Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 2: Regel 2:
 
[[Bestand:Queen Elizabeth II March 2015.jpg|thumb|220px|Elizabeth II ([[maart]] [[2015]])]]
 
[[Bestand:Queen Elizabeth II March 2015.jpg|thumb|220px|Elizabeth II ([[maart]] [[2015]])]]
 
[[File:Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007.jpg|200px|right|thumb|Koningin Elizabeth II op 8 [[mei]] [[2007]]]]
 
[[File:Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007.jpg|200px|right|thumb|Koningin Elizabeth II op 8 [[mei]] [[2007]]]]
Koningin '''Elizabeth Alexandra Mary''', beter bekend als '''Elizabeth II''' ([[Londen (Verenigd Koninkrijk)|Londen]], [[Verenigd Koninkrijk]], 21 [[april]] 1926), is koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]] sinds 1952. Daarnaast is ze nog het staatshoofd van 15 andere landen, namelijk [[Australië]], [[Canada]], [[Nieuw-Zeeland]], [[Jamaica]], [[Barbados]], de [[Bahama's]], [[Grenada]], [[Papoea-Nieuw-Guinea]], de [[Salomoneilanden]], [[Tuvalu]], [[Saint Lucia]], [[Saint Vincent en de Grenadines]], [[Antigua en Barbuda]], [[Belize]] en [[Saint Kitts en Nevis]]. Ook is ze het hoofd van de [[Anglicaanse Kerk]] en de [[Gemenebest van Naties]].
+
Koningin '''Elizabeth Alexandra Mary''', beter bekend als '''Elizabeth II''' ([[Londen (Verenigd Koninkrijk)|Londen]], [[Verenigd Koninkrijk]], 21 [[april]] 1926), is koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]] sinds 1952. Daarnaast is ze nog het staatshoofd van 15 andere landen, namelijk [[Australië]], [[Canada]], [[Nieuw-Zeeland]], [[Jamaica]], [[Barbados]], de [[Bahama's]], [[Grenada]], [[Papoea-Nieuw-Guinea]], de [[Salomonseilanden]], [[Tuvalu]], [[Saint Lucia]], [[Saint Vincent en de Grenadines]], [[Antigua en Barbuda]], [[Belize]] en [[Saint Kitts en Nevis]]. Ook is ze het hoofd van de [[Anglicaanse Kerk]] en de [[Gemenebest van Naties]].
   
 
De koningin is de dochter van koning [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|George VI]] en [[Elizabeth Bowes-Lyon]] (''The Queen Mother''). Ze is sinds 1947 getrouwd met de Griekse prins [[Philip Mountbatten]]. Sinds 1952 regeert de koningin, waarmee ze een van de bekendste en langst regerende staatshoofden ter wereld is. Ook is ze het Britse staatshoofd met de langste regeerperiode. Ondanks haar hoge leeftijd blijft ze koningin tot haar dood, zoals dat bij Britse staatshoofden gebruikelijk is.
 
De koningin is de dochter van koning [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|George VI]] en [[Elizabeth Bowes-Lyon]] (''The Queen Mother''). Ze is sinds 1947 getrouwd met de Griekse prins [[Philip Mountbatten]]. Sinds 1952 regeert de koningin, waarmee ze een van de bekendste en langst regerende staatshoofden ter wereld is. Ook is ze het Britse staatshoofd met de langste regeerperiode. Ondanks haar hoge leeftijd blijft ze koningin tot haar dood, zoals dat bij Britse staatshoofden gebruikelijk is.
Regel 14: Regel 14:
 
==Levensloop==
 
==Levensloop==
 
===Jeugd en opleiding===
 
===Jeugd en opleiding===
Elizabeth II is de oudste dochter van [[Elizabeth Bowes-Lyon|Koningin Elizabeth]] en [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|Koning George VI]].
+
Elizabeth II is de oudste dochter van [[Elizabeth Bowes-Lyon]] en prins [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|Albert]] (de latere koning George VI). Bij haar geboorte was het nog niet duidelijk dat zij ooit koningin zou worden. Haar grootvader, koning [[George V van het Verenigd Koninkrijk|George V]], was toentertijd koning van het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth was de derde in de lijn van troonopvolging. Haar oom zou hem opvolgen. Hoewel haar oom nog geen kinderen had, was iedereen ervan overtuigt dat dit nog zou gebeuren.
   
