Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Voor de Toekomst (politieke partij)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de Toekoms
За майбутнє
Za majboetnje

Політична партія «За майбутнє» (логотип 2020).svg

Oprichting 16 december 2007 (oprichting)
18 juli 2008
(registratie)
Opheffing
Actief in Vlag van Oekraïne Oekraïne
Richting Centrumrechts
Stroming Volkspartijgedachte
Liberaal-conservatisme
Populisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Andriy Pavlenko
Ihor Kolomojsky
Partijleider Ihor Palytsa
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Verchovna Rada Taras Batenko
Viktor Bondar
- Regionale parlementen
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Verchovna Rada
21 van de 450
- Regionale parlementen
4067 van de 43122
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 570
- Gemeenteraden
van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van OeKROP
Wedergeboorte
APOe
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Voor de Toekomst (Oekraïens: За майбутнє; Za majboetnje) is een politieke partij in Oekraïne. De partij wordt sinds mei 2020 geleid door Ihor Palytsa.

Geschiedenis

De partij werd in december 2007 opgericht onder de naam 'Oekraïne van de Toekomst'. Oekraïne van de Toekomst was lid van de Liberale Internationale (de internationale organsatie van liberale partijen) en deed mee aan meerdere verkiezingen.

Bij de lokale verkiezingen in 2010 won de partij een aantal zetels in het oblast Dnjepropetrovsk en de gemeenteraad van de stad Dnipro. Ook deed er namens de partij de kandidaat Sviatoslav Oliynyk mee voor het burgemeesterschap van Dnipro, maar die verloor van Ivan Koelitsjenko.

In 2012 en 2014 deed Oekraïne van de Toekomst mee aan de parlementsverkiezingen, maar dat was zonder succes. De partij diende daardoor ook nergens kandidatenlijsten in bij de lokale verkiezingen van 2015. Hoewel de partij ook niet meedeed aan de parlementsverkiezingen van 2019, werden er wel veel leden verkozen die zich later bij de partij zouden aansluiten. Vlak na de verkiezingen besloten (delen van) OeKROP, Wedergeboorte en de Boerenpartij van Oekraïne om samen te gaan in 'Oekraïne van de Toekomst'. In oktober van 2019 werd de partij hernoemd naar 'Voor de Toekomst', de naam die ze nog steeds heeft.

De partij krijgt kritiek te verduren, omdat veel van de leden betrokken zijn in corruptieonderzoeken. Voor de Toekomst zegt zelf juist tegen corruptie te zijn.

Ideologie

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden (welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt) en aan de hand van welke waarden en normen ze moet functioneren (wie welke taken krijgt en hoe deze taken uitgevoerd moeten worden).

Voor de Toekomst is bovenal een volkspartij die zich richt op alle lagen van de bevolking. De partij bevindt zich rechts van het midden en wordt beschouwd als liberaal-conservatief: dat wil zeggen dat de partij conservatief is, maar wat de economie betreft de vrije markt heeft ontarmd. Daarnaast neemt Voor de Toekomst over het algemeen geen extreme standpunten in. Ten slotte kan de partij ook worden gezien als populistisch: Voor de Toekomst beroept zich in haar campagnes op het bestaan van een grote afstand tussen de elite en het gewone volk.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voor_de_Toekomst_(politieke_partij)&oldid=710296"