Portaal:Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Portaal Nederland.png


Welkom

Welkom op Portaal:Nederland! Nederland is een land in West-Europa en maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Sint Eustatius, Saba en Bonaire vormen namelijk bijzondere gemeenten. Ook is Nederland een euroland, er wordt betaald met de Euro. Het land hoort namelijk bij de Europese Unie. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam, maar de regeringszetel is in Den Haag. Nederland is ook verdeelt in 12 provincies, die ook allen een hoofdstad hebben.

Monarchie

Nederland is een Monarchie. Dit betekend dat Nederland een Koning of Koningin heeft. Sinds 30 april 2013 hebben we een koning. Koning Willem-Alexander. Samen met zijn vrouw Koningin Maxima hebben ze 3 kinderen Amalia, Alexia en Ariane. In totaal hebben we 7 koningen en koninginnen gehad;


Politiek

De koning van Nederland is natuurlijk niet de baas van Nederland. Hij is alleen het staatshoofd. Nederland heeft 3 bestuurslagen. De eerste is het rijk. Belangrijke beslissingen over het rijk worden genomen in de Eerste en Tweede kamer. Tijdens de verkiezingen worden de kamers samengesteld. dit bestaat uit verschillende politieke partijen. Ook worden dan de ministers en de minister-presedent gekozen. De Tweede is de Provincie en de Derde de Gemeente.


Provincies

Nederland is verdeelt in provincies. In totaal zijn het er 12. Elke provincie heeft een hoofdstad.


Waterland

Nederland is een waterland. Nederland heeft natuurlijk een grote kans om te kunnen overstromen. Nederland heeft al een keer een hele grote watersnoodsramp gehad, de Waternoodsramp van 1953. Daarom heeft nederland vele dijken, Dammen, duinen en polders. Alle deze dingen kun je indelen in twee grote groepen. De Zuiderzeewerken en de Deltawerken. Hieronder staan een paar belangrijke dijken en polders:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Nederland&oldid=268913"