Henk Otten

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Henk Otten (Assen, 30 mei 1967) is een Nederlands politicus. Otten is sinds 11 juni 2019 lid van de Eerste Kamer. Tevens is hij de medeoprichter van Forum voor Democratie (FvD), waarvan hij tussen 2016 en 2019 de penningmeester was. Op 24 juli 2019 stapte Otten uit de partij en werd een onafhankelijk kamerlid. Sindsdien is hij de fractievoorzitter van de Fractie-Otten. Deze bestaat uit drie leden, waaronder hemzelf.

Otten studeerde economie en rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de moord op Pim Fortuyn werd hij kort lid van de politieke partij Lijst Pim Fortuyn (LPF). In 2015 richtte hij samen met Thierry Baudet de partij Forum voor Democratie op. Tussen 2017 en 2019 was hij medewerker voor de fractie in de Tweede Kamer en daarnaast zat hij ook in het bestuur van de partij. Namens FvD werd hij lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in 2019. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Na de grote overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij FvD de grootste werd, gaf Otten kritiek op de speech van Baudet toen het grootste gedeelte van de stemmen bekend waren. Volgens Otten was Baudet niet dankbaar genoeg naar zijn leden en ook vond hij het taalgebruik niets. Otten meldde dit in een interview aan het NRC. Dit leidde tot een conflict met Baudet, waarna besloten werd op Paul Cliteur aan te stellen als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Otten werd een gewoon Kamerlid.

Eind juli 2019 maakte FvD bekend dat Otten een greep uit de partijkas gedaan had. Hierdoor werd hij uit de Eerste Kamerfractie gezet. Volgens Otten ging het juist om een meningsverschil over de koers van de partij. Otten bleef daarom ook zijn zetel behouden en werd op 28 juli 2019 de partij uitgezet. Aanvankelijk ging Otten verder als Lid-Otten. Op 20 augustus 2019 maakten Eerste Kamerleden Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries bekend dat zij ook naar de fractie overstappen. Hierdoor wordt gesproken van de Fractie-Otten. Otten wil zijn eigen partij gaan oprichten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Henk_Otten&oldid=833663"