Wikikids:Clubhuis/archief/22

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden

Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de European accessibility act in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je hier (Engels). Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.

 • Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
 • Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
 • Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?

Graag hoor ik jullie reacties. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 2 okt 2019 22:41 (CEST)

Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 15:50 (CEST)
Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 5 okt 2019 16:27 (CEST)
Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 19:55 (CEST)
Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. :) apoo overleg 5 okt 2019 21:39 (CEST)

Uitbreidingen

Beste moderatoren,

Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.

 1. Disambiguator zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. Zie dit.
 2. FileExporter zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
 1. AdvancedSearch zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
 1. Thanks, om gebruikers te bedanken.
 1. WikimediaBadges en GuidedTour, een idee voor de badges?

Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 15 okt 2019 15:40 (CEST)

 1. Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 2. Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 3. Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 4. Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 5. Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, :) apoo overleg 15 okt 2019 20:30 (CEST)
2. Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
Groetjes,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 okt 2019 14:58 (CEST)
Nee, dat kan sowieso niet. En daarnaast ben ik er geen voorstander van om al onze plaatjes te verhuizen naar commons. Groet, :) apoo overleg 16 okt 2019 17:06 (CEST)
Ik ben wel benieuwd naar de meningen van de anderen. Wat betreft de extensies Thanks en GuidedTour. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 okt 2019 17:32 (CEST)
Plaatjes van WikiKids zou ik hier gewoon laten staan. Verder eens met Apoo. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 18 okt 2019 21:25 (CEST)
 1. Neutraal Neutraal
 2. Tegen Tegen - Je hebt niets meer aan het uploaden op WikiKids. De huidige afbeeldingen die nu op WikiKids staan die zou ik hier laten staan.
 3. Tegen Tegen - Het is niet slecht maar ook niet echt nodig. Het huidige zoeksysteem biedt eigenlijk al best veel en is al best makkelijk voor kinderen.
 4. Voor Voor - Dit idee vind ik zeker leuk en handig. I.p.v. dat je op de OP van iemand zegt: bedankt voor het wijzigen van dit of dat kan je gewoon via die extensie een gebruiker bedanken.
 5. Voor Voor - Ben het eens met de GuidedTour, zal zeker handig zijn.
Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 19 okt 2019 09:52 (CEST)

Error

Sinds vandaag krijg ik steeds als ik een nieuw artikel bekijk een foutcode. Dat is meestal <FOUTCODE> 2021-07-20 05:06:15: Fatale fout van type "Error" zoals hier. Kan dit verholpen worden. Kan dit verholpen worden? Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 14 nov 2019 14:57 (CET)

Ik heb het bij Kennisnet gemeld. Misschien kunnen ze zien wat er aan de hand is. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 14 nov 2019 15:01 (CET)
Is opgelost, was iets met de badges :-) :) apoo overleg 14 nov 2019 17:48 (CET)

Nieuwe versie afbeelding uploaden

Hoi, ik heb dit bestand gemaakt : Bestand:Mobieltje_(Wikikids_stijl).png, maar bij nader inzien vind ik een lachende versie leuker. Maar als ik die nieuwe versie upload, ziet de software het als een identiek bestand (het lijkt ook erg, alleen de mond is anders). Kan een mod dit bestand helemaal verwijderen, zodat ik de nieuwe versie kan uploaden? Of kan dit op een andere manier? Freestyle (overleg) 15 nov 2019 13:10 (CET)

Je hebt de nieuwe versie (met lachende mond) al geüpload en deze is nu zichtbaar (zowel op de pagina van het bestand als de pagina waar je de afbeelding op heb gezet). Dat de software het als identiek bestand ziet kan dus kloppen, want je hebt de nieuwe afbeelding al succesvol geüpload. Het duurt alleen even (vanwege de cache) dat het plaatje overal goed zichtbaar is. Ik zie in ieder geval wel al het plaatje met lachende mond. Als je dat zelf niet ziet moet je misschien even de cache van je browser legen (shift+F5). Groet, :) apoo overleg 15 nov 2019 13:18 (CET)
Oké, bedankt. Ik had wel de pagina's gepurged, maar had niet het browsercache vernieuwd :) Freestyle (overleg) 15 nov 2019 15:38 (CET)

lengte Chinese muur

Hallo Ik heb vandaag een Grej of the Day gegeven in mijn groep 7. Het raadsel was : "ik ben wel 6400 km lang." De oplossing van mij en geraden door bijna alle kinds was : de chinese muur. De informatie voor de microles had ik van Wikikids. Na school komt 1 van mijn leerlingen naar me toe en zegt dat dat niet waar is, zij had een andere oplossing voor het raadsel en zei datde Chinese muur veel langer is volgens wikipedia. Het wordt de muur van 10000 li genoemd, maar dat wordt op wikipedia weer fout omgerekend. Na enig onderzoek kom ik verschillende lengtes tegen op internet en welke is nu de goede en kan dit als dit nodig is aangepast worden op wikikids? groetjes juf Elise uit Eindhoven

