Moskee

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 22 aug 2023 om 16:16 (Categorie:Kerndoel49 toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Sidi Oqba moskee in Kairouan, Tunesië

Een moskee is een gebedshuis voor moslims. Daar bidden mensen die geloven in de leer van de profeet Mohammed naar God, die zij Allah noemen. Ze hebben hun hoofd bij het bidden in de richting van Mekka, dat voor de islam een heilige stad is. In de moskee moet iedereen de schoenen uit doen voor het naar binnen gaan. Mannen en vrouwen zitten vaak apart tijdens de dienst, met een afscheidingswal: anders zouden ze elkaar maar afleiden, is de gedachte daarachter. Wel kunnen zowel de mannen als de vrouwen de woorden van de imam goed verstaan. In Nederland zijn er ook moskeeën.

Voordat je op een gebedskleed plaatsneemt, moet je je wassen om rein (schoon, zuiver) te zijn.

Beroemde moskeeën

De beroemdste moskee staat in Mekka. De moslims moeten er, als ze dat kunnen, minstens eenmaal in hun leven naar toe gaan (hadj heet dat). Ze moeten dan zeven maal om de moskee heen lopen. Een andere beroemde moskee staat in Jeruzalem. Dat is de Al-Aqsamoskee. Over de plek van deze moskee is veel strijd tussen joden en moslims.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moskee&oldid=807447"