Australië (land)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bästa utökade.svg
Dit artikel is genomineerd voor een WikiKids Award!
Stemmen kan op deze pagina »


Gemenebest Australië
Commonwealth of Australia

Flag of Australia.svg Coat of arms of Australia.svg Australia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Canberra
Aantal inwoners 25.948.163 (2022)
Oppervlakte 7.692.024 km²
Regeringsvorm Federale Constitutionele monarchie
Staatshoofd koning Charles III (sinds 2022)
Gouverneur-generaal David Hurley (sinds 2019)
Regeringsleider premier Anthony Albanese (sinds 2022)
Godsdienst Christendom (52,1%)
Geen religie (30,1%)
Islam (2,6%)
Boeddhisme (2,4%)
Hindoeïsme (1,9%)
Overig (1,3%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Australische dollar
Volkslied Advance Australia Fair
Nationale feestdag 26 januari
Landcode AUS
Portaal Portal.svg Australië
Bestand:Australië sateliet.jpg
Satelietfoto van Australië

Australië is een land in Oceanië. Australië werd onafhankelijk op 1 januari 1901 en heeft meer dan 20 miljoen inwoners.

Voedsel

Bush Tucker word veel gegeten in Australië, dit is eten wat je direct uit de natuur haalt. En staat bekend om: zeer sterke vieze smaken. Bush Trucker betekent letterlijk: eten dat de woestijn biedt.

Australië kende lang geen echte eigen keuken . Australië was zo slim om het beste eten van anderen culturen over te nemen . Naast de enorme keuze aan restaurants kun je ook in de supermarkt net als in Nederland eten uit allerlei landen en culturen kopen. in het land wordt er veel vlees gegeten . Er zijn veel soorten fruit, het meest komt uit hun eigen land . Maar het is daar iets duurder dan in Nederland .

In Australië hebben ze het BYO-concept dat wil zeggen "Bring Your Own", en dat betekent dat je zelf drinken mee mag nemen naar een restaurant. Ze hebben in Australië veel zeebanket warm en koud. In Australië eten ze ook wel schaaldieren sommige schaaldieren kunnen wel 10 cm lang zijn. Ook is er veel vlees in Australië veel mensen vinden dat als je in Australië bent lamsrib moet proberen want, dat eten kunnen ze heel lekker klaarmaken. Er worden nu ook veel wilde dieren op de menu kaart gezet zoals kangaroevlees en krokodillenvlees. Er word in Australië veel fruit als toetje gegeten. Door de veel verschillende klimaten hebben ze daar heel veel soorten fruit. Australiërs lusten ook wel bier. Elk dorp hoe klein ook heeft wel een café ze drinken het bier koud. Ze drinken ook wel wijn in Australië. Australiërs drinken veel thee. Men drinkt meestal thee met melk dat heet white tea, en thee met suiker black tea.

Onderwijs

Australië is een groot eiland met veel verschillen tussen scholen in steden. Het onderwijs in Australië is onderverdeeld in verschillende niveaus. Het systeem is niet te vergelijken met die in Nederland of België.

Op school hebben ze Biologie en Aardrijkskunde. Eigenlijk hebben ze alle vakken die wij ook hebben.

De student volgt een les in plaatselijke high school. De lessen beginnen om 8:45 en eindigen om 15:15. Op de lagere scholen moet je een uniform dragen

Geschiedenis

Voordat de Britten een paar honderd jaar geleden naar Australië kwamen en het als hun eigendom beschouwden werd het land al meer dan 40 duizend jaar bewoond.

In het begin van de 16e eeuw werd het land voor het eerst gezien door Portugese koopvaardijschepen. In 1642 stuurde de V.O.C. Abel Tasman er op uit om ‘Het Grote Suytland’ te onderzoeken.

Aboriginals (en Torres Strait Islanders) leven al 50.000 op Australië. (oorspronkelijke bewoners). Doordat Australië een land is van immigranten, bestaat er geen Australische keuken.

