Zeebeving Indische Oceaan 2004

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De getroffen landen
Het verloop van de vloedgolven
Een verwoeste stad op Sumatra
De tsunami in de Thaise provincie Krabi

Op 26 december 2004 vond er een zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan. De zeebeving werd gevolgd door een vloedgolf die zelfs de kust van het Arabisch Schiereiland en Afrika bereikte. De zeebeving had een kracht van 9,3 op de schaal van de richter en werd ook gevolgd door een tsunami en is hiermee de ergste natuurramp uit de recente geschiedenis van de Aarde. De getroffen landen waren: Australië, Bangladesh, India, Indonesië, Kenia, Madagaskar, Maldiven, Maleisië, Myanmar, Seychellen, Somalië, Sri Lanka, Tanzania, Thailand en Oman. Er vielen in het totaal 229.866 doden en meer dan 100.000 gewonden en vermisten en ruim 30,76 miljoen mensen (geschat) werden van de zeebeving het slachtoffer waarvan het grootste deel in het noorden van Indonesië want daar was het epicentrum van de zeebeving.

Zeebeving en vloedgolven

De zeebeving begon iets voor 8.00u (lokale tijd van Jakarta en Bangkok). De zeebeving ontstond bij het noordelijke deel aan de kust van Sumatra waar er eerst een zeebeving plaats vond, toen vielen er al doden. Later volgden er drie grote vloedgolven: eentje ging richting het westen tegen Thailand, Myanmar en Maleisië. De andere ging richting India en het Arabisch Schiereiland. De derde was de grootste die ging richting het zuidwesten waarbij er ook kleine delen van de vloedgolf richting Australië gingen. Later halverwege in de Indische Oceaan splitste de vloedgolf zich op in twee, eentje richting Zuid-Afrika en Madagascar en de andere richting Kenia en Somalië. Ook verplaatste de tsunami zich, namelijk met 900 km/u dit richting Thailand, India. Vloedgolven zijn eigenlijk kleinere soort tsunamis.

Doden en gewonden

Er worden meer doden vertelt dan normaal, de 229.866 doden zijn maar een schatting. Hieronder staat het aantal bevestigde doden, hiervan zijn Indonesië, Thailand en Sri Lanka het ergst mee getroffen.

OVERZICHT
S.No. Land Aantal doden bevestigd Gewonden Vermisten
1 Vlag van Indonesië Indonesië 130.736 Onbekend > 6000
2 Vlag van Sri Lanka Sri Lanka 35.322 4000 14.000
3 Vlag van India India 12.405 Onbekend 5640
4 Vlag van Thailand Thailand 5.395 8432 3071
5 Vlag van Somalië Somalië 78 Onbekend Onbekend
6 Vlag van Myanmar Myanmar 61 Onbekend Onbekend
7 Vlag van Maldiven Maldiven 82 Onbekend 76
8 Vlag van Maleisië Maleisië 68 > 200 29
9 Vlag van Tanzania Tanzania 10 Onbekend Onbekend
10 Vlag van Seychellen Seychellen 3 Onbekend 7
11 Vlag van Bangladesh Bangladesh 2 Onbekend Onbekend
12 Vlag van Kenia Kenia 1 Onbekend Onbekend
Totaal 184.163 > 12.632 > 28.823

Doden van buitenlanders

Hieronder staan nog doden van andere landen waaronder Nederland en België:

Land Doden Vermisten Gewonden
Vlag van Zweden Zweden 543 12 -
Vlag van Duitsland Duitsland 537 15 -
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk 149 1 69
Vlag van Finland Finland 107 71 -
Vlag van Zwitserland Zwitserland 106 6 60
Vlag van Frankrijk Frankrijk 95 0 400
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 86 0 150
Vlag van Noorwegen Noorwegen 79 5 30
Vlag van Italië Italië 54 0 10
Vlag van Denemarken Denemarken 43 3 11
Vlag van Japan Japan 36 8 -
Vlag van Nederland Nederland 36 - 53
Vlag van België België 10 1 -

