Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Wikikids:Clubhuis

Uit Wikikids
Versie door Apoo (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2020 om 10:56 (Uitleg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

 • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
 • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Sjabloon voor achterstallig onderhoud

Beste gebruikers, een aantal jaar geleden hebben we een sjabloon aangemaakt voor artikelen die in het nieuws zijn, maar deze artikelen worden de laatste jaren helaas niet goed onderhouden. Daarvoor vraag ik een sjabloon aan voor deze artikelen met achterstallig onderhoud. Dit wordt een waarschuwing voor gebruikers dat de artikelen niet volledig onderhouden zijn! Voorbeelden aan artikelen waar dit sjabloon komt te staan zijn; Brexit, Syrische Burgeroorlog, ISIS, Donald Trump (ivm afzettingsprocedure) en Jemenitische Burgeroorlog. Mvg, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 1 feb 2020 10:12 (CET)

Het lastige van zo'n sjabloon vind ik dat je dan voor alle artikelen moet gaan bijhouden of ze nog wel up-to-date zijn. Door zo'n sjabloon op een paar pagina's te zetten zou je namelijk de indruk kunnen wekken dat de rest van de pagina's die het sjabloon niet hebben dus wél up-to-date zijn. :) apoo overleg · (MOD) 1 feb 2020 12:38 (CET)
Dat is inderdaad een goed punt. Misschien kunnen we op een andere manier regelen dat deze artikelen geüpdated moeten worden. Ik bedoel ISIS, Brexit en de Syrische Burgeroorlog zijn grotendeels afgelopen en wss de afzettingsprocedure tegen Trump ook. Zijn er misschien vrijwilligers on deze artikelen up te daten? Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 1 feb 2020 14:17 (CET)
Je zou iets van een (verborgen) categorie kunnen toevoegen om een overzichtje te krijgen van artikels die een update nodig hebben, maar vervolgens valt of staat het allemaal bij het feit dat er iemand moet zijn die tijd, zin en kennis heeft om die artikelen aan te passen. Daar ligt het grootste probleem denk ik zo. :) apoo overleg · (MOD) 1 feb 2020 14:40 (CET)

Filter

Hallo. Kan er misschien een filter komen dat ervoor zorgt dat je geen lege pagina's (of alleen één woord-pagina's) kan maken in de hoofdnaamruimte? Face-smile.svgDeGroteEmojii 8 feb 2020 07:50 (CET)

Er wordt al een waarschuwing gegeven als je een lege pagina aan wilt maken, daarnaast kan ik mee geen voorbeeld verzinnen wanneer het is gebeurt, het is dus ook niet nodig om zo'n filter aan te maken. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 8 feb 2020 10:17 (CET)
Ik zou niet zo fijn vinden, want je moet verplicht WikiKids beginnen in de broncode. Ik hou meer van de visuele teksteditor. Dus maak ik soms een lege pagina aan en ga ik verder in de visuele editor. Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:59 (CET)
Dat is niet meer. Je kunt tegenwoordig ook artikelen aanmaken in de visuele editor. Ik heb de link aangepast naar de visuele editor. Als toch de broncode editor opent kun je omschakelen via de knop bovenaan of het potloodje in de broncode editor. Dit kan ook zonder tekst getypt te hebben. Om nog even te reageren op de vraag: mensen maken wel eens lege pagina's aan, maar zetten er daarna eigenlijk altijd direct tekst op. Een filter lijkt me niet zo nodig. Ik heb namelijk niet het idee dat ik vaak leeg aangemaakte pagina's moet verwijderen. :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 11:07 (CET)

WikiKids op MacBook / App / dingen om te veranderen

Ik heb sinds een tijdje een MacBook Air van Apple, maar wat me opvalt is dat niet elke functie helemaal goed werkt. Als je Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:58 (CET) intypt komt er bij mij alleen een datum te staan, geen handtekening. Ook laadt de site vrij langzaam. Hebben jullie een idee hoe deze problemen kunenn verholpen worden. En ik had nog een idee: zouden we niet een app van WikiKids kunnen ontwikkelen, net zoals WikiPedia heeft gedaan. Kinderen komen steeds minder op internet, maar blijven steeds meer in afgesloten app-omgevingen. Ik denk dat dit in de toekomst van WikiKids wel handig is. Zo zouden kinderen bijvoorbeeld ook offline kunnen lezen. En als laatste: zouden we niet meer promotie op de site kunenn maken, zoals iets onder elke pagina en op de hoofdpagina zetten dat je ook op WikiKids kan meeschrijven. Voor mijn gevoel weten nog te weinig mensen dat. Met vriendelijke groeten, Coolenleuk Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:58 (CET)

