Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek

Українська Радянська Соціалістична Республіка
Ukrainska Radianska Sotsialistychna Respublika
Deelrepubliek van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Soviet Union - Ukrainian SSR.svg
Locatie van de Oekraïense SSR (rood) binnen de Sovjet-Unie (rood en lichtgeel) tussen 1954 en 1991
Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic (1949–1991).svg
Emblem of the Ukrainian SSR.svg
Hoofdstad Charkov (1919-1934)

Kiev (1934-1991)

Aantal inwoners 51.706.746 (1989)
Oppervlakte 603.700 km² (1989)
Regeringsvorm Congres van Sovjets (1919-1938)

Opperste Sovjet, Socialistische Republiek (in feite een communistische dictatuur van 1938-1991)

Staatshoofd Voorzitter van Opperste Sovjet
Taal Russisch, Oekraïens
Religie Staatsatheïsme (de facto)

Russisch-orthodoxe kerk, Grieks-katholieke kerk, soennitische islam, Jodendom

Nationale Feestdag 7 november - Oktoberrevolutie
Munteenheid Roebel
Volkslied Derzhavnyy himn Ukrayins'koyi Radyans'koyi Sotsialistychnoyi Respubliky, Internationale
Voorganger
< Oekraïense Volksrepubliek
Opvolger
Rusland >

Oekraïne >

De Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek of Oekraïense SSR, UkrSSR of UkSSR ook bekend als de Sovjet-Oekraïne, was een van de deelrepublieken van de Sovjet-Unie vanaf het begin van de Unie in 1922 tot het uiteenvallen ervan in 1991. Tussen 1941-1944 was er sprake van een Duitse en een Roemeense bezetting.

In het volkslied van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek werd de republiek eenvoudigweg Oekraïne genoemd. De republiek werd bestuurd door de Communistische Partij van de Sovjet-Unie via haar republikeinse tak, de Communistische Partij van Oekraïne, als een vakbondsrepubliek van de Sovjet-Unie, die bestond als een sterk gecentraliseerde eenpartijstaat.

De hoofdsteden waren Charkov (1919-1934) en Kiev (1934-1991). De officiële talen waren Russisch en Oekraïens. De Sovjet-Oekraïne was de 'graanschuur' van de Sovjet-Unie en had veel zware industrieën.

Kort overzicht

De Oekraïense SSR werd opgericht door de bolsjewieken na de nederlaag van de Oekraïense Volksrepubliek in de Sovjet-Oekraïense Oorlog tijdens de Russische Burgeroorlog. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie op 26 december 1991 werd de Oekraïense SSR omgevormd tot de onafhankelijke staat Oekraïne, hoewel de grondwet in gebruik bleef tot de goedkeuring van de nieuwe grondwet in juni 1996.

Gedurende zijn 72-jarige geschiedenis zijn de grenzen van de republiek vele malen veranderd, waarbij een aanzienlijk deel van wat nu West-Oekraïne is, in 1939 door de Sovjet-troepen werd geannexeerd (ingepikt) door de Republiek Polen, en de toevoeging van Karpaten Roethenië uit Tsjecho-Slowakije in 1945. De oostelijke stad Charkov diende aanvankelijk als hoofdstad van de republiek. De zetel van de regering werd echter in 1934 verplaatst naar de stad Kiev, de historische hoofdstad van Oekraïne. Kiev bleef de hoofdstad voor de rest van het bestaan ​​van de Oekraïense SSR en bleef de hoofdstad van het onafhankelijke Oekraïne na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Op de kaart lag de Oekraïense SSR in Oost-Europa ten noorden van de Zwarte Zee, begrensd door de Sovjetrepublieken Moldavië, Wit-Rusland en Rusland. De grens van de Oekraïense SSR met Tsjechoslowakije vormde het meest westelijke grenspunt van de Sovjet-Unie. Volgens de Sovjet-telling van 1989 had de republiek 51.706.746 inwoners, die sterk daalde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Geschiedenis

Na het aftreden van de tsaar en het begin van het proces van vernietiging van het Tsaardom Rusland in september 1917 wilden veel mensen in Oekraïne een Oekraïense republiek stichten. Gedurende een periode van burgeroorlog van 1917 tot 1923 werden vele facties (groepen) gevormd die van zichzelf beweerden de regering van de nieuw geboren republiek te zijn, elk met voor- en tegenstanders. De twee meest belangrijke van hen waren een regering in Kiev genaamd de Oekraïense Volksrepubliek (UNR) en een regering in Charkov genaamd de Oekraïense Sovjetrepubliek (USR). De in Kiev gevestigde UNR werd internationaal erkend en ondersteund door de centrale mogendheden na het Verdrag van Brest-Litovsk, terwijl de in Charkov gevestigde USR uitsluitend werd gesteund door de Sovjet-Russische troepen, terwijl noch de UNR noch de USR werden ondersteund door de Wit-Russische troepen die overbleven.