  +
Toen haar grootvader overleed in 1936 werd hij opgevolgd door haar oom, koning [[Eduard VIII van het Verenigd Koninkrijk|Eduard VIII]]. Haar oom wilde trouwen met de Amerikaanse actrice [[Wallis Simpson]]. Aangezien het parlement geen toestemming voor het huwelijk gaf, deed koning Eduard VIII troonsafstand. Hierdoor werd Elizabeths vader koning van het Verenigd Koninkrijk en werd Elizabeth de troonopvolgster. Zij kreeg niet de titel ''prins van Wales'', aangezien deze alleen voor mannelijk troonopvolgers was. Ook werd gedacht dat de koning nog wel een zoon zou krijgen, die dan de troonopvolger werd.
===Troonopvolgster===
 
   
  +
Elizabeth kreeg samen thuis onderwijs met haar zus, [[Margaret Windsor|Margaret]]. Vervolgens studeerde ze geschiedenis aan [[Eton College]] en werd onderwezen in godsdienst door aartsbisschop van [[Canterbury]]. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gezin geëvacueerd en leefde op [[Windsor Castle]]. Elizabeth was toentertijd 13 jaar oud. Er waren plannen om haar samen met haar zus over te brengen naar Canada. Engeland werd namelijk veelvuldig door de Nazi's gebombardeerd. Canada, dat ook een stuk verder weg lag, werd als veiliger gezien. Haar moeder wilde echter niet dat ze het Verenigd Koninkrijk verliet. In februari 1945 diende ze haar land via de vrouwenafdeling van het leger. Ze werd toen opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur. Hiermee is Elizabeth het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie, die actief was in het leger.
===Koningin: Jaren 50 en 60===
 
  +
  +
Haar eerste officiële bezoek was in 1947 aan [[Zuid-Afrika]] als troonopvolgster. Op 20 november 1947 trouwde ze met de Griekse prins [[Philip Mountbatten]]. Prins Philip deed om Elizabeth te kunnen trouwen afstand van de Griekse troon (de familie was enkele jaren daarvoor uit Griekenland geëvacueerd). Veel Britten waren kritisch over het huwelijk. De prins was immers lid van de [[Grieks-Orthodoxe Kerk]], had geen geld en zijn zus was met een Nazi getrouwd. Philip kreeg vervolgens de titel ''hertog van Edinburgh''. Haar man ging dienen in het Britse marine en was daardoor regelmatig op [[Malta]] te vinden.
  +
  +
Toen haar vaders gezondheid steeds slechter werd, nam Elizabeth veel van zijn taken over. Hierdoor bezocht Elizabeth namens haar vader onder meer Griekenland, Italië, Malta, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse president [[Harry S. Truman]]. In januari 1952 was het paar op staatsbezoek in [[Kenia]]. Op dat moment hoorde Elizabeth dat haar vader was overleden en de reis werd afgebroken.
  +
  +
===Kroning===
  +
Na de dood van haar vader werd Elizabeth onmiddellijk koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze koos om haar eigen naam te gebruiken, Elizabeth, ook omdat dit naar de Engelse koningin [[Elizabeth I van Engeland|Elizabeth I]] verwees. Hierdoor werd ze koningin Elizabeth II. Ze verhuisde onmiddellijk naar [[Buckingham Palace]]. Een probleem ontstond toen de naam van het koningshuis gewijzigd moest worden. Haar man wilde het huis veranderen in ''Huis Mountbatten'' of ''Huis Edinburgh''. Haar moeder en premier [[Winston Churchill]] wilden dat het gewoon ''Huis Windsor'' bleef. Elizabeth II koos ervoor om de naam van het huis niet te veranderen. Prins Philip was hier niet blij mee:
  +
{{Citaat|I am the only man in the country not allowed to give his name to his own children.<br>''Ik ben de enige man in het land, die het niet toegestaan zijn naam aan zijn eigen kinderen te geven.''}}
  +
Een tweede probleem ontstond toen haar zus wilde trouwen met de gescheiden [[Peter Townsend]]. Elizabeth II weigerde toestemming voor dit huwelijk te geven. De koningin was het hoofd van de Anglicaanse Kerk en deze kerk stond scheidingen niet toe. Prinses Margaret was hierdoor gebroken. Uiteindelijk zou ze in 1960 trouwen met [[Antony Armstrong-Jones]]. Margaret zou van hem scheiden in 1978.
  +
  +
Op 2 juni 1953 werd Elizabeth II gekroond tot koningin in [[Westminster Abbey]]. Dit was de eerste keer dat het evenement werd uitgezonden op televisie.
  +
  +
===Begin regeerperiode===
  +
De beginjaren van haar regeerperiode stonden in het teken van de restanten van het Britse Rijk bij elkaar te houden en de wederopbouw. Het Verenigd Koninkrijk werd opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Haar eerste premier was Winston Churchill, wie een vaderfiguur voor haar was. Churchill en Elizabeth II hadden een goede band met elkaar en Churchill hielp de nieuwe koningin haar weg te vinden. Churchill trad uiteindelijk af, vanwege zijn gezondheid en hoge leeftijd in 1955, waarna hij door [[Anthony Eden]] werd opgevolgd. Al tijdens haar geboorte was het Britse Rijk uit elkaar aan het vallen. Van sommige van de landen die onafhankelijk werden bleef zij koningin, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Ze bezocht als eerste staatshoofd deze landen om de banden goed te houden. Later zouden veel koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en Oceanië onafhankelijk worden. Van sommige bleef zij ook koningin, zoals [[Belize]]. Bijna alle landen bleven verbonden in de Gemenebest van Naties, waar zij het hoofd van is.
  +
  +
Het begin van de dekolonisatie is de [[Suezcrisis]], waarbij een conflict ontstond tussen Egypte en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk werd bijgestaan door Israël en Frankrijk. Anthony Eden wilde zo voorkomen dat het Britse Rijk uit elkaar viel, maar faalde hierin. Hierna werd besloten om geen militaire conflicten meer te hebben als koloniën onafhankelijkheid wilden. Een van de redenen waarom de Britten zich terugtrokken was de slechte staat van de economie. Later zou het Verenigd Koninkrijk in 1973 hiervoor tot de Europese Unie toetreden.
   