Landschap

De zes grootste steden van Australië zijn: Canberra (hoofdstad), Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide.

In Australië is veel natuur zoals bossen, woestijnen, rotsgebieden en bergen. Er zijn miljoenen vierkante kilometers woestijn en bossen. Alice Springs is de grootste stad dat midden in de woestijn ligt.

Een groot deel van Australië is droog. Er zijn acht bekende woestijnen. De meeste bergen zijn niet hoger dan 2000 meter. Het land heeft geen vulkanen. Er zijn ook veel bosbranden in Australië doordat het er zo heet is. Australië ligt aan Indische en Grote Oceaan.

Taal

Australiërs spreken Engels, omdat het land een kolonie van Groot-Brittannië was. Toch hebben de Australiërs er een eigen taal van gemaakt. Veel woorden worden afgekort. Bijvoorbeeld: barbecue wordt barbie en breakfast wordt breakie. Als Australiërs Engels spreken hebben ze een apart accent.

  • Ankle-bitter = een klein kind
  • Beauty = geweldig, mooi, te gek!
  • Bloke = een man/vent
  • Bird = meisje.
  • G’day = hallo

Toerisme

Het toerisme heeft zich sinds de jaren zeventig sterk ontwikkeld en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Australische economie. De meeste toeristische trekpleisters liggen in het oosten, in Queensland en New South Wales. Sydney wordt vooral bezocht om de brede, kilometers lange stranden die zich binnen de stadsgrenzen bevinden en om het nabij gelegen Kuringgai Chase National Park, een mooi dierenreservaat. Australiës bekendste zoogdier, het vogelbekdier, kun je zien in het wildreservaat Healesville, 65 km van Melbourne. Ten zuiden van Canberra liggen de Snowy Mountains, waar het skiseizoen in juni begint en Thredbo en Perisher zijn de voornaamste wintersportcentra. Australiës grootste toeristische attractie is het Groot Barrièrerif voor de noordoostkust. Great Keppel Island in het zuiden is beroemd om zijn witte stranden. De Gold Coast is het favoriete vakantiegebied van de Australiërs en ligt 80 km ten zuiden van Brisbane. Midden in de Australische outback ligt de oude kolonistenstad Alice Springs, de enige stad in een omtrek van honderden kilometers. Ruim 350 km ten westen van deze stad liggen Ayers Rock (met prehistorische tekeningen) en de felgekleurde rotsen van Mount Olga. Op het groene en vruchtbare Tasmanië biedt het landschap een totaal andere aanblik dan waar ook op het continent. Cradle Mountain in Lake St. Claire National Park is hier het grootste natuurgebied en zeer in trek bij forelvissers. In Port Arthur, 100 km ten zuidoosten van Tasmaniës hoofdstad Hobart, liggen nog de ruïnes van gevangenissen en bewakersverblijven uit de tijd dat Australië een strafkolonie was. Toeristen hebben een visum nodig voor Australië. De beste tijden voor een bezoek verschillen per landstreek want voor South Australia zijn het de maanden september tot december, voor Queensland juni tot september, voor New South Wales september tot mei, voor Western Australia augustus tot november.

Europa is op het ogenblik één van de belangrijkste toeristische markten voor Australië. Een kwart van alle inkomende toeristen komt daar vandaan, maar belangrijker is dat de Europeanen liefst 33% van alle uitgaven voor hun rekening nemen. De jaarlijkse groei van het aantal Europeanen bedraagt ruim 5%. In 2004 bezochten 5,2 miljoen buitenlandse toeristen Australië en dat was een record. Samen gaven ze 14 miljard euro uit. Men verwacht dat het inkomende toerisme de komende tien jaar zal groeien tot een totaal van 9,2 miljoen in 2014. De belangrijkste markten waren in 2004 Nieuw-Zeeland 1,03 miljoen bezoekers, Japan 720.000 bezoekers, Engeland 670.000 bezoekers, Verenigde Staten 433.000 bezoekers, en China 251.000 bezoekers. Duitsland was met 140.000 toeristen een sterke stijger. Het Nederlandse aandeel is nog erg bescheiden: 73.000 toeristen in 2004 en in 2003 70.600 toeristen. De meeste Nederlanders gingen naar het oosten, ruim 15.000 bezoekers gingen naar het westen.