Op sommige websites vind je dat de muur meer dan 6.000 kilometer lang is, terwijl op andere plekken wordt gesproken van 20.000 kilometer. Het ligt er een beetje aan welke delen je meetelt bij de telling en welke delen je weglaat in je berekening. De muur bestaat namelijk niet uit één stuk. In verschillende dynastieën werden namelijk verschillende stukken van de Chinese Muur gebouwd op diverse plekken. Alles bij elkaar opgeteld is de muur ruim 21.000 kilometer lang. Dat is ook de lengte die ik in het artikel ga zetten. De vertaling vanuit het chinees (de muur van 10.000 li) is inderdaad omgerekend 5000 km, waar dat vandaan komt durf ik je niet te zeggen. Misschien hadden ze vroeger nog niet de mogelijkheid om de volledige lengte in kaart te brengen. :) apoo overleg 18 nov 2019 21:17 (CET)

Update

WikiKids-skin-nov-19.png

Hallo allemaal, om nieuwe extensies te installeren (waaronder de 'bedankjes' en bijbehorende notificaties) heeft WikiKids een kleine update nodig. Deze update zal met name in het uiterlijk van WikiKids plaatsvinden. Nu is het uiterlijk nog gebaseerd op de 'monobook' style. Deze style is erg verouderd en zorgt regelmatig voor problemen, ook bij andere updates. Daarom heb ik de nieuwe 'Vector' style omgetoverd tot WikiKids style. Hiermee kunnen we weer een tijd vooruit. De skin blijft vrijwel het zelfde, er zullen alleen wat veranderingen plaatsvinden aan de knoppenbalk en het menu bovenaan. Ook de zoekbalk zal verspringen van links naar rechtsboven. Verder ziet alles er een stukje frisser uit. Ik heb aan het technische team gevraagd deze update door te voeren (dan wordt ook gelijk de Disambiguator ingeschakeld). Dat zal een dezer dagen gebeuren. Vragen / opmerkingen / foutjes kun je hier melden. Groet, :) apoo overleg 25 nov 2019 23:32 (CET)

Ben benieuwd! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 nov 2019 09:26 (CET)
Het is mooi geworden! Ook de tekst is nu (fijn) groter en leesbaarder geworden! Alleen zijn infoboxen en navigatieboxen (onderaan de pagina) nu wel wat klein met het lettertype ten opzichte van de lettergroottes in de artikelen – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 26 nov 2019 14:27 (CET)
Een klein puntje, op de mobiel gaat Geschiedenis weergeven steeds onder het kopje Meer en weer terug. Ik hoop dat dit aangepast kan worden. En kan Geschiedenis weergeven veranderd worden naar geschiedenis. Groet,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 26 nov 2019 16:04 (CET)
Dat laatste heb ik zojuist aangepast. Dat eerste was me ook al opgevallen. Ik ga kijken of ik die animatie eruit kan halen. Groetjes, :) apoo overleg 26 nov 2019 16:07 (CET)
@Stef 1999, dat klopt. Die hebben een vast ingestelde font-size. Dat is op Wikipedia overigens ook zo, omdat de navigatie en infobox sjablonen erg groot en onoverzichtelijk worden. Daar hebben we het al is over gehad. Als je dat graag anders wil zien dan zul je dat aan de rest van de community moeten voorleggen in een stemming. Groetjes, :) apoo overleg 26 nov 2019 21:15 (CET)
Misschien kan het verschil in de font-sizes tussen de tekst en de infoboxen ook een kwestie van 'wennen' aan de grotere artikelteksten zijn (ik moet zeggen dat ik er nu wel wat meer aan gewend ben). Ook trouwens fijn om te merken dat Wikikids na de update sneller is geworden! 😊 – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 30 nov 2019 19:31 (CET)

Idee: Nieuws

Hallo iedereen.

Ik heb een idee, namelijk een soort kopje toevoegen op de hoofdpagina, zoals het Artikel van de Week, genaamd: in het nieuws of actualiteit, of iets in die aard. Dit idee is gebaseerd op de hoofdpagina van Wikipedia en kan uiteraard steeds geüpdatet worden.

