Staatkundig Gereformeerde Partij: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nl., ander logo)
Regel 17: Regel 17:
 
| zetels3 = 1
 
| zetels3 = 1
 
}}
 
}}
De '''Staatkundig Gereformeerde Partij''', afgekort '''SGP''', is een [[Nederland]]se [[politieke partij]]. De SGP baseert zich op de [[Nederlandse Geloofsbelijdenis]]. Zijn houden zich aan een "streng-christelijke" leer, die het verbiedt om bepaalde daden te verrichten. De SGP verspreidt deze mening in het [[Nederland]]se [[parlement]] fel. De Staatkundig Gereformeerde Partij is sinds 1918 onafgebroken in de [[Tweede Kamer]] geweest. De huidige [[fractievoorzitter]] is de [[christendom|christelijke]] [[Kees van de Staaij]].
+
De '''Staatkundig Gereformeerde Partij''', afgekort '''SGP''', is een [[Nederland]]se [[politieke partij]]. De SGP baseert zich op de [[Nederlandse Geloofsbelijdenis]]. Zijn houden zich aan een "streng-christelijke" leer, die het verbiedt om bepaalde daden te verrichten. De Staatkundig Gereformeerde Partij is sinds 1918 onafgebroken in de [[Tweede Kamer]] geweest. De huidige [[fractievoorzitter]] is [[Kees van de Staaij]]. De partijvoorzitter is [[Maarten van Leeuwen]].
   
 
== Standpunten ==
 
== Standpunten ==
De SGP heeft bepaalde standpunten die zij binnen het parlement fel verdedigen. Zij baseren deze mening op het christelijk geloof. Deze mening botst vaak met de sterk [[Progressie|progressieve]] houding van de rest van de Tweede Kamer. Strikt gezien staan hun standpunten dicht bij de standpunten van de [[ChristenUnie]]. Zij werken ook veel samen. Sommige punten delen zij ook met het [[CDA]].
+
De SGP heeft bepaalde standpunten die zij binnen het parlement fel verdedigen. Zij baseren deze mening op hun opvatting van het christelijk geloof. Deze mening botst vaak met de sterk [[Progressie|progressieve]] houding van de rest van de Tweede Kamer.
   
  +
De volgende standpunten zijn de belangrijkste binnen de partij;
De SGP heeft de volgende standpunten voorop staan:
 
   
 
# De SGP is tegen het lasteren van God. Zij vinden het onacceptabel als mensen andermans overtuigingen belachelijk maken met tekeningen, teksten of anderszins. In het verleden stemde een meerderheid van de Kamer om het artikel "Verbod op smalende Godslastering" te schrappen uit het Wetboek.
;Godslastering
 
  +
# De SGP is tegen het plaatsen van vrouwen in bestuurlijke functies. De bestuurlijke functies als Tweede Kamer- of gemeenteraadslid in hun eigen partij zijn daarom niet beschikbaar voor vrouwen.
De SGP (samen met het CDA en de ChristenUnie) hebben in het verleden vaak gezegd dat zij tegen het lasteren van God zijn. Zij vinden het onacceptabel als mensen andermans overtuigingen belachelijk maken met tekeningen, teksten of anderszins. In het verleden stemde een meerderheid van de Kamer om het artikel "Verbod op Godslastering" te schrappen uit het Wetboek. Ook bij de CU en het CDA heeft dit tot felle protesten geleid.
 
  +
#Tegen abortus of euthanasie. De SGP is tegen het plegen van [[abortus]], omdat daardoor een ongeboren leven verloren gaat.
 
  +
#Een goede band met buitenlandse christenen, evenals een hechte relatie met [[Israël (staat)|Israël]].
;Geen vrouwen in politieke of bestuurlijke functies
 
 
#De SGP is voor meer geld naar Veiligheid, met name Justitie en Defensie
De SGP heeft als standpunt dat er geen vrouwen geplaatst mogen worden in hoge, [[politiek]]e functies. Ook vrouwen op hoge directeursposities is bij hen doorgaans een groot taboe. De SGP baseert hun mening op de [[Bijbel]] - volgens het geloof is de hoge positie alleen bestemd voor de man, omdat de vrouw [[Zonde|gezondigd]] heeft bij de [[zondeval]]. Hoewel de rest van de Tweede Kamer hier de SGP veel op aangevallen heeft en een Hoge Raad in [[Nederland]] besliste dat de posities te onthouden aan de vrouw niet toegestaan is, heeft de SGP dit standpunt altijd fel verdedigd. De andere christelijke partijen volgden de SGP hier niet in.
 
 
;Tegen abortus of euthanasie
 
De SGP vindt [[abortus]] niet acceptabel. Ze vinden het [[moord]] om het kind, alvorens het [[Geboorte|geboren]] is, te verwijderen uit de baarmoeder van zijn/haar moeder. Zij zijn er streng tegen en wijzen op wetten van de [[Drie-eenheid|christelijke God]] die dat verbiedt. Zij pleiten daarom altijd voor het voorkomen van een ongewilde [[zwanger]]schap. Verder is de SGP streng tegen [[euthanasie]], jezelf laten doden omdat je het leven niet meer ziet zitten. Ze waren tegen de euthanasiewet van minister [[Els Borst]] ([[D66]]). Overigens tegen de meeste standpunten van D66.
 
 
;Buitenlands beleid
 
De SGP schaart zich, net als de PVV, vaak achter Israël. Zij staan bekend als een partij die voor de belangen van het Joodse volk opkomt. Dit leidt veelal tot heftige botsingen in het parlement met de wat minder pro-Israëlische partijen. Verder komt de SGP op voor vervolgde christenen in het buitenland, kijkend naar de ranglijst [[christenvervolging]] van [[Open Doors]]. De SGP is daarom voor militaire missies tegen terroristische organisaties.
 
