Tantalium: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Voorkomen: Aanvulling)
Regel 16: Regel 16:
   
 
== Voorkomen ==
 
== Voorkomen ==
  +
Doordat tantaal nauwelijks met andere elementen reageert, maakt het een waardevolle stof voor laboratoriumapparatuur en als vervanging voor [[platina]]. Tantaal, altijd samen met het chemisch vergelijkbare [[niobium]], komt voor in de minerale groepen ''tantaliet'', ''columbiet'' en ''coltan'' (de laatste is een mengsel van ''columbiet'' en ''tantaliet'').
   
 
== Tantalium in erts of mineraal ==
 
== Tantalium in erts of mineraal ==
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  +
Tantaal werd in 1802 in [[Zweden]] ontdekt door [[Anders Ekeberg]], in twee [[mineraal]]-monsters - een uit Zweden en de andere uit [[Finland]]. Een jaar eerder had [[Charles Hatchett]] ''columbium'' (nu [[niobium]]) ontdekt en in 1809 vergeleek de Engelse chemicus [[William Hyde Wollaston]] zijn oxide, columbiet, met dat van tantaal. Hij concludeerde dat de twee oxiden, ondanks een verschil in gemeten dichtheid, verder hetzelfde waren en de naam tantaal behielden. Nadat [[Friedrich Wöhler]] deze resultaten had bevestigd, dacht men dat ''columbium'' en tantaal hetzelfde element waren. Deze conclusie werd in 1846 betwist door de Duitse chemicus [[Heinrich Rose]], die beweerde dat er twee extra elementen in het tantalietmonster waren, en hij noemde ze naar de kinderen van Tantalus: niobium (van Niobe, de godin van tranen) en ''pelopium'' (van Pelops). Het veronderstelde element "pelopium" werd later gezien als een mengsel van tantaal en niobium, en men ontdekte dat het niobium hetzelfde was als columbium dat al in 1801 door Hatchett was ontdekt.
   
 
== Gebruik ==
 
== Gebruik ==
  +
Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt in tantaal-condensatoren in elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons, dvd-spelers, videospelsystemen en computers.
   
 
=== Biologie ===
 
=== Biologie ===

Versie van 20 okt 2021 13:12

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Tantalum single crystal and 1cm3 cube.jpg
Tantalium met 1 cm³ kubus
Naam Tantalium of Tantaal
Latijn
Symbool Ta
Atoomnummer 73
Soort Overgangsmetaal
Kleur Blauwgrijs
Smeltpunt 3017 oC
Kookpunt 5458 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Tantalium, of tegenwoordig Tantaal, is een chemisch element met het symbool Ta en atoomnummer 73 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is vernoemd naar Tantalus, een schurk uit de Griekse mythologie. Tantaal is een zeldzaam, hard, blauwgrijs, glanzend overgangsmetaal dat zeer corrosiebestendig is ("roest" nauwelijks). Het maakt deel uit van de groep vuurvaste metalen, die veel worden gebruikt met kleine hoeveelheden in legeringen.

Voorkomen

Doordat tantaal nauwelijks met andere elementen reageert, maakt het een waardevolle stof voor laboratoriumapparatuur en als vervanging voor platina. Tantaal, altijd samen met het chemisch vergelijkbare niobium, komt voor in de minerale groepen tantaliet, columbiet en coltan (de laatste is een mengsel van columbiet en tantaliet).

Tantalium in erts of mineraal

Geschiedenis

Tantaal werd in 1802 in Zweden ontdekt door Anders Ekeberg, in twee mineraal-monsters - een uit Zweden en de andere uit Finland. Een jaar eerder had Charles Hatchett columbium (nu niobium) ontdekt en in 1809 vergeleek de Engelse chemicus William Hyde Wollaston zijn oxide, columbiet, met dat van tantaal. Hij concludeerde dat de twee oxiden, ondanks een verschil in gemeten dichtheid, verder hetzelfde waren en de naam tantaal behielden. Nadat Friedrich Wöhler deze resultaten had bevestigd, dacht men dat columbium en tantaal hetzelfde element waren. Deze conclusie werd in 1846 betwist door de Duitse chemicus Heinrich Rose, die beweerde dat er twee extra elementen in het tantalietmonster waren, en hij noemde ze naar de kinderen van Tantalus: niobium (van Niobe, de godin van tranen) en pelopium (van Pelops). Het veronderstelde element "pelopium" werd later gezien als een mengsel van tantaal en niobium, en men ontdekte dat het niobium hetzelfde was als columbium dat al in 1801 door Hatchett was ontdekt.

Gebruik

Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt in tantaal-condensatoren in elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons, dvd-spelers, videospelsystemen en computers.

Biologie

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tantalium&oldid=690531"