Waarom? -Actualiteit is tegenwoordig erg belangrijk voor kinderen. Nieuws is overal aanwezig, radio, televisie. Kinderen leren door nieuws zich voor te bereiden op de echte wereld, groeien in begrip en onafhankelijkheid. Door nieuws leren kinderen ook iets bij, over politieke onderwerpen tot economische onderwerpen. Waarom protesteren mensen? (protesten in Hong Kong) Wat is er aan de hand in Nederland met stikstof? enzovoort...

Als dit idee uiteraad al bestaat maar op een andere manier, laat het me weten. :)
Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 30 nov 2019 18:48 (CET)

Zoiets hadden we natuurlijk ook met WikiKids:Nieuws. Ik vind het prima. De reden dat we het nooit hebben gedaan was dat iemand dat best wel goed bij moet houden en ik vrees dat dat niet gebeurd... :) apoo overleg 30 nov 2019 18:53 (CET)
Ik kan natuurlijk nieuws goed bijhouden alleen het nadelige aan WikiKids:Nieuws is, is dat het gaat over het nieuws op WikiKids, daar ben ik niet echt op de hoogte van. Nieuws in het echt, dat wel. Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 30 nov 2019 19:06 (CET)
Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. :) apoo overleg 30 nov 2019 20:02 (CET)
Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; Donny van de Beek. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 30 nov 2019 20:13 (CET)
Leuk idee ook, maar hoe wil je dat precies gaan doen? Want handmatig lijkt me dat een beetje veel werk. :) apoo overleg 4 dec 2019 12:28 (CET)
Hmm, ik wil me wel elke dag vrijwillig inzetten om het elke dag of om de zoveel dagen het te updaten. Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 16 dec 2019 12:59 (CET)
@Bobbyjohn10 ik heb dit toegevoegd aan de hoofdpagina. Je kunt het nieuws bewerken via Sjabloon:Hoofdpagina/Nieuws. Persoonlijk zou ik niet meer dan 2 tot 3 items op de hoofdpagina zetten. De beschrijving kan een korte zin zijn met een linkje naar een artikel net zoals op Wikipedia nu het geval is. Wil jij dit bijhouden? Als over een tijdje blijkt dat dit niet lukt dan zet ik de afbeelding van de week weer terug. Groetjes, :) apoo overleg 16 dec 2019 17:20 (CET)
Is goed bedankt, ik zal het bijhouden. Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 16 dec 2019 21:01 (CET)
Misschien een leuk idee als we hieronder, op dezelfde pagina, of op onder een ander kopje, een klein lijstje maakt met nieuwe artikelen, zoals Timothée Chalamet, Jacques Chirac en bij grote updates zoals bij Romeinse Rijk, Ontdekking van Zuid-Amerika en Formule 1 in 2019. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 dec 2019 21:23 (CET)
Wat ook misschien een idee is is afbeelding van de week gewoon houden zoals vroeger, maar dat we onderaan de pagina 2 nieuwe kopjes maken, met bij de lange Nieuws (en dan kunnen er meer dan 3 onderwerpen + een afbeelding) en dan daarnaast Uitgelichte nieuwe artikelen of iets in die aard. Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 16 dec 2019 21:25 (CET)
@Bobbyjohn10 daar heb ik ook aan zitten denken. Maar hoe ‘lager’ op de hoofdpagina hoe minder het gelezen wordt. Dus ik ben dan bang dat helemaal niemand naar het nieuws kijkt. Zullen we het eventjes een tijdje aankijken! @Rots61 zoals ik hierboven al vroeg: prima idee maar hoe wil je dat doen dan? Als het handmatig gebeurd ben ik bang dat het na een tijdje niet meer gedaan wordt. We kunnen ook gewoon afspreken dat ieder nieuw of uitgebreid artikel van de week wordt. Die zijn ook aan een update toe. :) apoo overleg 16 dec 2019 21:49 (CET)
@Apoo Ja dat klopt inderdaad, misschien toch voor nu geen goed plan. Het valt me trouwens ook op dat de tekstgrootte van het nieuws groter is dan de rest, kan je dat oplossen? (als je wilt) Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 17 dec 2019 19:43 (CET)
We kunnen best afspreken dat elk nieuw goed artikel op de hoofdpagina komt, en bij grote uitbreidingen kan deze pagina ook op de hoofdpagina. Nieuws gerelateerde onderwerpen zoals Tweede Kamerverkiezingen 2017 moeten bijvoorbeeld in de week dat dat gebeurt.Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 17 dec 2019 20:19 (CET)
Dag allemaal, ik zie dat het nieuwsonderdeel aardig wat ruimte inneemt op de hoofdpagina. Zou dat ook iets minder kunnen? Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 2 jan 2020 21:56 (CET)
Het was niet de bedoeling dat er een plaatje bij zou staan, dus als het goed is neemt het nu wat minder ruimte in (op kleinere beeldschermen). Groet, :) apoo overleg 2 jan 2020 22:03 (CET)