 
;Defensie
 
De SGP is voor meer geld naar Veiligheid, Justitie en Defensie.
 
   
 
== Oppositie ==
 
== Oppositie ==
De SGP heeft onafgebroken zetels gehad in de Tweede Kamer en is een belangrijke oppositiepartij. Vooral steunen zij het in 2012 geformeerde [[Kabinet-Rutte II]]. Sinds 2012 gaat de SGP in veel wetsvoorstellen van het kabinet mee, waardoor zij de "constructieve oppositie" wordt genoemd. Ook de ChristenUnie en D66 volgen de koers van het kabinet. Ze gaan niet in alles mee, maar steunen de [[VVD]] en de [[PvdA]] als [[coalitiepartij]]en wel vaak.
+
De SGP heeft onafgebroken zetels gehad in de Tweede Kamer en bestaat ruim 100 jaar (sinds 1918). De [[Protestantisme|protestantse]] partij heeft in 100 jaar tijd nooit plaatsgenomen in een kabinet. Niettemin steunen zij bepaalde regeringspartijen wel, waardoor de conservatieve partij invloed heeft binnen de regering van Nederland.
   
== Zetels ==
+
== Zetels Eerste en Tweede Kamer ==
  +
De volgende partijleden nemen deel in de Tweede- en Eerste Kamer, alsmede het Europees parlement. In dat laatste werken zij samen met de [[ChristenUnie]]
Bij de verkiezingen in 2012 wist de SGP meerdere zetels te veroveren in de Tweede Kamer, in totaal drie. De volgende parlementsleden nemen plaats in deze zetels;
 
   
  +
;Tweede Kamer
 
*Kees van der Staaij (fractievoorzitter)
 
*Kees van der Staaij (fractievoorzitter)
 
*Elbert Dijkgraaf
 
*Elbert Dijkgraaf
 
*Roelof Bisschop
 
*Roelof Bisschop
  +
  +
;Eerste Kamer
  +
*Peter Schalk (fractievoorzitter)
  +
*Diederik van Dijk
  +
  +
;Europees Parlement
  +
*Bas Belder
   
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* [http://www.sgp.nl/ Website SGP] (op zondag niet bereikbaar)
+
* [http://www.sgp.nl/ Website SGP]
* [http://www.sgpj.nl Website van jongerenorganisatie]
 
* [http://www.parlement.com/9291000/modules/g3dplvud SGP op www.parlement.com]
 
* [http://eurofractie.sgp.nl/ Fractie SGP Europees Parlement]
 
   
 
{{Navigatie Politieke Partijen}}
 
{{Navigatie Politieke Partijen}}

Versie van 21 apr 2016 09:55

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Oprichting 1918
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting
Stroming conservativisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Kees van der Staaij
Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Tweede Kamer Kees van der Staaij
- Eerste Kamer Peter Schalk
- Europees Parlement Bas Belder
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Tweede Kamer 3
- Eerste Kamer 2
- Europees Parlement 1
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Staatkundig Gereformeerde Partij, afgekort SGP, is een Nederlandse politieke partij. De SGP baseert zich op de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Zijn houden zich aan een "streng-christelijke" leer, die het verbiedt om bepaalde daden te verrichten. De Staatkundig Gereformeerde Partij is sinds 1918 onafgebroken in de Tweede Kamer geweest. De huidige fractievoorzitter is Kees van de Staaij. De partijvoorzitter is Maarten van Leeuwen.

Standpunten

De SGP heeft bepaalde standpunten die zij binnen het parlement fel verdedigen. Zij baseren deze mening op hun opvatting van het christelijk geloof. Deze mening botst vaak met de sterk progressieve houding van de rest van de Tweede Kamer.

De volgende standpunten zijn de belangrijkste binnen de partij;

  1. De SGP is tegen het lasteren van God. Zij vinden het onacceptabel als mensen andermans overtuigingen belachelijk maken met tekeningen, teksten of anderszins. In het verleden stemde een meerderheid van de Kamer om het artikel "Verbod op smalende Godslastering" te schrappen uit het Wetboek.
  2. De SGP is tegen het plaatsen van vrouwen in bestuurlijke functies. De bestuurlijke functies als Tweede Kamer- of gemeenteraadslid in hun eigen partij zijn daarom niet beschikbaar voor vrouwen.
  3. Tegen abortus of euthanasie. De SGP is tegen het plegen van abortus, omdat daardoor een ongeboren leven verloren gaat.
  4. Een goede band met buitenlandse christenen, evenals een hechte relatie met Israël.
  5. De SGP is voor meer geld naar Veiligheid, met name Justitie en Defensie

Oppositie

De SGP heeft onafgebroken zetels gehad in de Tweede Kamer en bestaat ruim 100 jaar (sinds 1918). De protestantse partij heeft in 100 jaar tijd nooit plaatsgenomen in een kabinet. Niettemin steunen zij bepaalde regeringspartijen wel, waardoor de conservatieve partij invloed heeft binnen de regering van Nederland.

Zetels Eerste en Tweede Kamer

De volgende partijleden nemen deel in de Tweede- en Eerste Kamer, alsmede het Europees parlement. In dat laatste werken zij samen met de ChristenUnie

Tweede Kamer
  • Kees van der Staaij (fractievoorzitter)
  • Elbert Dijkgraaf
  • Roelof Bisschop
Eerste Kamer
  • Peter Schalk (fractievoorzitter)
  • Diederik van Dijk
Europees Parlement
  • Bas Belder

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatkundig_Gereformeerde_Partij&oldid=442180"