Broom (element)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Broom is een chemisch element met het symbool Br en atoomnummer 35 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is het op twee na lichtste halogeen en is een rokende roodbruine vloeistof bij kamertemperatuur die gemakkelijk verdampt en een gelijk gekleurde damp vormt. De eigenschappen liggen tussen die van chloor en jodium in.

Elementair broom is zeer reactief en derhalve niet voorkomt vrij in de natuur, maar oplosbaar kleurloze kristallijne anorganische halogenide zouten , analoog aan keukenzout . Hoewel het vrij zeldzaam is in de aardkorst, heeft de hoge oplosbaarheid van het bromide-ion (Br ) zijn accumulatie in de oceanen veroorzaakt. Commercieel het element wordt gemakkelijk gewonnen uit pekel verdampingsvijvers , voornamelijk in de Verenigde Staten, Israël en China. De massa van broom in de oceanen is ongeveer een driehonderdste van die van chloor.

Bij standaardomstandigheden voor temperatuur en druk is het een vloeistof; het enige andere element dat onder deze omstandigheden vloeibaar is, is kwik . Bij hoge temperaturen dissociëren organobromineverbindingen gemakkelijk om vrije broomatomen op te leveren, een proces dat chemische kettingreacties met vrije radicalen stopt . Dit effect maakt organobromineverbindingen bruikbaar als brandvertragers , en meer dan de helft van het broom dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, wordt voor dit doel gebruikt. Dezelfde eigenschap zorgt ervoor dat ultraviolet zonlicht vluchtige organobromine-verbindingen in de atmosfeer dissociëert om vrije broomatomen op te leveren, waardoor de ozonlaag wordt aangetast. Als gevolg hiervan worden veel organobromineverbindingen, zoals het pesticide methylbromide , niet meer gebruikt. Broomverbindingen worden nog steeds gebruikt in boorvloeistoffen , in fotografische film en als tussenproduct bij de vervaardiging van organische chemicaliën.

Grote hoeveelheden bromidezouten zijn giftig door de werking van oplosbare bromide-ionen en veroorzaken bromisme . Onlangs is echter een duidelijke biologische rol voor bromide-ion en hypobroomzuur opgehelderd en nu blijkt dat broom een ​​essentieel sporenelement is bij de mens. De rol van biologische organobromineverbindingen in het zeeleven, zoals algen, is al veel langer bekend. Als farmaceutische , de eenvoudige bromide ion (Br - ) remmende effecten op het centrale zenuwstelsel, en bromide zouten waren eens een belangrijke medische kalmerend, voordat vervanging door kortere werkende geneesmiddelen. Ze behouden nichegebruik als anti-epileptica .

Chemisch element
Bromine vial in acrylic cube.jpg
Zuiver Broom in ampul
Naam Broom, van brômos (Grieks)
Latijn
Symbool Br
Atoomnummer 35
Soort Halogeen
Kleur Roodbruin (als vloeistof)
Smeltpunt −7,2 oC
Kookpunt 58,8 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Voorkomen

Broom in model

Geschiedenis

Broom is onafhankelijk van elkaar geïsoleerd (apart gemaakt) door twee chemici, Carl Jacob Löwig (in 1825) en Antoine Jérôme Balard (in 1826), de naam is afgeleid van het oude Griekse βρῶμος (brômos, wat "stank" betekent), verwijzend naar de scherpe en onaangename geur.

Gebruik

Biologie

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Broom_(element)&oldid=685219"