Randstad

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Randstad (gebied))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van de Randstad, de oranje vlekken zijn steden

De Randstad is een gebied in West-Nederland. Hier wonen ongeveer 8,2 miljoen (anno 2016) mensen. Het ligt tussen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De provincies waar de Randstad in ligt zijn:

De Randstad wordt vaak gezien als het belangrijkste gebied in Nederland.

Geschiedenis

De Randstad werd vroeger oorspronkelijk gebruikt voor de handel. Er komen hier dus veel schepen. Rotterdam is in de Randstad de havenstad. Rotterdam is hierbij de grootste havenstad van Europa. De Randstad ligt oorspronkelijk onder het zeeniveau. Om te voorkomen dat de Randstad zou overstromen zijn er dijken gebouwd. Op een gegeven moment werd het gebied steeds dichter bevolkt. Dit komt doordat er veel werkgelegenheid te vinden is in de Randstad en mensen daar in de buurt willen wonen.

Landschappen

Binnen de Randstad zijn naast de bebouwde gebieden ook veel verschillende soorten landschappen te vinden. Je hebt er het Groene Hart. Deze staat wel onder druk, omdat er momenteel veel gebouwd wordt. Naast het Groene Hart zijn er ook kustgebieden te vinden, zoals het Noord-Hollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op de rand van de Randstad bevindt zich ook nog de Utrechtse Heuvelrug. Verder zijn er ook nog de bekende meren: het Markermeer en de Randmeeren.

Het Groene Hart

Het Groene Hart is het midden van de Randstad. Het heet zo omdat hier veel natuur is. Hier is veel bio-industrie, veeteelt en akkerbouw. De grootste steden hier zijn: Woerden, Gouda, Alphen aan den Rijn, Oudewater, Waddinxveen en Boskoop. Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. In de stad Oudewater staat nog een heksenweegschaal. Per jaar mogen in het Groene Hart maar een aantal huizen bij gebouwd worden, om te voorkomen dat de natuur verdwijnt net zoals in de Randstad. In het groene hart zijn ook nog een aantal bedreigde weidevogelstand soorten te vinden, zoals de grutto, scholekster en de kievit.

File

In de Randstad staat bijna altijd file. Dat komt door de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Vooral tijdens de spits is het heel druk. Ook door de forenzen die bijvoorbeeld vanuit Diemen en Voorburg bijvoorbeeld reizen naar Amsterdam en Den Haag. Maar ook dagjesmensen die naar Amsterdam en Den Haag gaan veroorzaken de file. De wegen zitten gewoon overvol! Vooral op de A12 en de A4 is vaak file.

Vervoer

In de Randstad heb je veel metro, tram, bus en spoorlijnen zodat je overal gauw bent. Dat is handig gedaan.

De bus

In de Randstad rijden veel bussen. Je hebt stadsbussen (bijvoorbeeld in Den Haag) en je hebt regiobussen (bijvoorbeeld in Boskoop). Bij de drukke wegen heeft de bus een eigen strook "buslijn" genaamd. zo staat de bus zelden in de file. De bus komt ongeveer om het kwartier/10 minuten langs de halte.

De tram

In bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam rijden trams. Door elke wijk loopt wel een rails voor de tram. De tram rijdt meer dan de bus. De steden in de randstad hebben trammaatschappijen Den Haag heeft de HTM. Er is ook een RandstadRail. Er zijn 3 Randstadrail lijnen.

In de toekomst wordt de tram 11 ook een RandstadRail.

Het vliegtuig

In de Randstad kun je ook met het vliegtuig naar je vakantiebestemming. Er zijn twee grote luchthavens, die van Amsterdam en Rotterdam. Zo hoef je nooit lang te reizen.

De metro

In Amsterdam en Rotterdam rijdt een metro. Dat is een kruising tussen een tram en een trein, die onder de grond rijdt. In Amsterdam wordt de Noordzuidlijn aangelegd. De Amsterdamse metro heeft 4 metrolijnen. De Rotterdamse metro heeft 2 metrolijnen. in Den Haag ligt een kleine metrotunnel onder het centrum waar trams door heen rijden.

Een station in de Randstad

De trein

In de Randstad rijden veel treinen. Er zijn dus veel stations, zoals Station Amsterdam Centraal. Langs veel spoorwegen staan geluidswanden tegen geluidsoverlast. Het drukste station van Nederland is Utrecht Centraal, dat ook in de randstad ligt, en het drukste kopstation is Den Haag Centraal. Op bijna alle centrale en iets kleinere, maar ook grote stations in de Randstad stoppen internationale treinen naar bijvoorbeeld Duitsland, België, Frankrijk, Polen en zelfs Zwitserland. Er wordt ook gewerkt aan een lijn naar Londen door de trein Eurostar uit te breiden.

Steden

De dom in Utrecht

De 4 grootste Nederlandse steden liggen in de Randstad:

Utrecht

  • Ranking: 4
  • Inwoners: 312.634 (april 2011)
  • Bekend om: Hoog Cathereine en de dom
Binnenhof, Den Haag. Hier zit de Nederlandse regering

Den Haag

De bekendste brug van Rotterdam

Rotterdam

De Dam in Amsterdam

Amsterdam

Andere grote steden in de randstad zijn Dordrecht, Zoetermeer, Gouda, Vlaardingen, Almere, Leiden, Haarlem, Delft en Schiedam.

In de Randstad is er sprake van een deltametropool. De wethouders van deze vier grote steden vinden het belangrijk dat er een goede verbinding is tussen deze steden en de tussengelegen steden.

Gemeenten

Naast de vier grote steden zijn er ook een aantal grote gemeenten in de Randstad.

Bezienswaardigheden

Binnen de Randstad zijn er veel populaire bezienswaardigheden. Er zijn vele musea, bioscopen, concertzalen, en schouwburgen. Doordat er zoveel cultuur te vinden is in de Randstad is het een trekpleister voor verschillende toeristen. In Amsterdam heb je onder andere het Van Gogh museum, Rijksmuseum, Stedelijk museum, Kunsthal Rotterdam en het Anne Frankhuis. Deze bezienswaardigheden zijn ook buiten Nederland erg populair en trekken dus veel toeristen. Maar naast bovenstaande musea heb je ook nog andere bezienswaardigheden. Hieronder staan een aantal populaire bezienswaardigheden opgeschreven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Randstad&oldid=850495"