 
===Koningin: Jaren 70 en 80===
 
===Koningin: Jaren 70 en 80===
  +
In 1974 ontstond angst voor het einde van de monarchie toen [[Harold Wilson]] van de [[Labour Party]] premier werd. Wilson had zich uitgesproken tegen de monarchie, aangezien dit te veel geld kostte. Veel Britten leefden in armoede en de economie was in een slechte staat. Wilson wist uiteindelijk de economie hervormen, maar dit had veel stakingen als gevolg. De koningin en Wilson groeiden over het verloop van tijd meer naar elkaar toe.
   
 
===Koningin: Jaren 90 en 00===
 
===Koningin: Jaren 90 en 00===

Versie van 15 dec 2020 09:37

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Tenslotte, de laatste uit het lijstje
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Elizabeth II (maart 2015)
Koningin Elizabeth II op 8 mei 2007

Koningin Elizabeth Alexandra Mary, beter bekend als Elizabeth II (Londen, Verenigd Koninkrijk, 21 april 1926), is koningin van het Verenigd Koninkrijk sinds 1952. Daarnaast is ze nog het staatshoofd van 15 andere landen, namelijk Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ook is ze het hoofd van de Anglicaanse Kerk en de Gemenebest van Naties.

De koningin is de dochter van koning George VI en Elizabeth Bowes-Lyon (The Queen Mother). Ze is sinds 1947 getrouwd met de Griekse prins Philip Mountbatten. Sinds 1952 regeert de koningin, waarmee ze een van de bekendste en langst regerende staatshoofden ter wereld is. Ook is ze het Britse staatshoofd met de langste regeerperiode. Ondanks haar hoge leeftijd blijft ze koningin tot haar dood, zoals dat bij Britse staatshoofden gebruikelijk is.