Als je ~~~~ (4x) typt, dan komt je handtekening + datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) ~~~~~ (5x), dan komt alleen de datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) ~~~ (3x), dan komt alleen je handtekening in beeld te staan. Ik denk dat je dus een foutje maakt en per ongeluk 5x ~ typt. Het kan namelijk niet dat een Windows computer iets anders doet dan een Apple computer wanneer je 4x ~ typt. Over de snelheid van WikiKids, ik heb juist het idee dat het met de nieuwe skin sneller werkt en ik hoor die verhalen ook van andere gebruikers. Ik kan daar zo snel niet iets voor je aan doen. Over een paar maanden komt er weer een update waarin wel een aantal verbeteringen zitten die de website (nog) sneller zouden moeten maken. Er is inderdaad nog geen mobiele versie voor WikiKids. Nu vind ik die van Wikipedia persoonlijk nog erg onhandig (makkelijk om te lezen, maar erg moeilijk om te bewerken). Een app heb ik helaas geen ervaring mee hoe je dat moet maken, maar zou zeker een goed idee zijn. Tot slot: gebruikers die niet zijn ingelogd krijgen nu ook al een melding. Deze zal ik wat aantrekkelijker maken. Verder zal ik een melding maken speciaal voor gebruikers met een account, maar nog zonder bijdragen. Zodat die (grote) groep wat meer gemotiveerd wordt om te bewerken. Bedankt voor je ideeën! :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 11:33 (CET)
Persoonlijk ben ik geen voorstander van mobiele versies, maar een app zouden we misschien is naar moeten kijken. Ik denk dat het eigentijds en "cool" is wanneer we een app zouden hebben. De app van Wikipedia bijvoorbeeld vind ik erg handig, maar WikiKids kan hier natuurlijk zijn eigen vorm aangeven. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 8 feb 2020 13:03 (CET)
Ik vind een app een goed idee, maar wat we ook kunnen doen is de stijl MinervaNeue van Wikipedia op een manier omtoveren in Wikikids stijl. Het enige is dat ik niet weet hoe moeilijk Xcode Swift is ten opzichte van MediaWiki HTML, al is een app ook handig want dat kan je op i(Pad)OS donkere modus, widgets en 3Dtouch toevoegen om het makkelijker te maken om te bewerken en een fijne werkscène te creëren. Het is tegenwoordig wel 'hip' om een app te maken, al kunnen we ook eerst kijken om de site 'responsive' te maken. Face-smile.svgDeGroteEmojii 8 feb 2020 14:12 (CET)
Vikidia heeft heeft het zelfde design als Wikipedia. Maar dat is wel een extreme restyle. Hoe kijken jullie eigenlijk tegenover een fusie met Vikidai?Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 15:20 (CET)
Ik denk niet dat een fusie voordelen heeft. We linken al veel naar elkaar en ik denk dat we het daar bij moeten houden. Onze doelgroep 8-14 is geen doelgroep die even makkelijk in andere talen kan bewerken. Dus meer activiteit levert he ook niet op. :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 15:32 (CET)
Ben het eens met Apoo. Nog even over de Wikikids app: als het moeilijk is om is om MinervaNeue te reskinnen kunnen we ook Timeless reskinnen als dat makkelijker is.Face-smile.svgDeGroteEmojii 8 feb 2020 19:01 (CET)

Tutorial

Hallo allemaal. Ik heb de Tutorial (Met hulp van Rots Face-wink.svg) opnieuw gemaakt en verbeterd. Wat vinden jullie ervan? Je kan hem Hier lezen. Face-smile.svgDeGroteEmojii 9 feb 2020 08:52 (CET)

Wat is er anders aan dan de Wikikids:Tutorial? Ik zie alleen andere kleurtjes. De text is exact hetzelfde. :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 11:06 (CET)
Mijn voorkeur gaat dan uit naar de huidige Tutorial, aangezien deze er erg professioneel uitziet. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 9 feb 2020 12:21 (CET)
Ik vind de huidige tutorial te langdradig, hoe meer tekst en hoe 'langer' hoe meer kinderen afhaken. Daarom heb ik voorgesteld om een nieuwe tutorial te maken, maar alleen de kleurtjes veranderen is niet voldoende denk ik. :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 12:24 (CET)
We zouden er toch een filmpje van kunnen maken? Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 9 feb 2020 14:49 (CET)
Dat is wel mogelijk. Misschien wil jij er wel even naar kijken? Face-smile.svgDeGroteEmojii 9 feb 2020 14:51 (CET)
Ik ben een groot voorstander van filmpjes (hoe werkt de visual editor, hoe moet je een plaatje uploaden, wat betekenen alle knoppen, etc.) :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 14:54 (CET)
Filmpjes zouden erg handig zijn. Op die manier kunnen gebruikers ook zien wat ze moeten doen. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 9 feb 2020 15:07 (CET)
Ik zou wel eeen filmpje willen maken. Ik heb alleen wel pas na de voorjaarsvakantie tijd, want ik heb nu toetsweek. Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 9 feb 2020 16:34 (CET)
Ik zou dat ook wel willen, alleen ben ik pas vanaf twee uur vrij van school en vanaf zondag ga ik skiën tot ook rond twee uur. Face-smile.svgDeGroteEmojii 9 feb 2020 17:33 (CET)
Ik heb nog wel wat filmmateriaal liggen. Daarnaast die Tutorial heb ik anders gemaakt. DeGroteEmojii heeft alles gekopieerd. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 10 feb 2020 08:15 (CET)

