Noord-Korea

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Verbetering nodig omdat Noord-Korea vaak militair in het nieuws komt] Voor 15 augustus klaar
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Democratische Volksrepubliek Korea
조선민주주의인민공화국

Flag of North Korea.svg Emblem of North Korea.svg North Korea (orthographic projection).svg

Hoofdstad Pyongyang
Aantal inwoners 25.660.000 (2021)
Oppervlakte 120.538 km²
Regeringsvorm Volksrepubliek (Dictatuur)
Opperste Leider van de Democratische Volksrepubliek Korea Kim Jong-Un (sinds 2011)
Eeuwig President van de Republiek (?) Kim Il-Sung (overleden, zijn kleinzoon, Kim Jong-Un, is de leider van het land.)
Premier Kim Jae-ryong (sinds 2019)
Godsdienst Officieel geen (religie is verboden in Noord-Korea)
Taal Koreaans (한국말 of 조선말)
Munteenheid Noord-Koreaanse won (KPW)
Volkslied Aegukka
Nationale feestdag Dag van de Republiek (9 september)
Geboortedatum van Kim Il-sung (15 april)
Landcode PRK

Noord-Korea (officieel: Democratische Volksrepubliek Korea) is een land in het noordoosten van Azië. Het land grenst aan China, Rusland en Zuid-Korea. In het westen grenst Noord-Korea nog ook aan de Gele Zee en in het oosten aan de Japanse Zee. Het is ontstaan door de splitsing van Korea tijdens de Koreaanse Oorlog. Noord-Korea vergeleken met Zuid-Korea is Zuid-Korea meer modern en is Noord-Korea een staat die je haast niet uit kan. Noord-Korea is ook het minst democratische land ter wereld! De hoofdstad van Noord-Korea is Pyongyang. Noord-Korea telt bijna 25 miljoen inwoners en telt een oppervlakte van 120.538 km².

Geschiedenis

De moderne geschiedenis over Noord-Korea begon op 15 augustus 1945. Korea was toen al 35 jaar lang bezet door Japan maar toen niet meer. Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en zelfs de overgave van Japan werd het zuidelijke deel van Korea bezet door de Verenigde Staten en het noordelijke deel door de Sovjet-Unie. In het noordelijke deel kwam de Koreaanse nationalist Cho Man-sik aan het hoofd. Toen Kim Il-sung terugkwam naar Korea werd hij co-voorzitter. Op 29 augustus 1949 kwam de Noord-Koreaanse Koreaanse Arbeiderspartij aan de macht onder leiding van Kim Tubong en Kim Il-sung.

Rond juni 1950 viel het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen, dat wordt wel het begin van de Koreaanse Oorlog genoemd. In de oorlog hielp China Noord-Korea en de Verenigde Naties waaronder de Verenigde Staten hielp Zuid-Korea. De oorlog eindigde niet in vrede maar in wapenstilstand. De oorlog koste miljoenen mensen het leven.

Na de oorlog herstelde Noord-Korea zich vrij snel. Rond de jaren 60 kwam er veel industrie in Noord-Korea en is zo na Japan rond 1970 het land met de meeste industrie in Azië. Noord-Korea en de Sovjet-Unie kregen ook telkens betere en betere banden. En zo was er steeds een grotere kans dat er een tweede oorlog tussen Zuid-Korea kwam. Er ontstonden steeds meer gewelddadige incidenten waar wel bijna altijd minstens een dode valt. Zo volgde Kim Il-sung zijn zoon Kim Jong-il hem op.

In 1991 werden de relaties beter nadat Noord-Korea lid werd van de Verenigde Naties zoals Zuid-Korea. In 1992 heeft Noord-Korea belooft om zijn nucleaire programma te beëindigen. Eind 1992 zei de CIA dat Noord-Korea minstens 1 nucleaire wapen bezit. In 1995 zou Noord-Korea zijn huidige kernreactoren sluiten in ruil van financiering. Noord-Korea heeft zo ook twee moderne kernreactoren die geschikt zijn voor kernwapens. Rond de jaren negentig was er een voedselcrisis en zou anders tussen 2 tot 3 miljoen levens kosten. Andere landen proberen Noord-Korea te helpen maar ze hebben nog steeds niet genoegd voedsel daardoor vluchten veel Noord-Koreanen naar China. China vindt dat ze geen vluchtelingen zijn dus stuurt China de vluchtelingen terug naar Noord-Korea. In Noord-Korea is vluchten naar het buitenland strafbaar dus worden ze gestraft door opsluiting in een werkkamp of een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. In 2007 verbleven er 250.000 Noord-Koreanen in China.

In 2010 liet Noord-Korea een Zuid-Koreaanse oorlogsschip zinken door een raket er op af te vuren. Op 23 november 2010 viel Noord-Korea het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong aan, Noord-Korea gooide hierbij 250 granaten, twee Zuid-Koreaanse militairen en twee Zuid-Koreaanse burgers komen om. Op 9 april 2013 waarschuwt Noord-Korea Zuid-Korea om alle buitenlanders het land te verlaten voor de veiligheid.

Geografie

Bevolking

Noord-Korea telde in 2015 bijna 25 miljoen mensen, een grote groep hiervan zijn de nazaten die waarschijnlijk uit het noordoosten van Azië komen. Koreaans is de nationale taal.

Bestuurlijke indeling

Noord-Korea bestaat uit 9 provincies dit zijn:

De hoofdstad van Noord-Korea is Pyongyang ook is er 1 speciale stad dit is Nasŏn (Najin-Sŏnbong) / Raseon.

Landschap

Noord-Korea kent veel berggebieden namelijk 80 % van het land is bedekt met bergland. De hoogste berg is Paektusan (2774 m) dit is namens ook het hoogste punt. Bij het berggebied zijn namelijk niet veel vruchten te vinden. Bij de kust stopt het berggebied. In het westen zijn er ook plaatsen waar geen berg is, een voorbeeld hiervan is Pyongyang hier is stad. Veel mensen wonen vlakbij de kust of in de bergen. In het noorden zijn twee belangrijke rivieren Tumen en Yalu, deze vormen ook de grens met China en Rusland. De grens met China heeft een lengte van 1.416 kilometer en grenst aan de provincies Jilin en Liaoning. De grens met Rusland is amper maar 19 kilometer lang. En de grens met Zuid-Korea is 239 kilometer lang. In het westen grenst Noord-Korea aan de Gele Zee en in het oosten aan de Japanse Zee. Er zijn geen rivieren of kanalen die zich verbinden naar het westen of naar het oosten dus moeten schepen van Noord-Korea helemaal om Zuid-Korea heen in het zuiden om de andere kant te bereiken.

Steden

63 procent van de bevolking in Noord-Korea leefde in 2010 in steden. De grootste stad en hoofdstad is Pyongyang met 3,3 miljoen inwoners gevolgd door Namp'o met 1,1 miljoen inwoners en Hamhŭng met bijna 800.000 inwoners. Andere steden in Noord-Korea zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Korea&oldid=455885"