Schade en doden per land

De tsunami kon 10 meter hoog worden, hier is een vergelijking
Een getroffen huis in Sri Lanka
Het vliegveld van Malé, de hoofdstad van de Malediven
Schade in Phuket na de zeebeving

Indonesië

Indonesië werd het zwaarst getroffen, met ruim 237.000 doden volgens de Indonesische overheid alleen kan men dat niet volledig bevestigen. Het epicentrum lag boven de Indonesische provincie Atjeh op het eiland Sumatra. Tegenwoordig zijn er nog steeds duizenden mensen vermist wiens identiteit niet bekend is. Ook de schade was enorm, bijna alles van het eiland Sumatra was verwoest, vooral omdat Indonesië er niet op was voorbereid. Eigenlijk was geen één land in de Indische Oceaan erop voorbereid. Vooral omdat er veel armoede is in Indonesië. In de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh: Banda Atjeh is ruim 80 procent van de hele stad verwoest.

Er wordt geschat dat er in het totaal meer dan een miljoen mensen dakloos zijn geworden. Vooral de tsunami heeft Indonesië zwaar getroffen.

Sri Lanka

Sri Lanka of Ceylon is ook zeer zwaar getroffen. Het is één van de landen waar de ramp de meeste schade heeft aangericht en waar ook na Indonesië de meeste doden vielen. Er vielen in Sri Lanka meer dan 38.000 doden en 4000 gewonden ook werden er minstens 10.000 mensen vermist. Er waren ook grote problemen in het land door de tsunamis, de landmijnen. Toen de zeebeving plaats vond, vond er namelijk ook een burgeroorlog plaats tussen de boeddhistische overheid van Sri Lanka en de hindoe's. De oorlog is intussen voorbij maar het probleem toen was: er waren onder het zand aan de kust landmijnen verstopt voor de oorlog en nu zijn er twee problemen en mogelijkheden:

  1. Het zand spoelt weg en de landmijnen zijn zichtbaar(der)
  2. Er spoelt juist meer zand erop en het kan dat ze niet meer afgaan of dat ze in de toekomst onvindbaar zijn.

Ook was er nog een probleem in Sri Lanka, door de tsunami vond er een treinramp plaats in het zuidwesten van het land waarbij meer dan 1700 doden vielen.

India

India heeft een lange kustlijn en is daarmee na Sri Lanka en Indonesië het land die het zwaarst werd getroffen. De schade was ook zeer groot. India had minstens 16.000 doden en 5640 gewonden. In India had de zeebeving een kracht van 7,3.

Thailand

Thailand was ook zwaar getroffen vooral de westelijke provincies en Phuket. De zeebeving werd ook gevoeld in het noorden van het land en de hoofdstad Bangkok. In de provincie Chiang Mai vond er tegelijk een kleine aardbeving plaats die niet echt schade heeft aangericht. Er kwam 5395 mensen om volgens de Thaise overheid, het grote deel hiervan rondom Phuket, vooral toeristen waren hier het slachtoffer van, er kwamen in Phuket ook 29 Nederlanders om.

In Thailand was er ook een 10-jarig meisje: Tilly Smith die paar weken ervoor op school had geleerd over tekens van een tsunami, zij waarschuwde het hotel en het hotel liet het strand ontruimen, hiermee heeft het toen 10-jarig meisje honderden levens gered. Ze wordt tegenwoordig nog steeds aangezien als held.

In de Thaise provincie Krabi had de tsunami volgens bronnen het meeste schade aangericht in Thailand hierbij fotografeerde een fotograaf de tsunami waarop te zien is dat mensen proberen te vluchten en dat ze ook glimlachen om een onbekende reden.

Myanmar

Myanmar was ook redelijk zwaar getroffen, de schade was ook erg groot. Vooral omdat er veel grote steden aan de kust liggen of vlakbij. De grootste stad van Myanmar: Rangoon is via een rivier verbonden met de oceaan en had dus ook last van vloedgolven. Myanmar was ook het slachtoffer van de tsunami. In Myanmar vielen er 59 doden maar volgens een Birmese organisatie ligt het werkelijke dodental tussen 400 en 600. Er waren minstens 100.000 mensen het slachtoffer van de zeebeving.