Presentatie / lesmatriaal

Ik zag gisteren dat er geen lesmatriaal meer beschikbaar was, en heb wat gemaakt. Het is maar een klein beginnetje, maar zouden we deze er op kunnen zetten? En hebben jullie nog tips. Dit is de link: https://www.canva.com/design/DADzbRZfRLg/LJL9vDCWeSVxWEmPQZqlKA/view?utm_content=DADzbRZfRLg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Eindgebruikersvoorwaarden

Het lijkt me handig om hier 3.2 te wijzigen. Dat kunnen we veranderen in De Overeenkomst kan niet worden beëindigd. Met extra toelichting. Dit voorstel na aanleiding van dit verzoek. Niet dat ik denk dat we hier problemen mee kunnen krijgen, maar voor de zekerheid. @Gerarddummer Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 13 feb 2020 22:17 (CET)

Theoretisch kan je daar wel problemen mee krijgen want je belooft iets wat softwaretechnisch en in combinatie met de auteurswet niet mogelijk is. Ik heb het jaren geleden al voorgesteld maar daar is toen niets mee gebeurd. Sterker nog, het verwijderen van accounts kan niet omdat je gebruikersnaam gekoppeld is aan je bewerkingen. Iedere bewerking die jij doet valt onder de CC-BY-SA 3.0 licentie en die eist dat er een auteur vermeld dient te worden. Je WikiKids account is niet meer dan een gebruikersnaam en een wachtwoord. Meer persoonlijke informatie ben je niet verplicht in te vullen en kun je zelf verwijderen. Je wachtwoord valt zelf aan te passen en de gebruikersnaam kunnen wij anonimiseren. De bewerkingen en bijdragen die je hebt gedaan die zijn niet van jou maar van WikiKids. Daar ga je iedere keer mee akkoord wanneer je op "opslaan" klikt. Wikimedia heeft daar een duidelijke uitleg (en) over. Deze juridisch geldige uitleg moeten we inderdaad overnemen. De AVG geldt ook voor Wikipedia en die hebben hun juristen hier ook uitgebreid naar laten kijken. :) apoo overleg · (MOD) 16 feb 2020 11:39 (CET)

We moeten hier nu niets aan veranderen. Naar deze tekst is ook goed gekeken. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 16 feb 2020 17:38 (CET)

Dat zal vast, maar het klopt niet. :) apoo overleg · (MOD) 16 feb 2020 18:56 (CET)
Dus er staan dingen in onze Eindgebruikersvoorwaarden dat technisch niet mogelijk is, dat is wel heel vreemd.Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 feb 2020 10:29 (CET)

hooi

hoe kan ik iemand worden die meewerkt met wikikids ik ben 35 jaar

Iedereen kan meewerken aan WikiKids, dat kun je doen door pagina's aan te maken of pagina's uit te breiden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 feb 2020 10:28 (CET)

Toevoeging wiskundige symbolen <math> </math>

Hallo. Ik kwam laatst op het idee enkele wiskundige artikelen aan te maken, maar daarvoor moet ik de wiskundige symbolen gebruiken die op Wikipedia wel bestaan, maar hier niet. Zonder die wiskundige symbolen kan er bij het artikel geen notatie vermeldt worden en ik denk dat het bij heel veel wiskundige artikelen moeten worden gebruikt. Dus hierbij een verzoek tot toevoeging van deze wiskundige symbolen, (zie link). Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 19 feb 2020 20:20 (CET)

Zijn zulke wiskundige symbolen niet te moeilijk voor kinderen? Veel symbolen die makkelijk zijn die kun je gewoon met je toetsenbord toevoegen (=, ≠, +, -, ×, ÷) :) apoo overleg · (MOD) 2 mrt 2020 15:34 (CET)

Bezoekersaantallen + veel bekeken onderwerpen

Zou het misschien mogelijk zijn om de bezoekersaantallen van WikiKids openbaar te maken? Ik (en anderen) zijn erg benieuwd hoeveel bezoekers per jaar trekt en misschien zou het ook handig zijn om een pagina met veel bekeken onderwerpen te maken. Op deze manier kunnen we pagina's over veel gezochte onderwerpen opknappen en misschien ook meer artikelen maken die met dit onderwerp te maken hebben. Als bijvoorbeeld een artikel over de Tweede Wereldoorlog of Donald Trump erg veel gezocht wordt, zouden we deze artikelen kunnen verbeteren en uitbreiden. Met vriendelijke groeten, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 22 feb 2020 16:34 (CET)

