VoorNederland

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 13 jul 2023 om 00:34
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep Bontes/Van Klaveren
VoorNederland

VNL-logo-text-only.png

Oprichting 28 mei 2014
Opheffing 17 juni 2017
Actief in Nederland Nederland
Richting Rechts
Stroming Klassiek liberalisme
Liberaal-conservatisme
Harde euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Jan Roos
Partijvoorzitter Laurence Stassen
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Tweede Kamer Joram van Klaveren
- Tweede Kamer
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
- Tweede Kamer
- Tweede Kamer
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

VoorNederland, afgekort VNL, was een Nederlandse politieke partij. De partijleider van de partij was Jan Roos. De partij, toen nog in de Tweede Kamer "Groep-Bontes/Van Klaveren", deed mee aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017. De partij haalde maar 0,4% van de stemmen en dat is niet genoeg voor een zetel in de Tweede Kamer.

Geschiedenis

De partij, toen nog "Groep-Bontes/Van Klaveren" in de Tweede Kamer, ontstond toen twee leden van de PVV (Louis Bontes en Joram van Klaveren) in de Tweede Kamer hadden besloten weg te gaan bij de PVV. Elk bleven ze in de Tweede Kamer met een eigen mini-partij (met elk henzelf als enige lid). Ze besloten samen een groep te vormen in de Tweede Kamer. Op 21 juni 2014 richtten ze een politieke partij op, namelijk "VoorNederland" (VNL). De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de eerste en laatste verkiezing waaraan VNL meedeed.

Op 13 november 2014 maakte Van Klaveren bij het programma EenVandaag bekend dat de partij ging samenwerken met de Britse Europarlementariër Nigel Farage. Op 2 december 2014 werd Bontes gekozen als penningmeester van de anti-EU organisatie Initiative for Direct Democracy in Europe (IDDE). Deze organisatie is opgericht door Farage. Ook in Nederland ontstonden samenwerkingen: op 29 december 2014 maakte ex-PVV'er Laurence Stassen tijdens een uitzending van EenVandaag bekend dat zij zich had aangesloten bij VNL. Uiteindelijk werd zij ook de partijvoorzitter van de partij. Ook ex-PVV'ers Matthijs Jansen, Stephan Jansen en Marc van Kampen gingen weg bij de PVV en sloten zich daarna aan bij VNL.

Op 27 januari 2015 besloot VNL samen te gaan met de anti-EU partij Artikel 50. Deze partij, opgericht door ex-PVV'er Daniël van der Stoep, had al langere tijd problemen.

Op 21 april 2015 werd bekend dat Bram Moszkowicz lijsttrekker werd van VNL. Louis Bontes was hier fel tegen en verliet daarom VNL. David Pinto, migratie-deskundige, hoogleraar interculturele communicatie en ex-lid van Leefbaar Nederland, sloot zich juist aan bij VNL. 4 juni 2015 zei Van Klaveren dat Pinto partijvoorzitter zou worden. Maar al na een maand werd Stassen weer de partijvoorzitter, omdat hij volgens VNL eiste als tweede kandidaat te worden gekozen. Op 13 januari 2016 werd Moszkowicz uit VNL gezet, omdat hij volgens VNL niet genoeg achter de ideeën van VNL stond. Moszkowicz zelf zei dat hij vrijwillig was opgestapt omdat hij werd gedwongen te zeggen dat de doodstraf goed is. Kort nadat Moszkowicz uit VNL was gezet, werd Louis Bontes weer lid van VNL.

Op 29 augustus 2016 werd bekendgemaakt dat Jan Roos de nieuwe lijsttrekker en partijleider van VNL werd.

Standpunten

  • Minder belastingen: iedereen een gelijk inkomstenbelasting van 25% en iedereen betaald over de eerste €10.000 inkomen geen belasting. Daarnaast staat VNL voor lagere BTW, lagere belasting voor bedrijven en 10 procent lagere accijnzen (extra belasting over sigaretten etc.). Ook willen ze belasting over erfenissen en schenkingen af.
  • Meer veiligheid: VNL wil 1 miljard euro per jaar extra steken in politie en justitie. Ook willen ze criminele buitenlanders terugsturen naar hun eigen land.
  • Minder immigratie: VNL wil alleen asielzoekers die een grote kans op het krijgen van een baan binnenlaten. Buitenlanders waarvan nog niet zeker is of ze in Nederland mogen blijven, moeten volgens VNL in het buitenland worden opgevangen. Moskeeën die oproepen tot geweld moeten volgens VNL worden gesloten.
  • Sterker leger: VNL wil dat Nederland zich aan de afspraak van de NAVO gaat houden, namelijk 2% van al het geld dat er per jaar wordt verdient, uitgeven aan het leger.
  • Betere en goedkopere zorg: VNL vindt dat er, ondanks dat er veel geld naar de zorg gaat, de zorg niet goed werkt. Ze willen dan ook een nieuw systeem ontwerpen waarbij er voor minder geld betere zorg kan worden gegeven. Daarnaast is VNL van mening dat iedereen zelf mag kiezen waar hij/zij zichzelf voor verzekerd, ook wil VNL een beperking op de winst die zorgverzekeraars maken.
  • Beter onderwijs: VNL wil kleinere klassen, docenten die meer geld verdienen en het recht voor scholen te kiezen welke leerlingen zij wel en niet aannemen.
  • Betere wegen en energie: VNL wil de spitsstroken (stukken weg die alleen bij een file wordt gebruikt) vaker open, ze willen dat iedereen overal op de snelweg 130 km/u mag rijden en ze willen trajectcontroles stoppen. Daarnaast willen ze geen geld vanuit de overheid geven voor het bouwen van windmolens, want ze vinden dat er betere manieren zijn op 'groene energie' op te wekken.
  • Minder macht voor de EU: VNL wil dat de Europese Unie zich alleen maar bemoeit met geldzaken. IS willen ze zwaarder aanpakken en ze willen een verbod voor Iran op kernwapens.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VoorNederland&oldid=800831"