Ilona Lagas

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Ilona Lagas
Naam voluit Ilona Lagas-Meijer
Geboren 31 januari 1956
Geboren te Zwolle
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij VVD (tot 2021)
BBB (sinds 2021)
Religie
Stroming
Functie Fractievoorzitter van de BBB in de Eerste Kamer
Aantreden 13 juni 2023
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Ilona Lagas (geboren te Zwolle op 31 januari 1956) is een Nederlandse politica en oud-docente. Ze is sinds 13 juni 2023 de fractievoorzitter van de fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) in de Eerste Kamer.

Tussen 1998 en 2020 was Lagas actief als gemeenteraadslid en wethouder voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). In 2021 verliet ze die partij, omdat ze het niet eens was met de manier waarop de VVD de stikstofcrisis aanpakte. Ze vond dat boeren te veel last hadden van de maatregelen. Daarom heeft ze zich in 2021 bij de BBB aangesloten.

Lagas stond op de vijftiende plaats op de BBB-kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Ze ging echter niet in de Provinciale Staten zitten, omdat ze ook lijsttrekker werd van de BBB-lijst voor de Eerste Kamer. Na haar lijsttrekkerschap is ze ook fractievoorzitter van de BBB geworden in de Eerste Kamer.

Privé

Lagas (geboren als Ilona Meijer) is getrouwd met Ad Lagas. Samen hebben ze een zoon en een dochter. Ad Lagas is de oprichter van Klassiek Liberaal, een rechtse groepering binnen de VVD. Hij is net zoals zijn vrouw tegenwoordig geen lid meer van de VVD, maar van de BBB.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ilona_Lagas&oldid=833654"