Hier ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 29 feb 2020 20:10 (CET)
Inderdaad, dat zal WikiKids op weghelpen! Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 feb 2020 20:26 (CET)
Ben ook wel benieuwd naar een regelmatige update van bijvoorbeeld Gerard hierover! Zal ook even uitzoeken of hier iets van een extensie voor bestaat zodat we het op de wiki zelf kunnen zien. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 2 mrt 2020 08:50 (CET)
Dag allemaal, de laatste cijfers die we kregen van Kennisnet hierover waren als volgt: 1 januari - 17 november (dag van uitdraai): 10.105.644 bezoekers. Top 10 pagina's die bezocht zijn: / (zal www.wikikids.nl zijn denk ik), Chinese_sterrenbeelden, Hoofdpagina, Sterrenbeeld, Wikikids:Boomhut, Eerste_Wereldoorlog, Sinterklaas, Berlijnse_Muur, Sint-Maarten_(feest), Provincies_van_Nederland. Deze pagina's worden bij elkaar 531.551 keer bekeken. Of we met deze informatie echt iets kunnen weet ik niet. Ik zal vragen om een regelmatige update van de statistieken bij Kennisnet. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 2 mrt 2020 09:25 (CET)
Fijn dat we de statistieken hebben, het lijkt mij handig om een maandelijkse of zelfs een wekelijkse update te geven. O ja, heb je een gros lijst met de meest bezochte pagina's, en zo ja zou je die dan willen delen met ons? Met vriendelijke groet Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 2 mrt 2020 16:22 (CET)
Heel erg fijn Gerard. Als er een maandelijkse update (bijvoorbeeld begin/eind van de maand) zou kunnen komen, zou dat er fijn zijn. Op die manier kunnen we zien welke "juwelen" nog wat poets of uitbreiding nodig hebben. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 5 mrt 2020 22:46 (CET)

Testen SSW

Hallo allemaal. Zouden jullie het inschrijven van de SSW willen testen? Ik wil zeker weten dat het voor iedereen werkt. Je kan hem hier vinden. Als je de pagina's in de SSW naamruimte wil bewerken mag dat. Dit zal worden weggehaald als de wedstrijd begint. Face-smile.svgDeGroteEmojii 26 feb 2020 19:19 (CET)

YouTube

Hallo. Ik ga nu een paar video's maken op mijn YouTube kanaal om te laten zien wat vandalisme is, hoe je moet werken met Wikikids etc.. Draai s.v.p mijn bewerkingen en die van Gebruiker25 (ga ik nog maken) niet terug! Face-smile.svgDeGroteEmojii 27 feb 2020 15:14 (CET)

Voor vandaag ben ik er klaar mee. Als je het account wil bekijken is het [1]. Face-smile.svgDeGroteEmojii 27 feb 2020 15:48 (CET)

Cash legen?

Ik probeer de pagina deze pagina een beetje leeg te krijgen alleen nu zie ik dat er een heleboel categorieën tussen staan welke al leeg zijn maar toch nog in de lijst staan (dit betreft vooral de categorieën met veel items). Weet iemand hoe dit op te lossen is? Nu geeft de pagina namelijk een heel vertekend beeld. Wouter15 overleg · (MOD). 27 feb 2020 19:12 (CET)

Zal er even naar kijken als ik terug ben van vakantie. Maar ik denk dat ik het probleem even door moet spelen aan de technische dienst. Ik ga er mee aan de slag, maar het gaat wel eventjes duren. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 2 mrt 2020 15:31 (CET)
Is hier al een update over te melden? Wouter15 overleg · (MOD). 14 mrt 2020 15:24 (CET)
Op 8 maart heb ik de technische dienst verwittigd. Ik wacht nog op antwoord. :) apoo overleg · (MOD) 14 mrt 2020 15:59 (CET)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd - de lijst klopt nu. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 17 mrt 2020 17:30 (CET)

Je kan het artikel niet aanmaken

Bij de Je kan het artikel niet aanmaken melding staat er Dit komt omdat je niet bent niet aangemeld. Kan dit veranderd worden naar Dit komt omdat je niet bent aangemeld? Face-smile.svgDeGroteEmojii 4 mrt 2020 07:55 (CET)

CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 mrt 2020 07:38 (CET)

SuperSchrijfWedstrijd

Hallo iedereen. Ik zeg het alvast want de SuperSchrijfWedstrijd begint aankomende Zondag! Ik heb hier wat dingetjes die nog geregeld moeten worden:

 • Er moeten nog drie jury's worden uitgekozen. Meld je hieronder aan.
 • Er moeten nog twee badges worden gemaakt. Eentje voor iedereen die meedoet en één voor de gebruiker die wint. De plaatjes mag je zelf uitkiezen.
 • De wedstrijd moet nog een Sitenotice krijgen.

