Honkbal

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Baseball)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honkbal
Baseball pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité
Nationale bond Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond
Aangesloten liga's
Website: https://www.knbsb.nl/
Portaal Portaalicoon Sport
Werper bij honkbal

Honkbal (Engels: Baseball) is een teamsport en wordt gespeeld met 2 ploegen. Een ploeg bestaat uit minstens 9 spelers. Er kan altijd maar 1 ploeg punten scoren, de ploeg die gaat batten (slaan met een slaghout). De andere ploeg verdedigt. In de verdedigende ploeg is er een pitcher (iemand die met een bal gooit). Een tegenstander moet proberen op de bal die gegooid wordt, te slaan. Als dit lukt, loopt hij (of zij) naar het eerste honk (een soort harde kussenachtige verhoging die verderop ligt). Er zijn vier honken: het eeste, het tweede, het derde en de thuisplaat. Tussen het tweede en het derde staat de korte stop (iemand van de verdedigende partij).

Twee bekende honkbalploegen zijn: De New York Yankee's en Chicago White Sox.

In Nederland en België is deze sport niet zo bekend, maar als je naar Amerika gaat en je koopt een sportkrant zal je zien dat hij vol staat met honkbalnieuws.

Nederland is een van de twee beste honkballanden in Europa. Samen met Italië spelen ze vaak om de winst in het Europees Kampioenschap Honkbal. In 2011 werd Nederland zelfs Wereldkampioen Honkbal. Het toernooi werd gespeeld in Panama.

Een honkbal

Voor honkbal gebruiken ze speciale honkballen.

Een honkbal is in het begin een rondje wol dat steeds steviger wordt gemaakt door meer wol te gebruiken. Vervolgens wordt het witte gedeelte van de bal er op gedaan, daarna gaan ze naar een stempel waar het merk wordt opgezet. Ten slotte naaien mensen de honkbal dicht. Een honkbal met meer dan 100 naalden wordt handmatig gemaakt, één persoon kan zo'n tien honkballen per dag maken, en als diegene dan alleen op werkdagen werkt kunnen dat er zo'n 50 per week zijn.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Honkbal&oldid=770313"