Malediven

De Malediven zijn ook zwaar getroffen, vooral door de ligging midden in de Indische Oceaan en omdat de Malediven veel atollen telt. Veel atollen zijn helemaal overspoeld er zijn zelfs een paar verdwenen. Er zouden volgens bronnen 82 doden gevallen en ⅔ van de hoofdstad Malé stond onder water. De noodtoestand werd opgeroepen in de Malediven.

Maleisië

Maleisië werd ook zwaar getroffen vooral omdat het vlakbij het epicentrum ligt, er vielen in het totaal 75 doden, maar men schatte 700 doden.

Somalië

Ook al ligt Somalië helemaal duizenden kilometers ver in Afrika toch vielen er honderden doden door boten die omsloegen, ook was er veel schade er werden duizenden huizen verwoest. Dat komt door de vloedgolf.

Bangladesh

In Bangladesh viel de schade mee, het was niet heel erg groot. Er vielen in Bangladesh 2 doden.

Seychellen

De eilandengroep Seychellen ten westen van Afrika werden ook getroffen: er vielen 3 doden en er waren 7 vermisten.

Réunion

Op het Franse eiland Réunion vielen er geen doden of gewonden of waren er geen vermisten alleen was er erge schade. Ruim half miljoen euro moest er betaald wordt aan schade, vooral omdat er honderden boten zonken.

Kenia

Kenia, een land in Afrika werd ook getroffen. In de stad Mombassa moesten honderden toeristen en bewoners vluchten voor de vloedgolf. Er viel 1 dode en 1 gewonde.

Singapore

Singapore werd ook getroffen maar er vielen geen slachtoffers alleen was er schade, er werden luxe appartementen getroffen waardoor er dure schade was.

Australië

Australië is ook getroffen, namelijk de noordwestelijke kust van het land, er vielen geen slachtoffers en er was geen erge schade.

Oman

Het Arabische land Oman was ook het slachtoffer van zware vloedgolven er waren net zoals in Australië geen erge schade en geen slachtoffers.

Opbrengsten acties

In Nederland, België en veel andere landen startte men hulpacties voor de tsunami, dit heeft veel opgeleverd. Volgens de Wereldbank heeft men 5 miljard Amerikaanse dollar nodig.

België

België heeft ook goed geholpen voor de slachtoffers van de tsunami, in België zijn er drie verschillende acties gestart. Op tv werden er veel reclames ervoor georganiseerd, hieronder zie je de opbrengsten van de acties: Opbrengsten acties:

  • Tsunami 12-12 : € 38.058.157
  • Radio 1212 : ± € 330.000
  • Veiling Jim-TV en TMF : ± € 55.000

Zes weken na het begin van de acties werd er bekend gemaakt dat België voor de slachtoffers 48,2 miljoen euro heeft opgebracht.

Nederland

Nederland heeft heel veel ingezameld voor de slachtoffers. Bij Giro 555 kwam er 208 miljoen euro binnen, inclusief 5 miljoen euro van de Rijksoverheid. Hieronder zie je de opbrengsten van alle acties: Opbrengsten acties:

  • Radio 555: € 5.033.235
  • Televisieacties op Nederland 2, RTL 4, SBS 6 en TMF 9: ruim € 60.000.000
  • Totale opbrengst van giro 555: ruim € 205.000.000 (stand 14 juli 2005)
  • EO Metterdaad: tussenstand op 22 maart 2005: € 1.800.000

Verenigde Staten

De Amerikaanse overheid zamelde in het totaal 750 miljoen dollar in: 350 miljoen daarvan zette de VS in voor troepen en directe hulp, 400 miljoen daarvan was van het Rode Kruis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeebeving_Indische_Oceaan_2004&oldid=766420"