Face-smile.svgDeGroteEmojii 5 mrt 2020 07:15 (CET)

Ik wil wel jury zijn. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 mrt 2020 07:38 (CET)
Ik wil ook wel jury zijn! Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 5 mrt 2020 09:23 (CET)
Jullie hebben allebei aan meerdere artikelen gewerkt. Ik geef jullie allebei een pas. Face-smile.svgDeGroteEmojii 5 mrt 2020 19:04 (CET)
Wat bedoel je met Jullie hebben allebei aan meerdere artikelen gewerkt.? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 mrt 2020 19:26 (CET)
Dat jullie al heel veel artikelen hebben bewerkt. Kunnen er misschien nog twee badges komen voor deze wedstrijd? De plaatjes mag je zelf bedenken. Face-smile.svgDeGroteEmojii 6 mrt 2020 07:02 (CET)
Ik heb gezegd dat ik eerst alles wil doorlezen en aanpassen voordat de wedstrijd gaat beginnen. Ik ben nog niet terug van vakantie. Er moeten ook nog badges gemaakt worden en juryleden zijn! De wedstrijd gaat dus niet zondag beginnen! Op z’n vroegst maandag pas. Maar alleen als alles klaar is! :) apoo overleg · (MOD) 6 mrt 2020 07:19 (CET)
Ja dat weet ik. Ik wou zo vroeg mogelijk alles klaarzetten zodat alles wat sneller af is. Face-smile.svgDeGroteEmojii 6 mrt 2020 07:55 (CET)
Ik heb de badges gemaakt en de pagina voor de WikiKids:SuperSchrijfwedstrijd 2020 aangemaakt. Er moet nu alleen nog een derde jurylid zijn en dan kunnen we bepalen wanneer de inschrijving begint. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 8 mrt 2020 11:24 (CET)
Ik wil dan wel jury worden. Face-smile.svgDeGroteEmojii 8 mrt 2020 19:01 (CET)
Mooie Sitenotice! Misschien kan er nog een plaatje voor zodat het iets meer opvalt? Bijvoorbeeld stap6 in het klein ofzo? Het is maar een voorstel. Face-smile.svgDeGroteEmojii 9 mrt 2020 07:06 (CET)

Relevantie vraag

Op Wikipedia werd een vraag gesteld over de relevantie van artikels op WikiKids, ze hebben mij gepingt, misschien kan @apoo of iemand anders hier naar kijken? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 6 mrt 2020 11:56 (CET)

Zo'n artikel zou hier wel behouden blijven. Het is een personage uit de Donald Duck reeks, iets wat voor onze doelgroep erg relevant is. We doen hetzelfde natuurlijk met de YouTubers en Instagrammers, iets wat voor de huidige generatie kinderen heel erg belangrijk is, maar op Wikipedia allemaal geen artikel krijgt. Prima om deze jonge auteur door te verwijzen naar WikiKids wat mij betreft! Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 7 mrt 2020 09:28 (CET)

Artikel v/d week gedurende Olympische Spelen 2020

Mij zou het leuk lijken om tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio onze artikelen van de week in het teken te laten staan van Japan en Olympische Spelen. Ik draag daarom gedurende de vier betreffende weken de volgende artikelen voor:

 1. Olympische Spelen (artikel bijgewerkt met de huidige spelen)
 2. Japan (artikel uitgebreid; zal het kopje geschiedenis morgen van nieuwe afbeeldingen voorzien)
 3. Tokio (verwacht ik in de komende weken af te hebben)
 4. Misschien een sport die op de spelen wordt beoefend. Misschien kan iemand een artikel uitkiezen/aanmaken/uitbreiden; ik heb er weinig verstand van.

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn voorstel vinden. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 6 mrt 2020 23:34 (CET)

Voor Voor - :) apoo overleg · (MOD) 7 mrt 2020 09:29 (CET)

Aanvraag nieuwe extensie

Hallo iedereen. Ik keek een beetje rond in MediaWiki en kwam deze extensie tegen. Dus ik dacht: hoe goed zou hij op Wikikids werken? Ik zie steeds minder vaak dat onze doelgroep hun wachtwoorden onthouden of een wachtwoord-onthoud service (bijvoorbeeld iCloud sleutelhanger). Als je op Wikikids per ongeluk op Afmelden drukt (wat wel vaak gebeurt op mobiele versies) is het een twee drie klaar. Je bent afgemeld. Als je je wachtwoord bent vergeten en nog bezig was met een artikel is dat natuurlijk heel vervelend. Als je dan zegt dat je je wachtwoord bent vergeten kan je vragen of een bureaucraat kan UserMergen, zodat alles naar het nieuwe account gaat. Dit zou heel handig kunnen zijn want dan heb je ook veel minder weesaccounts. Vinden jullie dit een goed idee? Face-smile.svgDeGroteEmojii 7 mrt 2020 08:01 (CET)

