Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Wikikids:Wikiproject/Oekraïne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Oekraïne
Een kaart van Oekraïne

Vanaf begin december 2021 is Oekraïne vaak in het nieuws geweest. Toch zijn er nog weinig artikelen over het land op WikiKids. Enkel de Krim en enkele steden zijn beschreven. Er zijn weinig artikelen over de geschiedenis, cultuur en politiek van het land. Via dit project willen we gebruikers en lezers oproepen mee te helpen om artikelen over Oekraïne te maken. Ook jij kun meehelpen! Ben je geïnteresseerd in Oekraïne? Schrijf je dan in en help mee! Alle hulp is welkom!

Een Wikiproject is een project om meer informatie online te krijgen over een bepaald onderwerp. In het verleden zijn er projecten geweest over o.a. de Krim (2014), Turkije (2019) en Nieuw-Zeeland (2021). Tijdens Wikiprojecten willen wij gebruikers aanmoedigen mee te helpen met het verbeteren en aanmaken van artikelen. Iedereen mag meedoen aan een Wikiproject. Je kunt je hieronder inschrijven. Je hebt wel een account nodig om WikiKids te kunnen bewerken.

Achtergrondinformatie

Waarom?

Wij starten dit project om:

 • WikiKids uit te breiden met allerlei artikelen over de geschiedenis, cultuur, politiek en topografie (steden, bergen, rivieren, etc.) van Oekraïne.
 • Bestaande artikelen te verbeteren en te updaten.
 • Eenvoudige artikelen te schrijven over Oekraïne en het Oekraïens-Russisch conflict.
 • In de toekomst genoeg artikelen te hebben voor een Portaal:Oekraïne.

Let op: Betwiste gebieden!

Een kaart van Oekraïne met in het rood de volksrepubieken Loegansk en Donetsk en in het zuiden de Krim.

Oekraïne heeft drie "betwiste gebieden". Dit zijn gebieden die officieel bij Oekraïne horen, maar waar de Oekraïense overheid geen macht heeft. Dit gaat om:

WikiKids heeft in 2014 besloten de grenzen volgens de Verenigde Naties te gebruiken, zoals in de meeste landen het geval is. Hierdoor zien wij de Krim, Donetsk en Loegansk als onderdeel van Oekraïne. Wel leggen wij (zoveel mogelijk) de situatie uit in artikelen (waar dat nodig is). Wij kiezen geen kant in het conflict, maar voor o.a. landkaarten hebben wij toch richtlijnen gemaakt. Zie onderstaande kopje voor meer informatie.

WikiKids is neutraal!

WikiKids is een neutrale encyclopedie voor kinderen. Dit betekent dat wij niet vanuit een ideologie of gedachtegoed schrijven. Hierdoor willen wij onze artikelen zo neutraal mogelijk houden. Wij proberen beide kanten van het verhaal te belichten en laten een oordeel over aan de lezer.

Wij vragen (oudere) lezers er rekening mee te houden dat de artikelen vaak door kinderen geschreven zijn. WikiKids heeft een team van moderatoren en vaste gebruikers die dagelijks artikelen controleren en (waar nodig) verbeteren. Op deze manier proberen wij onze artikelen zo neutraal mogelijk te houden. Mocht je een artikelen tegenkomen dat niet neutraal is, laat dan een bericht achter op de overlegpagina van het artikel of in de Boomhut. Ook kun je het artikel zelf verbeteren.

Artikelen

Hieronder staat een verzameling van artikelen die aangemaakt en/of uitgebreid moeten worden. Natuurlijk kan je altijd artikelen toevoegen en mag je ook over andere onderwerpen schrijven.

Algemeen

De Karpaten
Het holenklooster
Paaseieren uit Oekraïne
Residentie van Bukovinische en Dalmatische metropolieten

Geschiedenis

Geografie

Cultuur

Politiek

Inschrijven

Hieronder kun je je inschrijven om mee te doen aan het project. Er is altijd plaats genoeg!

 1. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 24 feb 2022 20:18 (CET)
 2. Hippogryph Overleg 24 feb 2022 20:53 (CET)
 3. Hanssain (overleg) 25 feb 2022 14:28 (CET)
 4. Nooreloor (overleg) 9 mrt 2022 17:52 (CET)
 5. Gebruiker:BB2NL
 6. Gebruiker:Groep7A
 7. [[Gebruiker: hallo123
 8. Gebruiker: Yara.Spigt.6.
 9. .
 10. .
 11. .
 12. .
 13. .
 14. .
 15. .
 16. .
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Wikiproject/Oekraïne&oldid=711863"