Trolleybus

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 2 apr 2024 om 14:25 (Link naar doorverwijspagina Bus gewijzigd in Autobus met DisamAssist)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een trolleybus is een elektrische bus, die net als een tram bovenleidingen heeft. Het is dus eigenlijk een combinatie tussen een tram en een bus.

De voordelen van een trolleybus tegenover een tram zijn de goedkopere prijs en het ontbreken van rails. Het voordeel tegenover de normale bus is dat trolleybussen geen uitlaatgassen hebben. Het grootste nadeel van een trolleybus zijn de bovenleidingen, die de elektriciteit leveren. Deze zijn lelijk en leveren beeldvervuiling op.

Tot de jaren '60 was de trolleybus erg populair. Maar de jaren daarna werd het steeds minder. In West-Europa zijn op dit moment bijna geen trolleybussteden meer. De laatste trolleybusdienst in België, die van Gent, is in 2009 opgeheven. In Nederland is alleen Arnhem nog over. Andere steden in West-Europa waar nog trolleybussen rijden zijn o.a Linz, Athene, Lyon en Nancy. In Italië en Zwitserland zijn nog wel veel trolleybussen te vinden. Zo is in 2012 nog in de Italiaanse stad Lecce een trolleybus gaan rijden.

In Oost-Europa daarentegen rijden er nog heel veel trolleybussen. In Moskou is zelfs het grootste trolleybusnet ter wereld. Deze Russische stad heeft maar liefst 80 lijnen.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trolleybus&oldid=850553"