Brits Indische Oceaanterritorium

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 7 okt 2021 om 21:31 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brits Indische Oceaanterritorium
British Indian Ocean Territory

Biot-map.png

Hoofdstad geen
Aantal inwoners ±3500
Oppervlakte 60 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III (sinds 2022)
Taal Engels (English)
Volkslied God Save the King
Munteenheid Amerikaanse dollar
Landcode IO
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Het Brits Indische Oceaanterritorium, of in het Engels British Indian Ocean Territory, is een gebied in de Indische Oceaan. Het gebied wordt bestuurd door het Verenigd Koninkrijk, maar behoort er niet bij. Zo'n gebied noem je een Brits overzees gebied.

Een strand met bos op het eiland Diego Garcia.

Het Brits Indische Oceaanterritorium ligt ongeveer in het midden tussen Afrika en Indonesië. Het gebied ligt ten zuiden van de Maldiven. Officieel ligt het territorium in Azië. Het gebied bestaat tegenwoordig nog uit zes eilanden die samen het Chagosarchipel vormen. Tot en met 23 juni 1976 behoorden Aldabra, de Deesroches- en de Farquhar-eilanden. Tegenwoordig behoren deze eilanden bij de Seychellen, omdat deze destijds onafhankelijk werden. Tegenwoordig is Diego Garcia het belangrijkste en grootste eiland. Op het eiland ligt een basis voor miltairen en is eigendom van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vroeger woonden er veel landbouwers (boeren) op het eiland. Tussen 1967 en 1973 moesten zij het eiland verlaten, vanwege de basis. Vele boeren vertrokken naar Mauritius of naar de Seychellen. Sinds 2000 mogen de boeren weer terugkeren, maar de basis bleef bestaan.

Doordat het Brits Indische Oceaanterritorium een Brits overzees gebied is, is de Britse koningin Elizabeth II er het staatshoofd. Echter heeft het gebied wel een eigen commissaris en administrator (soort van onder-commissaris). De huidige commissaris is David Ross MacLennan en de huidige administrator is Don Cairns. In het gebied worden geen verkiezingen gehouden. De commissaris en de administrator worden aangewezen door de koningin.

Het Brits Indische Oceaanterritorium heeft zo'n 1700 militairen en en zo'n 1500 inwoners. Op het eiland wordt, ondanks het Brits is, de Amerikaanse dollar gebruikt. Het gebied heeft een eigen televisiezender en drie eigen radiozenders. Ook is er internet en telefoon in het gebied. De meeste eilanden hebben geen wegen. Op het eiland Diego Gardia is er alleen een weg tussen de haven en het vliegveld. het belangrijkste vervoersmiddel is dan ook de fiets.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brits_Indische_Oceaanterritorium&oldid=686548"