Boomhut

Hallo allemaal, de boomhut wordt altijd al gebruikt voor vragen over huiswerk, informatie, etc. Zeker de laatste maanden komen vragen over WikiKids niet meer voor en verdwijnen berichten voor de vaste gebruikers vrij snel in het archief. Nu kunnen we met z'n allen afspreken dat we alle vragen voor informatie terugdraaien, maar aangezien het zoveel gebeurd is het blijkbaar iets waar wel behoefte aan is. Is het een idee om het clubhuis te gebruiken voor berichten naar vaste gebruikers (dus niet meer alleen moderators en volwassenen) en de boomhut te gebruiken voor alle soorten vragen van nieuwe gebruikers? :) apoo overleg 4 dec 2019 12:32 (CET)

Ik ben er het mee eens! Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 4 dec 2019 12:35 (CET)
Goed idee! Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 4 dec 2019 17:11 (CET)
Top idee! Maar wat gaan we verstaan onder "vaste gebruikers"? En wat is dan exact verschil tussen de Boomhut en het Clubhuis (qua type vragen)? Wouter15 overleg · (MOD). 4 dec 2019 19:29 (CET)
Alle vragen en discussies over WikiKids zelf. De Boomhut wordt dan alleen nog maar gebruikt voor vragen van nieuwe gebruikers. Dat zullen eigenlijk alleen vragen zijn van: hoe moet ik bewerken, geef info over ..., etc. In principe mogen alle gebruikers vragen stellen in het clubhuis maar deze vragen en discussies mogen echt alleen over WikiKids inhoudelijk gaan. :) apoo overleg 4 dec 2019 19:51 (CET)
Ik vind het een goed idee. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 5 dec 2019 09:31 (CET)

Relevantie

Bobbyjohn heeft laatst een vraag gesteld op de overlegpagina van Amsterdam (ROBLOX), hier is nog geen goed antwoord op gegeven, vandaar dat ik de vraag nu hier stel. Is Amsterdam (ROBLOX) encyclopedisch genoeg of niet? Dit zou ik aanvullen met een vraag hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan, in het algemeen met games zoals, Fortnite, Candy Crush Saga en De Sims of andere ROBLOX pagina's. Met vriendelijke groet, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 10 dec 2019 21:40 (CET)

Voor ROBLOX moet er beleid komen net zoals de richtlijnen voor YouTube en Instagram. Ik speel het spel zelf niet. @Bobbyjohn10 geloof ik wel, dus die kan beter bepalen wanneer iets ‘bekend’ is op ROBLOX. De Sims en Candycrush zijn gewoon hele bekende spellen met miljoenen gebruikers wereldwijd en lijkt me dus sowieso encyclopedisch. :) apoo overleg 10 dec 2019 22:19 (CET)
Ik bedoel met andere games vooral games die niet zo veel gespeeld worden zoals Big Farm en Undertale. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 dec 2019 22:23 (CET)
Is het een idee dat jij (@Rots61) en @Bobbyjohn10 daar een richtlijn voor maken net zoals Wikikids:Richtlijnen voor Instagram en Youtube? :) apoo overleg 16 dec 2019 12:27 (CET)
Voor ROBLOX kan ik eventueel een richtlijn opmaken, aangezien er games zijn op ROBLOX die gericht zijn naar Nederlandse spelers en naar internationale spelers misschien hier een voorstel:
 • Nederlandstalige (vaak roleplay games, waar je hulpdiensten kan zijn bv), maar dan ook volledig Nederlandstalig, 500K+ bezoeken en een gemiddeld aantal van min. 10 spelers tegelijk.
 • Internationale games, 500M+ bezoeken (het meest gespeeld spel heeft al meer dan 3 miljard), en zo voorkomen we dat straks WikiKids vol staat met ROBLOX spellen, het staat in de top 10 van meest gespeelde spellen (volgens Microsoft) en als je dan alleen kijkt naar de doelgroep dan al in de top 5.
Als de rest met het bovenstaande akkoord is, dan is het goed. :) Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 16 dec 2019 12:53 (CET)
Over kleinere games misschien kiken naar het aantal beoordelingen in de App Store of Google Play Store als het gata om een mobiele game of de ranking bij de categorie waar het toe behoort, aangezien we bij mobiele games niet het aantal spelers kunnen zien. (bij PC games gaat dit wel). Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 16 dec 2019 12:58 (CET)
@apoo, ik heb geen ervaring wat betreft games, Bobby-John kan hier beter beleid op maken denk ik. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 dec 2019 21:35 (CET)
Is iedereen het eens met mijn voorstel(?), aangezien er nieuwe game artikelen worden gemaakt. Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 23 dec 2019 22:32 (CET)
Prima! :) apoo overleg 23 dec 2019 23:08 (CET)
Goed idee! Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 23 dec 2019 23:11 (CET)