Godsdienst in Australië

Kerk

In Australië zijn groeiende gemeenschappen zoals: Moslims, Hindoes, Sikhs en Boedisten. Australië telt inmiddels ongeveer 25 moskeeën en verder zijn er sikhs en boedisten. Meer dan een miljoen Australiërs hangt geen enkele godsdienst aan.

Geloven in Australië

Aboriginals hebben hun eigen geloof. Ze geloven dat een geest van een overledene terug keert in het lichaam van een ander mens. Het grootste deel van de inwoners van Australië is Christen zo hangt 75% van de inwoners dit geloof aan. Maar godsdienst in Australië is niet een vanzelf sprekend iets meer, dan 1.000.000 Australiërs zegt helemaal niet te geloven. Vooral de laatste jaren loopt het kerkbezoek terug in het land.

Dieren in Australië

Kangaroe

De bekendste diersoorten die in Australië leven zijn de kangoeroe en de koala. De Wallabie is een kangoeroe maar dan in het klein. Tasmanian devils zijn gevaarlijk. Het is maar te hopen dat je deze niet tegenkomt, want dan is je leven niet veilig!

De koala is een buideldier. De koala staat vooral bekend omdat hij veel slaapt

Dieren in Australië

De meest bekende dieren in Australië zijn de kangaroe en koala. Er zijn maar liefst 45 kangaroe soorten. De grootste is de rode kangaroe. Het mannetje kan 2,5 m lang worden en 2,5 m hoog. De kangaroe is een buideldier. Als het groot genoeg is kruipt ze uit de buidel een springt ze met de moeder mee. De koala is ook een buideldier net als de kangoeroe. Koala betekent in het aboriginal taal geen water. Ze drinken ook wel gewoon water. Je komt er niet zo snel een tegen want het zijn nachtdieren. De dingo komt ook in Australië voor. De dingo word ook wel de ‘de wilde hond van Australië’ genoemd. Hij huilt net als een wolf. Hij eet konijnen,ratten,muizen en zelfs kangoeroes. Er leven in Australië ook veel slangen. Gelukkig is het land zo groot dat genoeg plekken hebben om weg te kruipen. Je ziet ze dus bijna nooit. Slangen die heel gevaarlijk zijn in Australië heten de taipanslang en de tijgerslang. de tijgerslang valt mensen aan en zijn gif is dodelijk. Er zijn ook walvishaaien ze zijn de grootste van de haaienfamilie. Deze haai weegt 40.000 kilo en kan 18 meter lang worden! De walvishaai is niet gevaarlijk voor mensen hij eet kleine visjes en plankton. Roggen lijken een beetje op pannenkoeken ze kunnen wel 6 meter in de doorsnee worden. het vogelbekdier is een zoogdier dar eieren legt en een eendensnavel heeft. Toen het vogelbekdier voor het eerst werd gezien dachten ze dat het een grap was. Maar het beestje leeft in Australië echt !.

Videolinks


Continenten en regio's van de wereld
LocationAntarctica.png
Antarctica
LocationAmericas.png
Amerika
LocationAustralia.png
Australië
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Noord-Amerika
LocationOceania.png
Oceanië
LocationEurope.png
Europa
LocationAsia.png
Azië
LocationSouthAmerica.png
Zuid-Amerika
Geologische supercontinenten:
Vroeger:
Gondwana • Laurazië • Pangea • Rodinië
Toekomstig/Heden:
Eurazië • Eurafrazië • Pangea Ultima • Amazië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Australië_(land)&oldid=68902"