Germanium: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 13: Regel 13:
 
| kookpunt = 2833 <!-- Kookpunt in celsius -->
 
| kookpunt = 2833 <!-- Kookpunt in celsius -->
 
}}
 
}}
'''Germanium''' is een [[Chemisch element|chemisch element]] met het symbool '''Ge''' en [[atoomnummer]] 32 in het [[Periodiek Systeem]] van de [[scheikunde]]. Het is een glanzend, hard-bros, grijsachtig wit [[metaal]] in de koolstofgroep, chemisch vergelijkbaar met buren in het periodiek systeem, [[silicium]] en [[Tin (element)|tin]].
+
'''Germanium''' is een [[Chemisch element|chemisch element]] met het symbool '''Ge''' en [[atoomnummer]] 32 in het [[Periodiek Systeem]] van de [[scheikunde]]. Het is een glanzend, hard-bros, zilverachtig wit [[metaal]] in de groep van metalloïden, chemisch vergelijkbaar met buren in het periodiek systeem, [[silicium]] en [[Tin (element)|tin]]. Net als silicium reageert germanium van nature en vormt het in de natuur verbindingen met [[Zuurstof (element)|zuurstof]].
   
 
== Voorkomen ==
 
== Voorkomen ==
  +
Omdat het zelden in hoge concentraties voorkomt, werd germanium relatief laat in de geschiedenis van de chemie ontdekt. Germanium staat in de buurt van de vijftigste plaats van de aanwezigheid als element in de aardkorst.
   
 
== Germanium in erts of mineraal ==
 
== Germanium in erts of mineraal ==
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  +
In 1869 voorspelde [[Dmitri Mendelejev]] (bedenker van het periodiek systeem) het bestaan ​​en enkele van zijn eigenschappen vanuit zijn positie op zijn periodiek systeem, en noemde het element '''ekasilicium''' (lijkend op silicium). Bijna twee decennia later, in 1886, vond [[Clemens Winkler]] het nieuwe element samen met [[zilver]] en [[zwavel]] in een ongewoon mineraal genaamd ''argyrodite''. Hoewel het nieuwe element enigszins leek op [[arseen]] en [[antimoon]], kwamen de combinatieverhoudingen in verbindingen overeen met de voorspellingen van Mendelejev voor een familielid van silicium. Winkler noemde het element naar zijn land, ''Germania'' ([[Latijn]]), [[Duitsland]]. Tegenwoordig wordt germanium hoofdzakelijk gewonnen uit ''sfaleriet'' (het hoofd [[erts]] van [[Zink (element)|zink]]), maar germanium wordt gewonnen uit [[zilver]], [[Lood (element)|lood]] en [[Koper (element)|koper]]-ertsen als een bijproduct.
   
 
== Gebruik ==
 
== Gebruik ==

Versie van 30 sep 2021 11:32

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Polycrystalline-germanium.jpg
Germanium kristal
Naam Germanium
Latijn
Symbool Ge
Atoomnummer 32
Soort Metalloïden
Kleur Zilvergrijs
Smeltpunt 938,25 oC
Kookpunt 2833 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Germanium is een chemisch element met het symbool Ge en atoomnummer 32 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een glanzend, hard-bros, zilverachtig wit metaal in de groep van metalloïden, chemisch vergelijkbaar met buren in het periodiek systeem, silicium en tin. Net als silicium reageert germanium van nature en vormt het in de natuur verbindingen met zuurstof.

Voorkomen

Omdat het zelden in hoge concentraties voorkomt, werd germanium relatief laat in de geschiedenis van de chemie ontdekt. Germanium staat in de buurt van de vijftigste plaats van de aanwezigheid als element in de aardkorst.

Germanium in erts of mineraal

Geschiedenis

In 1869 voorspelde Dmitri Mendelejev (bedenker van het periodiek systeem) het bestaan ​​en enkele van zijn eigenschappen vanuit zijn positie op zijn periodiek systeem, en noemde het element ekasilicium (lijkend op silicium). Bijna twee decennia later, in 1886, vond Clemens Winkler het nieuwe element samen met zilver en zwavel in een ongewoon mineraal genaamd argyrodite. Hoewel het nieuwe element enigszins leek op arseen en antimoon, kwamen de combinatieverhoudingen in verbindingen overeen met de voorspellingen van Mendelejev voor een familielid van silicium. Winkler noemde het element naar zijn land, Germania (Latijn), Duitsland. Tegenwoordig wordt germanium hoofdzakelijk gewonnen uit sfaleriet (het hoofd erts van zink), maar germanium wordt gewonnen uit zilver, lood en koper-ertsen als een bijproduct.

Gebruik

Biologie

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Germanium&oldid=684784"