Oprichtingsvergadering van de Bolsjewieken

De ruzie tussen deze twee concurrerende regeringen, bekend als de Oekraïens-Sovjetoorlog, maakte deel uit van de aanhoudende Russische burgeroorlog, evenals een strijd voor nationale onafhankelijkheid, die eindigde met het innemen van het grondgebied van de pro-onafhankelijkheid van de Oekraïense Volksrepubliek tot een nieuwe Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, terwijl West-Oekraïne werd ingenomen in de Tweede Poolse Republiek, en dit nieuwe stabiele Oekraïne werd één van de oprichters van de Sovjet-Unie.

De regering van de Oekraïense Sovjetrepubliek werd opgericht op 24-25 december 1917. In haar oprichtingsstatuten noemde het zichzelf ofwel de Republiek van Sovjets van arbeiders, soldaten en boerenafgevaardigden of de Oekraïense Volksrepubliek Sovjets. De republiek van 1917 werd alleen erkend door een ander niet-erkend land, de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Met de ondertekening van het Verdrag van Brest-Litovsk werd het uiteindelijk halverwege 1918 verslagen en uiteindelijk ontbonden. De bolsjewieken werden uit Oekraïne verdreven. De laatste zitting van de regering vond plaats op 20 november 1918 in de stad Taganrog.

In juli 1918 vormden de voormalige leden van de regering de Communistische Partij (bolsjewieken) van Oekraïne, waarvan de oprichtingsvergadering plaatsvond in Moskou. Met de nederlaag van de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog hervatte het bolsjewistische Rusland zijn vijandelijkheden tegen de Oekraïense Volksrepubliek, vechtend voor Oekraïense onafhankelijkheid en organiseerde een andere Sovjetregering in Koersk, Rusland. Na de herovering van Charkov in februari 1919 werd een tweede Sovjet-Oekraïense regering gevormd. Op 10 maart 1919 werd de naam van de staat volgens het 3e Sovjetcongres in Oekraïne (van 6-10 maart 1919) gewijzigd in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.

De regering dwong Russisch beleid af dat niet voldeed aan de lokale behoeften. Een groep van drieduizend arbeiders werd uit Rusland gestuurd om graan van lokale Oekraïense boerderijen te halen om Russische steden te voeden, maar dat stuitte op weerstand. De Oekraïense taal werd ook afgekeurd voor administratief gebruik en op scholen. Uiteindelijk vocht Lenin tegen zowel de blanke strijdkrachten in het oosten als de republiektroepen in het westen en beval Lenin in augustus 1919 de liquidatie (opheffing) van de tweede Sovjet-Oekraïense regering.

Uiteindelijk, na de oprichting van de Communistische Partij (bolsjewieken) van Oekraïne in Moskou, werd op 21 december 1919 een derde Oekraïense Sovjetregering gevormd die nieuwe vijandelijkheden begon tegen Oekraïense nationalisten omdat ze hun militaire steun van de verslagen centrale mogendheden verloren. Uiteindelijk controleerde het Rode Leger een groot deel van het Oekraïense grondgebied na de Pools-Russische vrede van Riga. Op 30 december 1922 was de Oekraïense SSR samen met de Russische, Wit- Russische en Transkaukasische republieken één van de stichtende leden van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR).

Interbellum: 1922-1939

Tijdens de jaren 1920 werd in de Oekraïense SSR een beleid van zogenaamde Oekraïnisering gevoerd. Het gebruik van de Oekraïense taal werd hersteld en de etnische (originele) Oekraïners kregen leidinggevende posities. In 1932 ontstond door het agressieve landbouwbeleid van het totalitaire regime van Joseph Stalin een van de grootste nationale rampen in de moderne geschiedenis voor de Oekraïense natie. Een hongersnood die bekend staat als de Holodomor veroorzaakte de dood van naar schatting tussen 2,6 miljoen tot 7,5 miljoen mensen.