De regeerperiode van Elizabeth II stond in het teken van veel verandering. Aan het begin van haar regeerperiode was het VK nog steeds bezig met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het Verenigd Koninkrijk verloor veel van haar koloniën, aangezien deze onafhankelijke landen werden. Ook maakte ze zowel de toetreding als de uittreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Unie mee. Andere zaken die invloed op haar regeerperiode hadden waren het premierschap van Margaret Thatcher en de dood van Diana Spencer. Ook zette zich ze zich in als leider van de Anglicaanse Kerk voor gelijkheid en sympathie tussen de verschillende religies in het Verenigd Koninkrijk.

De koningin is erg geliefd, zowel in eigen land als internationaal. Veel Britten hebben door haar lange regeerperiode slechts een koningin meegemaakt.

Prinses Elizabeth met haar jongere zus Margaret en oma Mary in mei 1939

Levensloop

Jeugd en opleiding

Elizabeth II is de oudste dochter van Elizabeth Bowes-Lyon en prins Albert (de latere koning George VI). Bij haar geboorte was het nog niet duidelijk dat zij ooit koningin zou worden. Haar grootvader, koning George V, was toentertijd koning van het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth was de derde in de lijn van troonopvolging. Haar oom zou hem opvolgen. Hoewel haar oom nog geen kinderen had, was iedereen ervan overtuigt dat dit nog zou gebeuren.

Toen haar grootvader overleed in 1936 werd hij opgevolgd door haar oom, koning Eduard VIII. Haar oom wilde trouwen met de Amerikaanse actrice Wallis Simpson. Aangezien het parlement geen toestemming voor het huwelijk gaf, deed koning Eduard VIII troonsafstand. Hierdoor werd Elizabeths vader koning van het Verenigd Koninkrijk en werd Elizabeth de troonopvolgster. Zij kreeg niet de titel prins van Wales, aangezien deze alleen voor mannelijk troonopvolgers was. Ook werd gedacht dat de koning nog wel een zoon zou krijgen, die dan de troonopvolger werd.

Elizabeth kreeg samen thuis onderwijs met haar zus, Margaret. Vervolgens studeerde ze geschiedenis aan Eton College en werd onderwezen in godsdienst door aartsbisschop van Canterbury. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gezin geëvacueerd en leefde op Windsor Castle. Elizabeth was toentertijd 13 jaar oud. Er waren plannen om haar samen met haar zus over te brengen naar Canada. Engeland werd namelijk veelvuldig door de Nazi's gebombardeerd. Canada, dat ook een stuk verder weg lag, werd als veiliger gezien. Haar moeder wilde echter niet dat ze het Verenigd Koninkrijk verliet. In februari 1945 diende ze haar land via de vrouwenafdeling van het leger. Ze werd toen opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur. Hiermee is Elizabeth het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie, die actief was in het leger.

Haar eerste officiële bezoek was in 1947 aan Zuid-Afrika als troonopvolgster. Op 20 november 1947 trouwde ze met de Griekse prins Philip Mountbatten. Prins Philip deed om Elizabeth te kunnen trouwen afstand van de Griekse troon (de familie was enkele jaren daarvoor uit Griekenland geëvacueerd). Veel Britten waren kritisch over het huwelijk. De prins was immers lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk, had geen geld en zijn zus was met een Nazi getrouwd. Philip kreeg vervolgens de titel hertog van Edinburgh. Haar man ging dienen in het Britse marine en was daardoor regelmatig op Malta te vinden.

Toen haar vaders gezondheid steeds slechter werd, nam Elizabeth veel van zijn taken over. Hierdoor bezocht Elizabeth namens haar vader onder meer Griekenland, Italië, Malta, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse president Harry S. Truman. In januari 1952 was het paar op staatsbezoek in Kenia. Op dat moment hoorde Elizabeth dat haar vader was overleden en de reis werd afgebroken.