UserMerge als oplossing voor een vergeten wachtwoord kan niet. Ik moet namelijk toestemming hebben van beide accounts, omdat je moet bewijzen dat beide accounts van jou zijn. Als je van een van de twee accounts het wachtwoord bent vergeten kun je dus niet bewijzen dat het account van jou is. Als je je wachtwoord vergeet kun je op de knop "wachtwoord vergeten" klikken. Als je geen e-mailadres hebt ingevuld dan wordt het inderdaad lastiger. Maar dat heb ik in 11 jaar eigenlijk nog nooit meegemaakt bij gebruikers die veel wijzigingen hebben. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 7 mrt 2020 09:35 (CET)

Aanvraag nieuwe extensies (alweer)

Hoi. Ik heb nog wat ideeën voor nog wat extensies. Hier mijn andere voorkeuren:

 1. WhosOnline. Om te zien wie er online is.
 2. TemplateSandbox. Ik weet niet precies wat hij doet, maar ik denk dat het als een soort testomgeving dient voor sjablonen en wikitekst?
 3. WikiLove om gebruikers een compliment te geven. Dan komt het deel notificaties ook wat meer in leven... Face-grin.svg
 4. Is er ook een extensie waarmee mods een mededeling kunnen maken via je meldingen, dus niet alleen via SiteNotice?
 5. Ik weet niet hoe het zit met Thanks en GuidedTour. Ik zou ze zelf heel handig vinden. Dan bij GuidedTour een tabel in de sidebar in de hoofdnaamruimte?

Face-smile.svgDeGroteEmojii 12 mrt 2020 07:28 (CET)

 1. Ik zal is kijken hoe dit werkt en of het zinvol is. Het moet de wiki niet traag maken.
 2. Sjablonen kun je nu ook gewoon testen in je eigen naamruimte, daar is geen extensie voor nodig.
 3. Je kunt hiermee wel makkelijker een ster aan iemand geven inderdaad, maar ik vrees dan dat nieuwe gebruikers heel veel op dit knopje gaan drukken en allemaal onterecht sterren gaan geven aan zichzelf en anderen.
 4. Nee.
 5. Thanks (met nieuwe bijbehorende badges) en GuidedTour komen er aan, maar die moeten eerst nog getest en aangepast worden. Daar heb ik momenteel geen tijd voor. Zo staat er ook nog een V2 van de badges op de planning. Naar verwachting komt dit eind augustus. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 12 mrt 2020 07:39 (CET)
3. Dat klopt wel. Het knopje met het hartje is heel zichtbaar. Er zijn twee oplossingen: 1 is dat de extensie kan worden aangepast zodat de plaatjes die je kan kiezen er anders uitzien. 2 is daartegen wel wat lastiger. De extensie aanpassen door het aan een recht te koppelen die aan de bevestigde gebruiker kan worden gekoppeld. Face-smile.svgDeGroteEmojii 12 mrt 2020 08:04 (CET)
Dat is eigenlijk nog niet zo heel erg moeilijk. Ik kan met css het knopje verbergen voor bepaalde gebruikersgroepen. Ik wacht even af wat anderen hier van vinden. :) apoo overleg · (MOD) 12 mrt 2020 08:12 (CET)
Guidedtour is toch een systeem waarmee je makkelijk door middel van sidebars wordt rondgeleid op WikiKids? Dat zou ik wel fijn vinden. Ik ben zelf minder fan van een extensie dat mensen kunnen zien wanneer je online bent. Voor mijn gevoel is dat ook een stukje privacy. Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 13 mrt 2020 08:43 (CET)
WhosOnline kan wel een tool zijn voor gebruikers die hulp nodig hebben. Het kan ook een tool zijn voor mods om te kijken wie er online is om diegene in de gaten te houden. Je kan het ook zo doen dat alleen mods dit kunnen doen I.v.m privacy. Face-smile.svgDeGroteEmojii 13 mrt 2020 14:21 (CET)
In WhosOnline zie ik niet het nut, een moderator hoeft echt niet te weten wie online is. Dat kun je zien aan de wijzigingen die gedaan worden. Daarnaast willen sommige gebruikers niet dat moderators weten dat ze online zijn. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 13 mrt 2020 16:39 (CET)
Conclusie: Thanks, GuidedTour en WikiLove en een update voor de Badges komen er aan, maar op z'n vroegst pas na de zomer! Er wordt aan gewerkt, maar het duurt echt nog wel een hele tijd. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 17 mrt 2020 17:28 (CET)

Sitenotice klappen voor de zorg

Beste iedereen, mij zou het een goed idee lijken om in de sitenotice iedereen op te roepen om om 20.00 uur te klappen voor de zorg vanwege de Coronacrisis. Ik hoop dat jullie hetzelfde erover denken. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 17 mrt 2020 11:44 (CET)

Bedankt voor je goede bedoelingen, zeker namens mezelf (IC-verpleegkundige). Ik twijfel een beetje of we die oproep hier ook moeten delen. Het liefste wil ik hier zo min mogelijk meegaan in alle corona perikelen. :) apoo overleg · (MOD) 17 mrt 2020 12:03 (CET)