Tweede Wereldoorlog: 1939-1945

In september 1939 viel de Sovjet-Unie Polen binnen en bezette Galicische landen bewoond door Oekraïners, Polen en joden en voegde het toe aan het grondgebied van de Oekraïense SSR. In 1940 bezette de Sovjet-Unie Bessarabië (eerst nog deel van koninkrijk Roemenië), Noord-Boekovina (oostelijke Karpaten) en de regio Hertsa (grensgebied met Roemenië), land dat werd bewoond door Roemenen, Oekraïners, Russen, Joden, Bulgaren en Gagauz, en voegde ze toe aan het grondgebied van de (3e) Oekraïense SSR en de nieuw gevormde Moldavische SSR. In 1945 werden deze landen definitief ingenomen en de regio Transkarpatië werd ook toegevoegd, door een verdrag met het naoorlogse bestuur van Tsjechoslowakije. Na de terugtrekking van de Sovjet-Unie naar het oosten in 1941, werd Oefa de oorlogszetel van de Sovjet-Oekraïense regering.

Naoorlogse jaren: 1945-1953

Terwijl de Tweede Wereldoorlog (door de Sovjetregering de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd ) niet voor mei 1945 eindigde, werden de Duitsers tussen februari 1943 en oktober 1944 uit Sovjet-Oekraïne verdreven. De eerste taak van de Sovjet-regering was het herstellen van de politieke controle over de Oekraïense SSR die tijdens de oorlog volledig verloren was gegaan. Dit was een hele grote taak, vanwege de enorme menselijke en materiële verliezen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de Sovjet-Unie (USSR) ongeveer 8,6 miljoen strijders en ongeveer 18 miljoen burgers, waarvan 6,8 miljoen Oekraïense burgers en militair personeel. Ook werden naar schatting 3,9 miljoen Oekraïners geëvacueerd naar de USSR tijdens de oorlog, en 2,2 miljoen Oekraïners werden door de Duitsers naar werkkampen gestuurd. De Duitsers vermoordden 1,4 miljoen Oekraïense Joden, een kwart van het totaal aantal slachtoffers van de Holocaust. Stepan Andrijovytsj Bandera was een Oekraïens leider van de nationalistische Oekraïense beweging rondom de Tweede Wereldoorlog. Hij koos de kant van de nazi's en werkte mee aan de massamoord op de joden. Bandera wordt in het westen van Oekraïne door sommigen gezien als een verzetsheld.

Veel minder bekend is echter dat er twintig jaar eerder al op grote schaal Joden waren vermoord tijdens de zogeheten pogroms, vaak door dronken Oekraïneers.

De materiële verwoesting was enorm; Het bevel van Adolf Hitler om in 1943 een "vernietigingszone" te creëren, in combinatie met het beleid van de Sovjetlegers in 1941, zorgden ervoor dat Oekraïne in puin lag. Deze twee beleidsmaatregelen leidden tot de vernietiging van 28 duizend dorpen en 714 steden. 85 procent van het stadscentrum van Kiev werd verwoest, evenals 70 procent van het stadscentrum van Charkov. Hierdoor zijn door de oorlog 19 miljoen mensen dakloos geworden. De industriële basis van de republiek werd, zoals zoveel andere dingen, vernietigd. De Sovjetregering was erin geslaagd om tussen juli en november 1941 544 industriële bedrijven te evacueren, maar de snelle Duitse opmars leidde tot de vernietiging of de gedeeltelijke vernietiging van 16.150 bedrijven. 27.910 duizend collectieve boerderijen, 1.300 machinetractorstations en 872 staatsboerderijen werden door de Duitsers vernietigd.

De Sovjet-Unie kon na de oorlog het grondgebied uitbreiden tot de zogeheten tot de Curzon-lijn. Oekraïne werd ook zuidwaarts uitgebreid, nabij het gebied Izmail (nu deel van oblast Odessa), dat voorheen deel uitmaakte van Roemenië. Een overeenkomst werd ondertekend door de Sovjet-Unie en Tsjechoslowakije waarbij Karpaten Roethenië werd overgedragen aan Oekraïne. Het grondgebied van Oekraïne breidde zich uit met 167.000 vierkante kilometer en de bevolking groeide met naar schatting 11 miljoen mensen.

Chroesjtsjov en Brezjnev: 1953-1985

Toen Stalin op 5 maart 1953 stierf, nam de collectieve leiding van Chroesjtsjov, Georgy Malenkov, Vyacheslav Molotov en Lavrentiy Beria de macht over en begon een periode van destalinisatie. Het Centraal Comité van de Communistische Partij van Oekraïne (CPU) uitte tijdens een bijeenkomst in juni 1953 openlijk kritiek op het beleid van Stalin.

In februari 1954 droeg de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de Krim als geschenk van de Russen over aan Oekraïne; en dat terwijl maar 22 procent van de Krim-bevolking Oekraïens was. Dat jaar werd ook gevierd dat Oekraïne 300 jaar eerder onder Russische heerschappij was gekomen. Het CPU kreeg steeds meer Oekraïense leden en ook de Oekraïense cultuur kreeg meer ruimte.

