Dubrovnik

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 8 okt 2021 om 22:40 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur| (2))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het oude stadsgedeelte van Dubrovnik
De oude haven van Dubrovnik

Dubrovnik (Italiaans: Ragusa) is een stad in de Kroatische regio Dalmatië. Het ligt aan de Adriatische Zee. De stad heeft 43.770 inwoners. Dubrovnik is een van de bekendste steden van het land. In Dubrovnik ligt ook de oude stad. Dat is een stad van heel lang geleden. Je kunt ook over de stadsmuur lopen.

Dubrovnik is van de rest van Kroatië gescheiden, doordat één klein stukje kust niet van Kroatië is, maar van Bosnië en Herzegovina. Hier ligt het stadje Neum. Om van Dubrovnik naar de rest van Kroatië te rijden, moet je dus altijd de grens over, een stukje door Bosnië rijden, en vervolgens weer de grens over Kroatië in.

Geschiedenis: Republiek Ragusa

Dubrovnik is in de 7e eeuw gesticht door de inwoners van het stadje Epidaurum (nu Cevtat). Zij moesten vluchten, omdat de stad werd aangevallen door andere volkeren. De plek waar nu Dubrovnik ligt, was beter te verdedigen. Ze noemden de stad Ragusa.

Later werd Ragusa onderdeel van het Byzantijnse Rijk en daarna een tijdje van Venetië. De oorspronkelijke inwoners, die Illyriërs waren inmiddels vervangen met de invallende Slaven. De Slavische naam voor de stad werd Dubrovnik. In het Italiaans bleef de naam wel Ragusa.

In 1358 werd Ragusa onderdeel van Hongarije. Hongarije gaf de stad onafhankelijkheid, maar daarvoor moesten ze wel elk jaar belasting aan de koning betalen en de Hongaarse marine versterken als dat nodig zou zijn. In het begin was de Republiek Ragusa alleen de stad zelf en het omliggende gebied, maar de republiek veroverde steeds meer gebieden. In de 14e en 15e eeuw was de republiek op haar hoogtepunt. Het zeevaartland had een vloot waar je u tegen zegt en kon concurreren met de grote Italiaanse zeevaartlanden, zoals Venetië.

Maar het bleef niet altijd rozengeur en maneschijn. Toen Ragusa het Ottomaanse Rijk (een groot buurland) steunde in een oorlog tegen Portugal, won Portugal. De handel vond nu niet meer plaats rond de Middellandse Zee, maar verplaatste zich naar het Portugese Indië. En toen de inwoners van Ragusa dachten dat het niet meer erger kon, verwoestte een aardbeving een groot deel van de stad. De stad werd weer opgebouwd, maar zou nooit meer zo welvarend worden als eerst.

In 1699 schonk de republiek twee kleine grensgebieden aan de Ottomanen. Hierdoor grensde Ragusa niet meer aan Venetië, toen de grootste vijand. Hierdoor hoort het plaatsje Neum, toen een grensgebied, bij Bosnië en niet bij Kroatië.

In 1806 vroeg Ragusa de hulp van Napoleons Frankrijk. De Russen en Montenegrijnen vielen de stad namelijk aan. Frankrijk hielp en de stad was gered, maar dat was niet gratis. Twee jaar later annexeerde Frankrijk Ragusa. Dat was het einde van de republiek.

Toerisme & werelderfgoed

Dubrovnik is zeer populair bij toeristen. De oude, ommuurde stad staat al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk jaar komen vele toeristen de oude stad met zijn smalle straatjes, vele kerkjes en ommuurde haven bezoeken. Behalve het kleine ommuurde haventje in het centrum heeft Dubrovnik ook een grote haven, waar ook cruiseschepen aanmeren. Behalve met het cruiseschip komen de toeristen ook met het vliegtuig of met de auto. De vliegtuigen landen op Dubrovnik International Airport, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de stad. Dit is na de luchthavens van Zagreb en Split de drukste luchthaven van het land.

De stadsmuren van Dubrovnik, ook werelderfgoed, werden niet alleen in de middeleeuwen gebruikt voor de verdediging van de stad, maar ook in de moderne tijd. Zo zijn de stadsmuren nog in 1991 en 1992 gebruikt om de stad te verdedigen. Toen was er een grote oorlog in Joegoslavië.

Onderwijs

Twee van de acht universiteiten van Kroatië liggen in Dubrovnik, namelijk de Universiteit van Dubrovnik en de Internationale Universiteit Dubrovnik.

Partnersteden


Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dubrovnik&oldid=687303"