Utrecht (provincie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Utrecht

[[Bestand:|250px]]

Hoofdstad Utrecht
Eigenschappen
Oppervlakte
Hoeveelheid inwoners
Bevolkingsdichtheid
Commissaris van de Koning {{{commissaris}}}
Gemeenten
Volkslied
Website
Portaal Portal.svg Nederland

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. De provincie telt ca. 1,17 miljoen inwoners. De dichtbevolkte en zeer centraal gelegen provincie wordt algemeen tot de Randstad gerekend. De hoofdstad is Utrecht. Deze stad was het centrum van Sticht Utrecht dat de voorloper was van de huidige provincie. In noorden grenst Utrecht aan Noord-Holland. In het zuiden en oosten aan Gelderland en in het westen aan Zuid-Holland.

Geschiedenis

Geografie

Utrecht grenst in het westen en zuidwesten aan Zuid-Holland, in het oosten en zuidoosten aan Gelderland, in het noordwesten aan Noord-Holland en in het noordoosten aan het Eemmeer, een van de Randmeren. De zuidgrens wordt grotendeels gevormd door de Rijn en de Lek. Het grondgebied van de kleinste provincie van Nederland is de afgelopen decennia drie keer uitgebreid: in 1970 met Oudewater, in 1989 met Woerden en in 2002 met Vianen. Deze drie stadjes behoorden daarvoor tot Zuid-Holland. Utrecht kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Centraal ligt de hoofdstad Utrecht met forenzenplaatsen als Nieuwegein en Houten in het zuiden en Maarssen in het noorden. Ten zuidwesten van dit stedelijk gebied ligt de landelijke Lopikerwaard en ten noordwesten ervan het veenweidegebied rond Vinkeveen en Mijdrecht. Het stadje Woerden ligt halverwege deze Groene Hart-regio's. Noordelijk van de stad Utrecht liggen de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen, beide belangrijke recreatiegebieden. Het oosten van de provincie wordt doorsneden door de Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug loopt tot aan Rhenen. Tussen de Heuvelrug en de Rijn bevindt zich het landelijke Kromme-Rijngebied, dat met zijn fruitteelt aansluit op de Betuwe aan de overkant van de rivier. Het stadje Wijk bij Duurstede is hier het centrum van. Wat de waterwegen betreft is de hoofdstad opnieuw het centrum van de provincie: de Kromme Rijn, een aftakking van de Rijn, splitst zich in Utrecht in de Vecht en de Leidse Rijn, die later Oude Rijn wordt. Vanaf de aftakking van de Kromme Rijn, bij Wijk bij Duurstede, heet de Rijn Lek. Het noordoosten van de provincie wordt beheerst door de rivier de Eem en het zuidoosten door het Valleikanaal (Grebbe). De provincie wordt van noord naar zuid doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal, dat langs de stad Utrecht loopt. Utrecht en Amersfoort zijn de twee grote historische steden van de provincie.

Politiek

Gemeenten

Voormalige gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Utrecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Utrechtse steden, dorpen en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente.

Sjabloon:NederlandseProvincies

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Utrecht_(provincie)&oldid=325670"