Kroning

Na de dood van haar vader werd Elizabeth onmiddellijk koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze koos om haar eigen naam te gebruiken, Elizabeth, ook omdat dit naar de Engelse koningin Elizabeth I verwees. Hierdoor werd ze koningin Elizabeth II. Ze verhuisde onmiddellijk naar Buckingham Palace. Een probleem ontstond toen de naam van het koningshuis gewijzigd moest worden. Haar man wilde het huis veranderen in Huis Mountbatten of Huis Edinburgh. Haar moeder en premier Winston Churchill wilden dat het gewoon Huis Windsor bleef. Elizabeth II koos ervoor om de naam van het huis niet te veranderen. Prins Philip was hier niet blij mee:

Aanhalingsteken openen

I am the only man in the country not allowed to give his name to his own children.
Ik ben de enige man in het land, die het niet toegestaan zijn naam aan zijn eigen kinderen te geven.

Aanhalingsteken sluiten

Een tweede probleem ontstond toen haar zus wilde trouwen met de gescheiden Peter Townsend. Elizabeth II weigerde toestemming voor dit huwelijk te geven. De koningin was het hoofd van de Anglicaanse Kerk en deze kerk stond scheidingen niet toe. Prinses Margaret was hierdoor gebroken. Uiteindelijk zou ze in 1960 trouwen met Antony Armstrong-Jones. Margaret zou van hem scheiden in 1978.

Op 2 juni 1953 werd Elizabeth II gekroond tot koningin in Westminster Abbey. Dit was de eerste keer dat het evenement werd uitgezonden op televisie.

Begin regeerperiode

De beginjaren van haar regeerperiode stonden in het teken van de restanten van het Britse Rijk bij elkaar te houden en de wederopbouw. Het Verenigd Koninkrijk werd opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Haar eerste premier was Winston Churchill, wie een vaderfiguur voor haar was. Churchill en Elizabeth II hadden een goede band met elkaar en Churchill hielp de nieuwe koningin haar weg te vinden. Churchill trad uiteindelijk af, vanwege zijn gezondheid en hoge leeftijd in 1955, waarna hij door Anthony Eden werd opgevolgd. Al tijdens haar geboorte was het Britse Rijk uit elkaar aan het vallen. Van sommige van de landen die onafhankelijk werden bleef zij koningin, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Ze bezocht als eerste staatshoofd deze landen om de banden goed te houden. Later zouden veel koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en Oceanië onafhankelijk worden. Van sommige bleef zij ook koningin, zoals Belize. Bijna alle landen bleven verbonden in de Gemenebest van Naties, waar zij het hoofd van is.

Het begin van de dekolonisatie is de Suezcrisis, waarbij een conflict ontstond tussen Egypte en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk werd bijgestaan door Israël en Frankrijk. Anthony Eden wilde zo voorkomen dat het Britse Rijk uit elkaar viel, maar faalde hierin. Hierna werd besloten om geen militaire conflicten meer te hebben als koloniën onafhankelijkheid wilden. Een van de redenen waarom de Britten zich terugtrokken was de slechte staat van de economie. Later zou het Verenigd Koninkrijk in 1973 hiervoor tot de Europese Unie toetreden.

Koningin: Jaren 70 en 80

In 1974 ontstond angst voor het einde van de monarchie toen Harold Wilson van de Labour Party premier werd. Wilson had zich uitgesproken tegen de monarchie, aangezien dit te veel geld kostte. Veel Britten leefden in armoede en de economie was in een slechte staat. Wilson wist uiteindelijk de economie hervormen, maar dit had veel stakingen als gevolg. De koningin en Wilson groeiden over het verloop van tijd meer naar elkaar toe.

Koningin: Jaren 90 en 00

Koningin: Jaren 10 en 20

Huwelijk en kinderen

Ze stamt af van Koningin Victoria. Elizabeth had een jongere zus, Margaret.

Op 20 november 1947 trouwde ze met de Griekse prins Philip. Philip en zij kregen 4 kinderen:

Op 6 februari 1952 werd ze, na het overlijden van haar vader, koningin van het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth vierde haar gouden jubleum in 2002. Haar diamanten jubileum vierde ze in 2012.

 
Koningen en Koninginnen in Europa

Filip (België) | Frederik X (Denemarken) | Hans Adam II (Liechtenstein) | Hendrik (Luxemburg) | Albert II (Monaco) | Willem-Alexander (Nederland) | Harald V (Noorwegen) | Filips VI (Spanje) | Charles III (Verenigd Koninkrijk) |
Karel XVI Gustaaf (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elizabeth_II_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=637823"