Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Zeewolde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeewolde
Flag of Zeewolde.svg Zeewolde wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0050 (2009).svg

Provincie Flevoland
Talen
Inwoners 22.402
Oppervlakte 268,86 km²
Hoofdplaats Zeewolde
Hoofdstad
Burgemeester Gerrit Jan Gorter
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 3890-3899
Netnummer(s) 036
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.zeewolde.nl
Portaal Portal.svg Nederland


Zeewolde is een gemeente en een dorp in de provincie Flevoland. Zeewolde ligt helemaal in het zuiden van Flevoland. Zeewolde is in 1984 ontstaan en is hiermee de jongste gemeente van Nederland die niet door een samenvoeging is ontstaan.

Geschiedenis

Het huidige Zuidelijk Flevoland werd in 1968 drooggelegd. Het plan was om tussen Dronten en Lelystad een nieuw dorp te bouwen: Zeewolde. Dit plan ging niet door. Een paar jaar later is besloten om het dorp te plaatsen waar het nu ligt. Aan het eind van de jaren zeventig gingen hier de eerste boeren wonen. In 1981 kwam de eerste basisschool er. Verder was er al een gemeentehuis, een politiebureau en een Bibliotheek. De weg naar de haven liep er nog niet. Wel werd er begonnen met het opspuiten van zand. In 1983 werden de eerste woningen gebouwd en in 1984 kwamen de eerste Zeewoldenaren naar Zeewolde toe. Het plan was om de gemeente klein te houden. Bij ongeveer 1000 mensen zouden ze stoppen. Nu ligt de grens ver boven dit aantal. Toch is de gemeente dunbevolkt gebleven. Ook is het dorpachtige gevoel gebleven. De wijken zijn ruim opgezet en er is veel aandacht aan natuur.

Kernen

De Open Haventoren.

Dorpen:

  • Zeewolde

Buurtschappen

Bijzondere Bouwwerken

  • De Open haventoren
  • Een zendmast

Naamgeving

Zeewolde is vernoemd naar een dorpje dat in middeleeuwen naast Harderwijk lag. In Middeleeuwen is het bij stormvloed de Zuiderzee ingezogen. Ook is Zeewolde vernoemd naar de Wolderwijd en naar een aantal architecten van de Zuiderzeewerken.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
    Lelystad   Dronten 
 Almere  Brosen windrose nl.svg  Harderwijk 
 Eemnes
Blaricum 
 Nijkerk
Bunschoten 
 Ermelo
Putten 

Gemeentebestuur

Bekende Zeewoldenaren

Monumenten

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeewolde&oldid=674594"