Verbeter WikiKids vandaag nog!

Dronten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dronten
Flag of Dronten.svg Dronten wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0303 (2009).svg

Provincie Flevoland
Talen
Inwoners 40.711
Oppervlakte 423,89 km²
Hoofdplaats(en) Dronten
Hoofdstad
Burgemeester Aat de Jonge (partijloos)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 8250-8259
Netnummer(s) 0321
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.dronten.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Dronten is een plaats en een gemeente in Flevoland. Het is één van de grootste gemeentes van Nederland. Op 1 januari 1972 kreeg de gemeente Dronten officieel zijn naam. In 2006 werd er een nieuw centrum geopend. Paul de Munnik en Sharon Kips zijn geboren in de gemeente Dronten. Het pretpark Walibi World ligt ook in de gemeente Dronten. In het noorden grenst Dronten aan de gemeente Noordoostpolder, in het oosten aan Kampen en Oldebroek, in het zuidoosten aan Elburg en Nunspeet, in het zuiden aan Harderwijk, in het zuidwesten aan Zeewolde en in het westen aan Lelystad.

Geschiedenis

De plannen voor de gemeente Dronten ontstonden in de jaren 50 van de vorige eeuw. Eerst moesten er basis plannen ontstaan en dit gebeurde in 1958. De bouw van de gemeente Dronten begon in 1960. Er was een discussie of Dronten een stad of een dorp moest worden. Er werd uitgegaan dat ongeveer 15.000 mensen in Dronten kwamen wonen, maar dit werden er uiteindelijk 30.000. Nu telt Dronten meer dan 40.000 inwoners. Er werd van uitgegaan dat Dronten er uit zou zien als de gemeente Noordoostpolder. Dan zou er één hoofdplaats zijn geweest met 10 dorpen er omheen. Maar door de verandering van het vervoer, werd dit niet gedaan. Uiteindelijk werd besloten dat Dronten uit drie dorpen moest bestaan: Dronten zelf, Swifterbant en Biddinghuizen. Op 26 april 1962 konden mensen al wonen in het dorp Dronten. Daarna zijn in 1965 de andere dorpen gebouwd. Ook waren er plannen om de plaatsen Larsen en Zeewolde te bouwen. Zeewolde werd later toch gebouwd en werd een zelfstandige gemeente. Bij de bouw van Dronten werden verschillende wrakstukken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Hiervoor is een monument geplaatst. Op 1 januari 1972 werd Dronten een gemeente. Dronten werd vernoemd naar de Polder Dronthen. Sinds 1986 ligt Dronten in Flevoland, hiervoor lag het in geen enkele provincie.

Kernen

Het stadhuis van Dronten.

Bestuur

De gemeente Dronten heeft een gemeenteraad met 27 zetels. Hiervan zijn er 7 van de VVD, 6 van het CDA, 4 van Leefbaar Dronten, 3 van de ChristenUnie, 2 van D66, 1 van de PvdA, 2 van GroenLinks en 2 van de SP. Leefbaar Dronten is de gemeentepartij van Dronten. Dit houdt in dat je alleen in Dronten kan stemmen op de partij. Sinds 2014 heeft de gemeenteraad twee zetels meer, voorheen waren dit er 25. De huidige burgemeester van Dronten is Aat de Jonge. Daarnaast heeft Dronten nog vier wethouders. Dit zijn Ton van Amerongen (VVD), Irene Korting (VVD), Peter van Bergen (LeefbaarDronten) en Jaap Oosterveld (ChristenUnie). De coalitie, de partijen die samenwerken en dus regeren zijn de VVD, Leefbaar Dronten en de ChristenUnie.

Bezienswaardigheden

De ingang van Walibi Holland.

Dronten is het meest bekend van het attractiepark Walibi Holland. Dit is het dorp Biddinghuizen. Dronten heeft maar één Rijksmonument. Dit is het Gemaal Lovink. Vroeger was dit één van de gemalen die Dronten droog hield. Ook staat het Gemaal Colijn in Dronten. Dit is ook een gemaal met dezelfde functie. Het Vliegermonument is een monument dat is geplaatst voor de vliegtuigen die in het IJsselmeer zijn verdronken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft Dronten nog twee andere monumenten.

Verkeer en Vervoer

Door de gemeente Dronten gaan drie snelwegen. Dit zijn de N305, de N307 en de N309. Sinds 9 december 2012 heeft Dronten een eigen station, Station Dronten. Het station is verbonden met de Hanzelijn. Dronten is beter bereikbaar hierdoor geworden en is verbonden met Amsterdam, Lelystad, Almere, Weesp en Zwolle.

Bekende Drontenaren

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Urk   Noordoostpolder    
 Lelystad  Brosen windrose nl.svg  Kampen
Oldebroek 
 Zeewolde   Harderwijk   Elburg
Nunspeet 


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dronten&oldid=687291"