Aken (stad)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Aken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dom

Aken is een stad in het westen van Duitsland. In het Duits heet de stad Aachen. De Duitse stad ligt vlakbij de grens met Nederland. Aan de andere kant van de grens ligt het Nederlandse dorp Vaals.

In de stad en de agglomeratie wonen ongeveer 260.000 mensen.

Dom

In Aken staat de bekende Dom van Aken, een hele grote en oude kerk (dom). Ook al is hij niet zo bekend als de Dom van Keulen, hij wordt toch door veel toeristen druk bezocht. In de Dom van Aken ligt ook Karel de Grote begraven. In de schatkamer van de dom is er een gouden beeld van een hand met daarin de rechterarm van Karel. Ook kun je in de schatkamer de riem van Jezus zien.

Vervoer en Onderwijs

Aken deelt een vliegveld met de Nederlandse stad Maastricht. Dat kan omdat Aken zo dicht bij de grens ligt. Dat vliegveld heet Maastricht Aachen Airport. Verder is er in Aken onder andere een belangrijke universiteit. Bij de universiteit hoort ook een ziekenhuis, het Klimikum. Elk jaar wordt het Oktoberfest er uitbundig gevierd, met vele optredens en kraapjes.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aken_(stad)&oldid=685627"