Badges

Volgens mij zit er eergens een foutje in de badges, er zijn veel mensen die het badge Bevestigde gebruiker. Dat is bijvoorbeeld Looneytunes, ze heeft dat badge maar ze is zelf geen bevestigde gebruiker, dat is hier te zien. Arco123 heeft het badge voor bevestigde gebruiker gekregen voordat hij de 25 bewerkingen heeft gedaan. Hij heeft het badge gekregen toen hij nog maar 19 bewerkingen had gedaan. Kan @apoo hier naar kijken? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 17 dec 2019 16:43 (CET)

Ja, bedankt voor het melden. Ik had hem al op mijn lijstje staat! :) apoo overleg 17 dec 2019 19:00 (CET)

Spitfire naam

De pagina van de Spitfire heet Spitfire, maar officieel Supermarine Spitfire, en ik weet niet of ik dat als extra informatie erbij te zetten, of dat ik de titel moet hernoemen, en ook alle koppelingen moet veranderen?

Je kunt de pagina hernoemen en dan in het artikel aanpassen. Je hoeft alle koppelingen niet te veranderen (mag wel), want er wordt automatisch een link aan gemaakt naar de nieuwe naam van het artikel. Groetjes, :) apoo overleg 19 dec 2019 13:28 (CET)

Winnaar Gouden WikiKids Award 2019

is geworden.......: Ontdekking van Zuid-Amerika met een totaal van 46 punten (als grootste bijdrager wint @Bobbyjohn10 de Gouden WikiKids Award Badge!). Bedankt iedereen voor het stemmen, maar ook voor het aanmaken van zulke mooie artikelen! In totaal zijn er dit jaar 5 awards uitgereikt voor mooie artikelen op WikiKids die zonder jullie niet gemaakt zouden zijn. Vanaf 1 januari is het weer mogelijk om artikelen te nomineren voor een Zilveren WikiKids Award en al deze artikelen zullen dan automatisch genomineerd zijn voor een nieuwe ronde in december 2020. Bedankt allemaal voor jullie inzet en harde werk op WikiKids en een ongelofelijk mooi nieuw jaar toegewenst! Groet, :) apoo overleg 30 dec 2019 23:32 (CET)

Heel mooi artikel. Tevens iedereen bedankt voor zijn inzet en alvast een mooi 2020 en laten we er weer een mooi jaar van maken. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 31 dec 2019 10:12 (CET)
Ik sluit mij aan bij Mike hierboven. Op naar 2020 en weer veel mooie artikelen! Face-smile.svg Iedereen een fijne jaarwisseling gewenst! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 31 dec 2019 10:40 (CET)
Erg bedankt en nog een hopelijk top 2020! :) Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 10 jan 2020 16:46 (CET)

Twitter

Dag allemaal,

Fijn dat er actief getwitterd wordt door het WikiKids-account. Alleen zijn niet alle berichten naar mijn idee on topic. Zouden we richtlijnen kunnen opstellen over waar over getwitterd wordt? Benieuwd wat anderen daar van vinden! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 2 jan 2020 21:58 (CET)

