Ontwikkelingsland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ontwikkelingslanden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kaart met ontwikkelingslanden volgens het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Naties. Hieronder volgt een uitleg van de gebruikte kleuren:

 Ontwikkelde landen

 Ontwikkelingslanden

 Onderontwikkelde landen

 Geen informatie

Een ontwikkelingsland is de naam voor een land waar de bevolking in grote armoede leeft. Het is een van de armste landen in de wereld. De landen zijn als het ware nog in ontwikkeling.

Namen

Vroeger werden ook termen zoals 'derde wereld' en 'derdewereldaland' gebruikt, maar deze benamingen raakten in onbruik na de val van het communisme. De namen derdewereldland en ontwikkelingsland zijn overigens niet hetzelfde. De derde wereld waren de neutrale, niet-communistische, niet-kapitalistische landen tijdens de Koude Oorlog. Rijkere landen kunnen dus derdewereldland zijn, terwijl ze wel welvarend zijn. Andere landen zoals Ethiopië en Angola zouden daarentegen geen derdewereldland zijn, terwijl ze vrij arm zijn.

Kenmerken

Er zijn kenmerken waaraan je ontwikkelingslanden kan herkennen:

  • Hoog sterfte- en geboortecijfer. De reden waarom veel mensen sterven is vanwege slechte werkomstandigheden, honger, armoede en ziekten. Daardoor zijn gezinnen met veel kinderen niet uitzonderlijk. De kinderen kunnen in gezet worden om te werken en geld te verdienen.
  • Analfabetisme. In ontwikkelingslanden kunnen veel mensen niet lezen en schrijven, doordat veel kinderen worden in gezet om te werken. Hierdoor gaan ze vaak niet of amper naar school. Als gevolg hiervan kunnen ze ook geen beter leven opbouwen.
  • Slechte levensomstandigheden; Huizen hebben geen stroom of water. Ook is er geen riool. Hierdoor is het op straat vaak viezer dan in westerse landen en breken ook regelmatig ziekten uit.
  • Slechte medische zorg. Het land zelf heeft geen geld voor ziekenhuizen en artsenposten; vooral op het platteland is dit te merken.

Waarom zijn er arme landen?

Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige landen arm zijn. Een daarvan is dat binnenlandse politieke ruzies ervoor zorgen dat er oorlogen en ruzies ontstaan, die veel mensen het levens kosten en te veel geld eisen. Ook gaan buitenlandse bedrijven minder snel zaken doen met landen waar politieke ruzies en conflicten zijn. Het land mist hierdoor geld.

Welke landen zijn ontwikkelingslanden?

Het is vrij onduidelijk welke landen in ontwikkeling zijn, aangezien de meningen hard verschillen. Waar iedereen het over eens is, is dat landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Israël, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Nieuw-Zeeland, Australië, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Cyprus, Malta en San Marino geen ontwikkelingslanden zijn. Als men streng oordeelt, dan tellen alleen de onontwikkelde landen mee, zoals Zimbabwe, Zambia, Burkina Faso, Sierra Leone, Tanzania, Noord-Korea, Nepal en Guatamala. Hier tussenin zitten landen als China, Rusland, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Indonesië, India, Marokko, Turkije, Saoedi-Arabië, Argentinië, Maleisië en Iran, en veel landen in Oost-Europa. Deze landen ontwikkelen op hoog tempo een sterke economie. Voor deze landen werd de term semiperifie gedacht. Ze zijn geen ontwikkelingsland meer, maar ook nog niet rijk. Vaak wordt om te bepalen wat een ontwikkelingsland is, gekeken naar het IMF. Het gebruikt de strenge variant, waardoor de semiperiferie bij de ontwikkelingslanden behoord, hoewel ze rijker zijn. Overigens wijzigt het IMF ook de kaart met ontwikkelingslanden om de paar jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ontwikkelingsland&oldid=776390"