Het Kanaal

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Het kanaal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het donkerblauw zie het gebied van Het Kanaal.

Het Kanaal is een zee tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in Europa. Het Kanaal verbindt de Noordzee in het zuiden met de Atlantische Oceaan. Het smalste gedeelte van het Kanaal ligt tussen ligt tussen het Britse Dover en het Franse Calais. Dit stuk heet de Nauw van Calais of de Straat van Dover.

Het Kanaal is ongeveer 75.000 km² groot. Dit betekent dat Het Kanaal groter is dan Nederland of België. Gemiddeld is het Kanaal 60 meter diep, het diepste punt ligt op 120 meter. De bekendste eilanden in het Kanaal zijn de Kanaaleilanden, waarvan Jersey het bekendste is. Ook Wight, de Chausey-eilanden en het schiereiland (eiland dat door middel van een smal strookje land met het vaste land is verbonden) Mont Saint-Michel liggen in het Kanaal. De Seine en de Somme monden uit in het Kanaal.

Algemeen

Het Kanaal is een kleine zee die door sommigen niet wordt gezien als zee maar meer als een baai van de Noordzee. Volgens de officiële definitie van een baai is het Kanaal dit echter niet, omdat het aan twee kanten met een zee of oceaan is verbonden, namelijk de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Het Kanaal is ook van invloed voor Nederland. Niet alleen maar voor de scheepvaart maar ook voor de waterstand. Eén van de oorzaken van de watersnoodramp van 1953 was namelijk de ophoping van het water door de vernauwing van het Kanaal.

Verbinding met de Noordzee

De kloven van het eiland Wight

Het Kanaal is verbonden met de Noordzee, maar hoe is dit eigenlijk ontstaan? Deze verbinding is ontstaan tijdens de vroege ijstijden. Toen waren de noord- en de Zuidpool veel groter dan tegenwoordig. Het Kanaal was toen een soort van baai, waarin de Somme en de Seine uitmondden. In die tijd bestond de Nauw van Calais nog niet. Toen hoorde Groot-Brittannië nog bij het vaste land, oftewel op deze plek lag toen land. Op het koudste punt van de ijstijd was de Noordzee bevroren. Toen dat ijs begon te smelten zocht het water een weg. Het smalle stukje land tussen Dover en Calais lag alleen in de weg. Tussen de 450.000 en de 150.000 jaar geleden kon het water het strookje land doorbreken in twee keer. Dit is nog steeds te zien aan de witte kloven bij Dover en Calais.

Oversteken

Het Kanaal wordt vaak door boten overgestoken, maar op deze manieren ging het ook:

  • In 1785: per luchtballon
  • In 1875: eerste man zwemmend
  • In 1909: per vliegtuig
  • In 1926: eerste vrouw zwemmend
  • In 1977: een jongen van 13 jaar, zwemmend
  • In 1979: per fietsvliegtuig
  • In 2008: met alleen maar straalvleugels
  • In 2010: een man zonder armen en benen zwemmend (zonder hulp!)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_Kanaal&oldid=768471"