Er is maar een iemand die momenteel het Twitteraccount bijhoudt. Ik zal eens vragen of hij het account niet meer wil gebruiken voor prive-zaken. Ik denk dat we daarmee het probleem hebben opgelost, toch? Richtlijnen lijken me dan niet nodig. :) apoo overleg 2 jan 2020 22:05 (CET)
Wordt uitgevoerd. Ik ben actief voor Twitter. Ik wil met jullie hier de discussie voeren over de relevantie van WikiKids op Twitter. Want onze doelgroep is 8-12 jaar maar de doelgroep van Twitter is meer volwassenen. Hoe denken jullie hierover? Ik probeer wel het YouTube kanaal vanaf morgen levend te houden en ik probeer meer de zakelijke en onderwijskant van WikiKids er te bespreken. En Facebook zou ik ook kunnen doen. Hoe denken jullie hierover. Ik denk dat we een duidelijkere completere strategie moeten maken. Dus dezelfde teksten op elk kanaal, maar met een andere insteek. Een medium wat nu heel erg aan het opkomen is is TIkTok. Maar ik denk niet dat WikiKids hier thuis hoort. Het is wel precies de doelgroep die WikiKids ook heeft. Ik hoor graag jullie reactie hierop. Wat me is opgevallen is dat er veel ideeën die ik had bedacht zoals badges en visuele teksteditor zijn uitgevoerd. Dat vind ik heel leuk om te zien.Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 10 jan 2020 16:47 (CET)
Ik ben het eens dat Twitter niet echt voor kinderen is. Maar misschien is het handig dat we op Twitter ons richten naar ouders van kinderen? Op bijvoorbeeld Instagram kunnen we ons richten naar kinderen en eventueel Facebook. YouTube is ook een goed idee. Ik denk dat TikTok niet nodig is voor WikiKids. Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 10 jan 2020 17:04 (CET)

Onjuiste informatie!

In het stuk van de mount everest staat genoemd dat rene de bos de eerste nederlander is op de everest maar dat er geen bewijs is. Dat is niet juist. Dat laatste stukje over het ontbreken van bewijs heeft betrekking op de geclaimde eerst beklimming van bart de vos uit 1984. Hij had geen bewijs waardoor zijn beklimming niet geldt. De eerste nederlander die daarna als eerste op de top stond is wel degelijk rene de bos in 1990.

Daar zijn fotos en films van.

Groet heleen prins

Hallo Heleen Prins, bedankt voor je oplettendheid! Wist je dat je tekst op WikiKids zelf kunt aanpassen? Zeker als je een fout ergens ziet staan mag je dit direct doen! Ik heb nu het artikel van de Mount Everest voor je aangepast, maar als je meer foutjes tegen komt: pas ze vooral zelf aan! Groetjes, :) apoo overleg 5 jan 2020 16:21 (CET)

Upload Wizard

Sinds vandaag is de UploadWizard beschikbaar op WikiKids. Hiermee worden gebruikers stap voor stap begeleid met het uploaden van een plaatje. Geen moeilijk gedoe meer met het invullen van een samenvatting. Er is een waarschuwing wanneer het plaatje al op WikiKids of commons staat. Sommige plaatjes met een verkeerde licentie worden zelfs automatisch geweigerd. Kortom, een stuk makkelijker dus! Met het introduceren van de UploadWizard zijn er ook een aantal licenties gewijzigd. Zo is de GFDL en een aantal Creative Commons licenties vervallen. Deze licenties zijn niet te combineren met de algemene licentie die WikiKids gebruikt (CC-BY-SA-3.0). Je kunt 10 bestanden tegelijkertijd uploaden met de UploadWizard. Ook dat is dus heel fijn! Als je wilt kun je de UploadWizard testen, zolang je in de laatste stap NIET op "publiceren" klikt wordt het plaatje niet geüpload. Mochten jullie nog vragen/opmerkingen hebben laat het dan weten. Groetjes, :) apoo overleg 10 jan 2020 14:22 (CET)

Ik heb het al gezien. Mooi Apoo! Face-wink.svgDeGroteEmojii 10 jan 2020 14:43 (CET)
Als je een verkeerde datum invult krijg je We recommend that you properly fill in all the fields. Do you want to continue without correcting these warnings? enz. dit te zien, dit moet in het Nederlands. Daarnaast krijg je bij de beschrijving een keuze tussen Nederlands, Duits, enz. Kan dit niet uitgeschakeld worden? Ook wordt dan het sjabloon {{nl}} gebruikt, dit is al in gebruik voor bij bronnen. Als die andere talen uitgeschakeld kunnen worden is het ook wel handig dat je zonder dat {{nl}} gebruikt wordt.Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 10 jan 2020 14:56 (CET)
Die melding zal ik nog even vertalen in het Nederlands. De keuze voor een taal van de beschrijving kan ik onzichtbaar maken met css, maar ik kan niet voorkomen dat het sjabloon {{nl}} gebruikt wordt. Dat is een functie die blijft. :) apoo overleg 10 jan 2020 15:06 (CET)
Gaaf! Ik vind het heel handig en zal er gebruik van maken.
Even een lichtpuntje: bij de Tutorial staat bij dus... zel I.p.v zelf. Kan dit verbeterd worden? Face-wink.svgDeGroteEmojii 10 jan 2020 16:50 (CET)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd - :) apoo overleg 10 jan 2020 17:00 (CET)
Apoo, ik weet niet hoe makkelijk het aanpassen is, maar misschien kunnen er in je voorkeuren vinkjes komen die het volgende doen?
 • Een vinkje die ervoor zorgt dat de Upload Wizard automatisch naar het oude formulier gaat
 • Een vinkje die alle stappen onder elkaar zet (hierdoor kan je de Tutorial niet meer bekijken) om sneller een bestand te Uploaden, een soort expertmodus. Face-wink.svgDeGroteEmojii 11 jan 2020 07:55 (CET)
Dat eerste kan je in je js zetten. Met dit script. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 jan 2020 10:09 (CET)

