bron om te kijken of de informatie die je vind juist is! Succes! Met vriendelijke groet,  Gustaafff  (contact) 12 nov 2015 10:59 (CET)

Julia van der toorn

Er is geen pagina over winnaars van de voice of holland dit stoort mij kan je hier iets aan doen

Nee. Ik ben je slaafje niet. :) apoo overleg · (MOD) 13 nov 2015 16:44 (CET)

korfbal

in welk land is korfbal begonnen, als u het antwoord weet wil ik het graag weten. m.v.g. Else Vuik

Kijk eens op het artikel korfbal, zou ik zeggen. Daarom hebben we ook een zoekbalk aan de zijkant: zodat je dingen op kan zoeken. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 17 nov 2015 13:35 (CET)

de veldtocht van napoleon naar rusland

ik wil imformatie over de veldtocht van napoleon naar rusland want ik heb daar over niks gevonden op jullie site - Deze reactie werd toegevoegd door Renard8 (overleg | bijdragen)

Dan heb je niet goed gezocht. Lees nog maar eens goed het artikel over Napoleon. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 17 nov 2015 16:21 (CET)

pagina maken

ik zou graag willen weten hoe je een pagina maaktvriendelijke groet, Hector

dan moet je inloggen op je account, vervolgens klik je op zoeken. als je zoekwoord nog geen pagina is klik je op pagina maken.

pagina maken

ik zou graag willen weten hoe je een pagina maaktvriendelijke groet,hector

Zie deze pagina. Groeten,  Gustaafff  (contact) 18 nov 2015 12:19 (CET)

Hoe voeg ik plaatjes toe aan pagina's? ik ben er inmiddels achter:

Afbeeldingen die je van internet hebt gehaald:

Ga naar commons.wikimedia.org. Dit is de enige site waarvan je plaatjes mag halen. Plaatjes van Google mogen dus niet! Rechtsboven zie je een zoekbalk. Tik daar in het Engels van wat of wie je een plaatje wil hebben. Als je het Engelse woord niet weet kan je Google Vertalen of een woordenboek gebruiken. Je kan het ook in het Nederlands proberen, maar dan heb je wel een stuk minder keus. Kies een plaatje uit en kopieer daar de titel van. Deze eindigen meestal in .jpg of .png. Deze titel werkt ook op WikiKids! Je kan nu verder naar het kopje plaatje in het artikel zetten

Over Wikikids

Hoe is wikikids ontstaan, en waarom?

Klik hier voor het antwoord. Groeten,  Gustaafff  (contact) 18 nov 2015 17:18 (CET)

Java Programmeren

Ik houd een spreekbeurt over programmeren en wil wat extra info over Java.


Zouden jullie dat kunnen fixen?

 1. HelloArmy
 2. StopPesten
 3. Programmeren
 4. Werkstukkenzijnstom
Zoek maar op. Zie de zoekrobot aan de linkerkant van het scherm.  Gustaafff  (contact) 18 nov 2015 17:19 (CET)

Oproep: Monitoren van pagina's

Beste iedereen,

WikiKids wordt steeds groter, breder en meer uitgebreid. Nu hebben we op WikiKids ook veel actuele artikelen. Deze artikelen zijn voortdurend in het nieuws. Informatie op die artikelen van 17 november 2015 kan op 19 november al weer hopeloos verouderd zijn. We proberen hier met z'n allen een betrouwbare kinderencyclopedie neer te zetten en als lezers dan verkeerde/verouderde informatie lezen - dat moeten we niet willen.

Aan jullie de vraag dus om de volgende artikelen te monitoren. Is er wat nieuws te melden of zijn er fragmenten informatie verouderd? Dan de vraag of jullie het aan willen passen. Ik realiseer me dat WikiKids geen nieuwssite is, maar als er op 16 november (bijv.) staat geschreven dat agent Jan de boef niet gevangen heeft en als agent Jan de boef op 18 november wel vangt, moeten we natuurlijk niet laten staan dat de boef nog niet gevangen is.

Het gaat om de volgende artikelen,

En de wat minder actuele artikelen,

Met vriendelijke groet,
 Gustaafff  (contact) 19 nov 2015 11:12 (CET)

Pabo-studenten

Dag allemaal,

De komende dagen laat ik Pabo-studenten kennis maken met WikiKids. Je zult dus verschillende gebruikerspagina's aangemaakt zien worden. In de loop van het jaar volgen dan de artikelen. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 19 nov 2015 13:04 (CET)

Bedankt voor de melding en veel succes voor allen. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 20 nov 2015 08:48 (CET)
Succes toegewenst. Zou je wel aan de students willen vragen of ze de instructies in het {{w}}-sjabloon goed willen doorlezen? Ik ben vandaag nogal wat dubieuze wijzigingen tegengekomen van deze students. Groeten,  Gustaafff  (contact) 20 nov 2015 13:38 (CET)
Inderdaad wat Gustaafff zegt, want ik zag vanmiddag in de RC heel vaak voorbij komen dat ze met elkaar gingen praten en telkens zeiden "Hey, jij ook hier? o.i.d." Nog even een vraagje: wat voor artikelen gaan ze aanmaken dan? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 20 nov 2015 21:22 (CET)
Onderwerpen die te maken hebben met aardrijkskunde, geschiedenis of natuur/techniek. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 20 nov 2015 21:49 (CET)
Klinkt leuk! Ik wens ze veel succes. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 21 nov 2015 08:25 (CET)
Veel succes! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 21 nov 2015 10:12 (CET)

Voor wie...

zin heeft.  Gustaafff  (contact) 21 nov 2015 11:31 (CET)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut/archief48&oldid=423296"