Gallium

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 29 sep 2021 om 15:51 (→‎Gebruik: Aanvullingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Gallium crystals.jpg
Gallium kristallen
Naam Gallium, naar Gallia (Latijn)
Latijn
Symbool Ga
Atoomnummer 31
Soort Boorgroep
Kleur Zilvergrijs
Smeltpunt 29,7646 oC
Kookpunt 2400 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Gallium is een chemisch element met het symbool Ga en atoomnummer 31 van het Periodiek Systeem in de scheikunde. Het is vernoemd naar Gallia (Latijn voor: Frankrijk), thuisland van de Franse ontdekker en chemicus Paul-Èmile Lecoq De Boisbaudran in 1875.

Voorkomen

Zuiver gallium komt in de natuur niet als vrij element voor, maar als gallium(III)-verbindingen in sporenhoeveelheden in zink-ertsen (zoals sfaleriet) en in bauxiet (aluminium-erts). Het wordt dus als bijproduct gewonnen. China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en Oekraïne zijn de grootste producenten van gallium.

Gallium is een vloeistof bij temperaturen hoger dan 29,76 °C, en smelt in de handen van een persoon bij een normale lichaamstemperatuur van 37,0 °C.

Gallium in erts of mineraal

Geschiedenis

Gebruik

Als zuiver gallium is het een zacht, zilverachtig metaal bij kamertemperatuur en standaard druk. In vloeibare toestand wordt het zilverwit. Als er te veel kracht wordt uitgeoefend, kan het gallium breken. Sinds de ontdekking in 1875 wordt gallium op grote schaal gebruikt om legeringen met een laag smeltpunt te maken. Het wordt ook gebruikt in zogeheten halfgeleiders (elektronische onderdelen).

Galliumlegeringen worden in thermometers gebruikt als een niet-giftig en milieuvriendelijk alternatief voor kwik en zijn bestand tegen hogere temperaturen dan kwik.

Gallium wordt voornamelijk gebruikt in de elektronica. Galliumarsenide, de primaire chemische verbinding van gallium met arseen in elektronica, wordt gebruikt in microgolfcircuits (mobiele telefoons, radar, satelliet en LAN verbindingen), hoge-snelheid schakelcircuits (in bijvoorbeeld computers) en infrarood-circuits. Halfgeleidend galliumnitride (gallium-stikstof verbinding) en indiumgalliumnitride produceren blauwe en violette lichtgevende dioden (LED's) en diode-lasers. Galliumnitride diodelasers worden bijvoorbeeld gebruikt als violette lichtbron voor Blu-ray Disc -schijven met een hogere dichtheid.

Gallium wordt ook gebruikt bij de productie van kunstmatige gadolinium-gallium-granaat voor sieraden

Gallium maakt gemakkelijk legeringen met vele metalen. Het zorgt in kleine hoeveelheden in het plutonium-galliumlegering ervoor dat het plutonium in de kernen van nucleaire bommen het plutonium-kristalstructuur stabiliseert.

Biologie

Gallium heeft geen bekende natuurlijke rol in de biologie. Galliumzouten gedragen ​​zich op dezelfde manier als ijzer-zouten in biologische systemen (planten, dieren en mensen) en worden gebruikt in sommige medische toepassingen, waaronder geneesmiddelen en radiofarmaceutica (middelen om bijvoorbeeld organen en tumoren zichtbaar te maken op röntgenfoto's).

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gallium&oldid=684737"