In oktober 1964 werd Chroesjtsjov afgezet door een gezamenlijk Centraal Comité en het Politburo en opgevolgd door een andere collectieve leiding, dit keer onder leiding van Leonid Brezjnev, geboren in Oekraïne, als eerste secretaris en Alexei Kosygin als voorzitter van de Raad van Ministers. De heerschappij van Brezjnev zou worden gekenmerkt door sociale en economische stagnatie (afremming), een periode die vaak wordt aangeduid als het tijdperk van stagnatie. Alles moest (weer) een meer Russische nationaliteit (eenheid) worden wat echt socialistisch zou moeten zijn en wat terug te zien was in de kunst: het Socialistisch realisme.

Toen Brezjnev in 1982 stierf , werd zijn functie van secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie opgevolgd door Yuri Andropov, die snel stierf nadat hij aan de macht was gekomen. Andropov werd opgevolgd door Konstantin Chernenko, die iets meer dan een jaar regeerde. Tsjernenko werd in 1985 opgevolgd door Michail Gorbatsjov.

Gorbatsjov en ontbinding: 1985-1991

Gorbatsjov (links)

Gorbatsjovs beleid van perestrojka en glasnost (herstructurering en openheid) bereikte Oekraïne niet zo snel als andere Sovjetrepublieken door toedoen van Volodymyr Shcherbytsky, een behoudende communist, nog benoemd door Brezjnev en hij was de eerste secretaris van de Oekraïense communistische partij, die ontslag nam uit zijn functie in 1989.

De kernramp van Tsjernobyl van 1986, het Russische beleid en de stagnatie leidden ertoe dat verschillende Oekraïners zich verzetten tegen de Sovjetregering. Perestroika 's beleid van Gorbatsjov werd ook nooit in de praktijk ingevoerd, 95 procent van de industrie en landbouw was in 1990 nog steeds in handen van de Sovjetstaat. Het gepraat over hervorming, maar het niet uitvoeren van hervormingen in de praktijk, leidde tot verwarring die op zijn beurt uitgroeide tot verzet tegen de Sovjetstaat zelf. Het beleid van glasnost, dat een einde maakte aan staatscensuur, bracht de naar het buitenland vertrokken Oekraïeners ertoe om opnieuw contact te maken met hun landgenoten in Oekraïne. Er ontstond een heropleving van eigen religieuze praktijken en de Russisch-orthodoxe kerk werd verdreven. Dit leidde tot de oprichting van verschillende pamfletten (vlugschriften), tijdschriften en kranten van de oppositie (partijen die tegen de Russen zijn).

Na de mislukte staatsgreep van augustus in Moskou op 19-21 augustus 1991, verklaarde de Opperste Sovjet van Oekraïne op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid, die de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek omdoopte tot Oekraïne. De uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum van 1991 dat op 1 december 1991 werd gehouden, bleek een verrassing. Een overweldigende meerderheid van 92,3%, stemde voor onafhankelijkheid. Het referendum haalde de meerderheid van alle oblasten (soort provincies). Met name de Krim, die oorspronkelijk tot 1954 een gebied van de RSFSR was, steunde het referendum met een meerderheid van 54 procent. Meer dan 80 procent van de bevolking van Oost-Oekraïne had voor onafhankelijkheid gestemd. De onafhankelijkheid van Oekraïne werd vrijwel onmiddellijk erkend door de internationale gemeenschap. De nieuwe onafhankelijkheid van Oekraïne was de eerste keer in de 20e eeuw dat de Oekraïense onafhankelijkheid niet was geprobeerd zonder buitenlandse bemoeienis of burgeroorlog. Bij de Oekraïense presidentsverkiezingen van 1991 stemde 62 procent van de Oekraïners op Leonid Kravchuk, die sinds de onafhankelijkheids-verklaring van de Opperste Sovjet presidentiële bevoegdheden had gekregen. De afscheiding van de op een na machtigste republiek in de Sovjet-Unie maakte een einde aan elke reële kans dat de Sovjet-Unie bij elkaar bleef, zelfs op beperkte schaal.

Een week na de overwinning van Kravchuk, op 8 december, ondertekenden hij en zijn Russische en Wit-Russische collega's de Belovezha-akkoorden, waarin werd verklaard dat de Sovjet-Unie feitelijk had opgehouden te bestaan ​​en nu het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) vormde.

Oekraïne kreeg nu echt zelf de touwtjes in handen en werd niet meer gedicteerd door het Kremlin.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oekraïense_Socialistische_Sovjetrepubliek&oldid=707917"