Speurtocht

Beste iedereen,

op Twitter is er animo voor een speurtocht door WikiKids door het coronavirus. Zou iemand dit kunnen regelen of is dit niet haalbaar

Mvg, Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 17 mrt 2020 20:50 (CET)

Het is natuurlijk een leuk idee om iets te verzinnen voor de kinderen die nu thuis zitten om te doen op WikiKids. Wat er precies met een speurtocht wordt bedoeld weet ik niet. Ik heb er zelf in ieder geval geen tijd voor om iets te bedenken en te maken, mijn inzet is hard nodig momenteel in het land. Maar misschien dat de andere moderators en gebruikers dit gezamenlijk kunnen oppakken! :) apoo overleg · (MOD) 17 mrt 2020 21:11 (CET)
Een quiz is wel een leuk idee, allerlei dingen die je op WikiKids moet opzoeken. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 17 mrt 2020 21:21 (CET)
Misschien dat we een speurtocht kunnen organiseren, waarin we een blad ontwerpen waarop kinderen artikelen van WikiKids moeten gebruiken om de vragen op te lossen. Een voorbeeld is dat de vraag is "Wat is de hoofdstad van Armenië?", zij dan Armenië in de zoekbalk opzoeken en zo op het antwoord komen. Zo leren ze op WikiKids hun antwoorden zelf op te zoeken zonder dit te vragen (zorgt voor verbetering van de informatievaardigheden op school tevens). Dit kan echter wel averechts werken, maar dat kan voorkomen worden als er misschien een leuk kort filmpje is waarop kinderen vooraf kunnen zien hoe ze deze zaken moeten opzoeken. Het blad en filmpje kunnen we dan weer in het vervolg gebruiken voor het uitleggen hoe nieuwe gebruikers (en scholen) moeten werken met WikiKids. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 17 mrt 2020 21:24 (CET)
@Mike1023 sinds kort er is trouwens ook een kleine presentatie voor in het onderwijs te downloaden, wat vind jij ervan? Dit is de link: [2]

Mvg, Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 17 mrt 2020 21:35 (CET)

Vragen over rechten

 1. Waarom heeft emailconfirmed het skipcaptcha recht? Het wordt toch niet gebruikt?
 2. Fab is de enige die het recht widgetbewerker heeft, maar de mods kunnen ook gewoon widgets bewerken. Waarom heeft hij dat dan wel?
 3. Fab is ook nog WikiboxAdmin. Wat houdt dat in?

Face-smile.svgDeGroteEmojii 18 mrt 2020 19:27 (CET)

 1. Niet meer nee.
 2. Moderators hebben het editwidgets recht. Er is een aparte groep zodat gebruikers ook dit recht kunnen krijgen. Dat FAB de rechten heeft is dus wat dubbelop ja.
 3. Een overblijfsel van heel lang geleden. Dat gebruiken we niet meer.
:) apoo overleg · (MOD) 18 mrt 2020 21:22 (CET)

Corona Portaal

Dag allemaal,

Het lijkt mij zinvol om een coronaportaal te starten. Een pagina waarop alle begrippen die langs komen in het nieuws rondom corona helder worden uitgelegd. Dus niet als nieuwsupdateplek maar als verheldering van begrippen die nu allemaal in het nieuws komen. Vind je dat ook een goed idee? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te werken. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 19 mrt 2020 08:51 (CET)

Mooi idee, alleen is het jammer dat het artikel Coronavirus is geclaimd voor de schrijfwedstrijd. Kunnen we aan diegene vragen om een ander artikel te kiezen, zodat we daar de kinderen ook op de hoogte kunnen houden? Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 19 mrt 2020 14:23 (CET)
Tegen Tegen-We kunnen ook wel even wachten. Face-smile.svgDeGroteEmojii 19 mrt 2020 14:37 (CET)
Het artikel Coronavirus moet gaan over de coronavirussen in het algemeen (dat zijn er namelijk heel veel). Dat onderwerp is nu niet zo actueel. Actueel zou het artikel moeten zijn over SARS-CoV-2 (het nieuwe coronavirus) en de ziekte die het veroorzaakt: COVID-19. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 19 mrt 2020 14:39 (CET)
Ik heb mij waarschijnlijk nog niet goed uitgedrukt. Ik bedoel dat er zoveel nieuwe begrippen langskomen rondom het coronavirus (COVID-19) dat ik het handig vond om deze te verzamelen en toe te lichten. Zie Portaal Corona. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 19 mrt 2020 14:43 (CET)
Ik zal in de loop van de week het portaal een beetje "leuk" (niet het juiste woord in deze situatie) aankleden. Zo zal ik kijken of ik een portaalplaatje kan maken en de begrippen in boxen kan zetten. Na de coronacrisis zouden we het portaal kunnen ombouwen tot een portaal over gezondheidszorg in het algemeen. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 19 mrt 2020 14:57 (CET)
Ik ben er al een beetje mee begonnen. Wat vinden jullie ervan? Zoals jullie weten heb ik hier niet veel ervaring mee, dus ik weet niet zo goed hoe ik hiermee verder moet. Zouden jullie mij ook willen helpen met een projectpagina? Aangezien nogal wat pagina's nog niet bestaan, kan het Portaal:Corona wel een projectpagina gebruiken. Groeten, Didi05 (overleg) 19 mrt 2020 16:14 (CET)
Er begint al een goede vorm in te komen. Misschien zou je de andere artikelen ook in de boxen kunnen zetten. Ik zal van het weekend kijken of in een portaalplaatje kan maken met Paint. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 20 mrt 2020 17:05 (CET)