// Redirect

var mpTitle = "Speciaal:UploadWizard";

var isMainPage = wgPageName == mpTitle

if (isMainPage)

{window.location="https://wikikids.nl/Speciaal:Uploaden";}

// Redirect

Dat wou ik niet, maar is wel handig voor mensen die de Upload Wizard stapsgewijs niet fijn vinden. Face-wink.svgDeGroteEmojii 11 jan 2020 10:12 (CET)
Aangezien er weinig mensen zijn die uploaden heeft het denk ik weinig nut om alles achter elkaar te plakken. Wil jij dat laatste? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 jan 2020 10:15 (CET)
Dan kan je wel sneller uploaden. Dat wil ik eigenlijk wel. Misschien kan je dat bij het gedeelte klaar toevoegen voor gebruikers die de badge Uploaden I hebben, zodat ze dat dan kunnen aanzetten na hun tweede upload? Face-wink.svgDeGroteEmojii 11 jan 2020 10:33 (CET)
Ik denk niet dat je sneller bent door alles onder elkaar te zetten. Het scheelt misschien 2 seconden? Het is ook niet mogelijk om alles onder elkaar te zetten omdat je met de UploadWizard 10 plaatjes in één keer kunt uploaden. Als je alles onder elkaar zou zetten wordt dat een grote onduidelijke chaos. Als je meerdere plaatjes tegelijk uploadt komen er bepaalde stappen al onder elkaar te staan. Als je het oude formulier liever wil gebruiken kun je de code van Rots gebruiken. Of je voegt Speciaal:Uploaden toe aan de favorieten van je browser ;-). :) apoo overleg 11 jan 2020 11:50 (CET)

Even iets anders, nu gebruikt Upload Wizard het sjabloon {{Information}} is het een idee om dit samen te voegen met het sjabloon {{afbeelding}}, voor de uniformiteit. Dat kan door op het sjabloon {{Information}} dit te zetten. Of natuurlijk andersom. Groetjes,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 11 jan 2020 15:05 (CET)

CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd :) apoo overleg 11 jan 2020 15:16 (CET)

Eerste nieuwsflits / Toekomst YouTube en Social Media.

Beste Iedereen,

De allereerste NieuwsFlits staat online op het YouTube Kanaal en Twitter. Hierin worden alle nieuwtjes van het voorjaar besproken. Wat vinden jullie van het uiterlijk en hebben jullie ook nog tips. Ik dacht om misschien ook een hoe doe je dat... en een informatieve serie te starten. Wat zouden jullie hiervan vinden. Ik zou ook graag weten of jullie nog een idee hebben over Twitter in de toekomst van WikiKIds.

Groetjes, Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 13 jan 2020 20:23 (CET)

Erg leuk gedaan! :) apoo overleg 13 jan 2020 20:28 (CET)

muhammed ali

wie is muhammed ali?

Dat kun je op het artikel van hem zien. Oja, zulk soort vragen moet je in de boomhut stellen.Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 jan 2020 16:18 (CET)

Aanvraag nieuw sjabloon: Beveiligen

Hallo allemaal. Ik heb een nieuw idee voor een sjabloon die aangeeft dat de pagina moet worden beveiligd. Vinden jullie dit een goed idee? Als jullie het sjabloon nog willen aanpassen mag dat gerust. Face-wink.svgDeGroteEmojii 17 jan 2020 19:41 (CET)