Aanvraag voor de volgende portalen

Beste iedereen, ik zou graag een aanvraag willen doen voor de volgende portalen, die ik wil toevoegen aan WikiKidsAtlas:

 • Portaal:Griekenland
 • Portaal:Spanje
 • Portaal:Rusland
 • Portaal:China

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden. Ik zal natuurlijk een ontwerp maken voordat deze "online" komen. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 20 mrt 2020 12:47 (CET)

Wat mij betreft akkoord. :) apoo overleg · (MOD) 20 mrt 2020 12:50 (CET)
Klinkt goed, allemaal landen die zeker een eigen portaal verdienen. Ben benieuwd naar je ontwerpen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 20 mrt 2020 12:54 (CET)
Ik wil aan alle portalen zeker een handje meehelpen. :) Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 20 mrt 2020 15:54 (CET)
@BobbyJohn: Dat zou erg fijn zijn. Ik ben van plan de artikelen over de landen zelf ermee bij op te knappen. Bij Griekenland en Rusland is dat niet nodig, maar de artikelen Spanje en de Volksrepubliek China (eigenlijk ook Taiwan, Macau en Hongkong) mogen een opknapbeurt gebruiken. Dan ziet alles er weer fris uit. Je mag ook meehelpen met een ontwerp voor een portaal (als je een goed idee hebt, mag dat zeker!). Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 20 mrt 2020 17:03 (CET)

Uitleg

Op Wikikids er eigenlijk te weinig uitleg. Ik mis uitleg over:

 • Hoe de Awards, SSW enz. werken. Dat is er al, maar het is naar mijn mening niet duidelijk genoeg. Beter zou een aparte pagina zijn.
 • Wikikids:Tutorial staat niet op het Kidsportaal, terwijl dat een heel belangrijk stuk uitleg is.
 • Tips voor een opmaak voor een mooie gebruikerspagina.
 • Een uitleg over hoe je een portaal moet maken en portaalboxen neer moest zetten (ik moest het helemaal zelf uitvogelen)
 • En een uitgebreidere uitleg over infoboxen en sjablonen

Zouden jullie mee willen helpen? Groetjes, Didi05 (overleg) 21 mrt 2020 09:04 (CET)

Hoi.
 1. Ik vind dat voor de awards een goed idee. Voor de SSW denk ik niet.
 2. De Tutorial is Al heel erg verouderd. Daarom staat het er niet op. Ik deed ooit een poging om hem te herschrijven, maar helaas waren de meeste mensen tegen.
 3. Je mag altijd het ontwerp van anderen gebruiken! Er is helaas nog geen uitleg hierover. Ik denk dat ik die op YouTube ga maken.
 4. Dat staat hier.
 5. Ook een goed idee.

Face-smile.svgDeGroteEmojii 21 mrt 2020 09:18 (CET)

Wat voor informatie mis je nog over de Awards en de SSW? Daar zijn al twee informatiepagina’s over. :) apoo overleg · (MOD) 21 mrt 2020 09:28 (CET)
Ik denk dat niet iedereen (ik in ieder geval niet) denkt: "Ik snap iets niet over Wikikis, dan ga ik het natuurlijk op Youtube opzoeken!" het is denk ik beter om het gewoon op Wikikids zelf zetten. De tutorial hoeft niet helemaal herschreven te worden. Omdat de tutorial over het ontwerp Monobook gaat kunnen we beter alleen de 4e tutorial aanpassen en de 5e. Verder lijkt alles mij actueel. Nog even over de Awards en SSW: waar staan die pagina's dan? Didi05 (overleg) 21 mrt 2020 09:35 (CET)
Het idee is om die YouTube filmpjes op WikiKids te zetten. Kinderen snappen soms een filmpje toch beter dan tekst. Bovenaan WikiKids:Awards staat de hele procedure uitgeschreven. Ook op de pagina van de SSW20 staat stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Vandaar mijn vraag: wat vind je daar onduidelijk aan of welke informatie mis je? :) apoo overleg · (MOD) 21 mrt 2020 09:56 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=601892"