Ik denk dat er te weinig vraag naar is, zie ook alle beveiligde pagina's in de hoofdnaamruimte. Je ziet dat het nauwelijks beveiligd is. Het is dus niet nodig. Misschien is het dan een beter idee om een pagina met verzoeken aan een moderator te maken zoals VVM. Dit allemaal op 1 pagina ipv op 10 aparte pagina's. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 17 jan 2020 20:23 (CET)
Denk niet dat dit nodig is. Vaak zijn moderatoren zelf al erg alert op welke pagina’s beveiligd moeten worden. Als je als gebruiker vind dat dit moet gebeuren kun je een bericht plaatsen op de overlegpagina van het artikel. Dat lijkt me voldoende. :) apoo overleg 17 jan 2020 21:14 (CET)
Ik sluit me aan bij de rest, ik vind het overbodig aangezien het sjabloon zelden wordt gebruikt want de moderators zullen het vaak opmerken indien het nodig is. Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 17 jan 2020 22:38 (CET)
Idee ingetrokken. Face-wink.svgDeGroteEmojii 18 jan 2020 08:10 (CET)

Wikiproject voor februari

Beste gebruikers,
Net als vorig jaar wil ik in februari een Wikiproject organiseren. Gedurende (grofweg) de maand februari zal WikiKids in het teken staan van een land of gebied. Ik heb hiervoor diverse opties:

 • Venezuela; is vaak in het nieuws vanwege de strijd tussen Maduro en Guaído.
 • Marokko; een grote etnische bevolkingsgroep in zowel Nederland als België.
 • Cuba; is bekend vanwege de Cubaanse Revolutie en de Cubacrisis.
 • Hongkong; vaak in het nieuws vanwege de protesten.

Over deze landen is ondanks hun bekendheid weinig informatie te vinden. Dat is erg jammer, aangezien het veel gezochte onderwerpen zijn voor spreekbeurten en werkstukken en daarnaast om simpelweg meer te weten over deze landen/gebieden. Mijn vraag is of er interesse is voor een wikiproject? Als er andere voorstellen zijn voor onderwerpen zijn deze ook welkom (hoeft niet perse over een land of gebied). Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 18 jan 2020 16:29 (CET)

Wegens gebrek aan reacties is het wikiproject voor aanstaande februari afgeschaft. Met vriendelijke groet, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 27 jan 2020 05:49 (CET)

Wikikids:Alarm

Bij Wikikids:Alarm staat "Ik ben een docent en ik heb een vraag". Kan dit verbeterd worden I.v.m nieuwe betekenis clubhuis? Face-wink.svgDeGroteEmojii 27 jan 2020 07:12 (CET)

Dat is niet nodig, vragen van een docent moeten ook in het Clubhuis. Dus daar hoeft niets aan veranderd te worden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 27 jan 2020 07:26 (CET)

WikiKids 14 jaar vandaag!

Dag allemaal,

WikiKids bestaat vandaag al weer 14 jaar! Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe iedereen hier en op andere plekken met WikiKids bezig is! Dat wordt gezien! Ik merk bijvoorbeeld dat pagina's van WikiKids steeds hoger in de resultaten van zoekopdrachten van Google komen te staan. Ook het aantal bezoekers op WikiKids blijft toenemen! Echt heel goed dus! Dank, dank, dank voor jullie inzet!

Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 29 jan 2020 15:38 (CET)

Als deelnemer aan dit project wil ik graag iedereen bedanken voor dit Wikikids-jaar! Face-wink.svgDeGroteEmojii 29 jan 2020 15:44 (CET)
Ik word oud Face-wink.svg. Jubileum jaar volgend jaar! :) apoo overleg 29 jan 2020 16:01 (CET)
Iedereen bedankt voor z'n inzet dit jaar. Misschien kunnen we volgend jaar inderdaad een jubileum houden? Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 30 jan 2020 04:30 (CET)
Goed idee! Kan er misschien een Sitenotice komen dat Wikikids 14 jaar bestaat? Face-wink.svgDeGroteEmojii 30 jan 2020 07:42 (CET)

Onjuiste informatie!

kwal een kwal is een neteldier !!!! geen weekdier. zo krijgen de kinderen verkeerde informatie weekdieren zijn slakken, octopussen en schelpdieren

Hallo BrigitteBuyle, bedankt voor je oplettendheid! Ik zie dat je er inmiddels achter bent gekomen dat je tekst op WikiKids zelf kunt aanpassen. Als je een fout ergens ziet staan mag je dit direct doen! Je hoeft dat dan hier niet te melden. Groetjes, :) apoo overleg 31 jan 2020 23:15 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/archief/22&oldid=642919"