Volksrepubliek China: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
   
 
In China is vind je de Chinese muur.
 
In China is vind je de Chinese muur.
Die is wel 6.000 kilometer lang. Het duurde 60 jaar voordat de muur af was. Er werkten 1 miljoen mensen dag en nacht aan. Het was bedoeld om rovers tegen te houden, die China binnendringden. De vlag van China is rood met 5 sterren. China is samen met de [[Verenigde Staten]] en [[Iran]] één van de weinige moderne landen die nog altijd de [[doodstraf]] hanteerd.
+
Die is wel 6.000 kilometer lang. Het duurde 60 jaar voordat de muur af was. Er werkten 1 miljoen mensen dag en nacht aan. Het was bedoeld om rovers tegen te houden, die China binnendringden. China is samen met de [[Verenigde Staten]] en [[Iran]] één van de weinige moderne landen die nog altijd de [[doodstraf]] hanteerd.
   
 
==Politiek==
 
==Politiek==

Versie van 1 sep 2009 16:48

Volksrepubliek China
中华人民共和国
Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó

Vlag van de Volksrepubliek China National Emblem of the People's Republic of China.svg People's Republic of China (orthographic projection).svg

Hoofdstad Beijing (of Peking)
Aantal inwoners 1,412,600,000 (2021)
Oppervlakte 9.596.961 km²
Regeringsvorm Socialistische volksrepubliek & eenpartijstaat
President Xi Jinping (sinds 2013)
Premier Li Keqiang (sinds 2013)
Godsdienst Geen religie/volksreligies (74,5%)
Boeddhisme (18,3%)
Christendom (5,2%)
Islam (1,6%)
Overig (0,4%)
Taal Mandarijn (Chinees) (官话 of 官話)
Munteenheid Renminbi
Volkslied Mars van de vrijwilligers
Nationale feestdag Verjaardag van het ontstaan van de Volksrepubliek China (1 oktober)
Landcode CHN
Portaal Portal.svg China

China of Volksrepubliek China (Traditioneel Chinees: 中華人民共和國, Vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国, Pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) is één van de grootste landen in Azië. En het grootste land in Oost-Azië.

China ligt in het oosten van Azië en is bijna 10 miljoen km² groot. China heeft de meeste inwoners van de hele wereld: 1,3 miljard. 1 op de 5 mensen op de wereld is Chinees. China heeft 21 provincies, vijf autonome regio's, Vier stadsprovincies en de twee zelfbesturende Speciale Bestuurlijke Regio's (Hong Kong and Macau). De hoofdstad van de Volksrepubliek China is Beijing. De vlag van China is rood en heeft 5 sterren. Er is 1 grote (gele) ster en ook nog 4 kleine (gele) sterretjes. In China is rood de gelukskleur.

China is één van de grootste landen van de wereld. In de jaren '50 drong het Rode leger (het Volksbevrijdingsleger van China) het vredelievende Tibet binnen. En eiste het gebied op. Vanaf die dag werd Tibet op de kaart ingevoegd bij China. Daardoor lijkt China op de kaart vaak groter.

En in Beijing zijn bijna net zoveel mensen als in Nederland, Beijing heeft ongeveer 15 miljoen mensen en Nederland heeft er ongeveer 16,5 miljoen mensen. Toch is er een stad (de grootste stad van China) die meer inwoners heeft dan Nederland, namelijk Sjanghai, die heeft er ongeveer 19 miljoen.

In China is vind je de Chinese muur. Die is wel 6.000 kilometer lang. Het duurde 60 jaar voordat de muur af was. Er werkten 1 miljoen mensen dag en nacht aan. Het was bedoeld om rovers tegen te houden, die China binnendringden. China is samen met de Verenigde Staten en Iran één van de weinige moderne landen die nog altijd de doodstraf hanteerd.

Politiek

Bestand:Mao Zedong, de Grote Roerganger van China.jpg
Mao Zedong (1893-1976), één van de belangrijkste geschiedenis figuren van China

China is een communistisch land. Al wordt het steeds minder communistisch de laatste tijd. Dat is het sinds de tijd van de Grote Roerganger, president Mao Zedong. Die was tot aan zijn dood in 1976 de baas van China en heeft grote veranderingen doorgebracht. Hij liet de Culturele Revolutie plaatsvinden en veroverde Tibet.

Eerder had je in China keizers. Het Chinese Keizerrijk (221 voor Christus - 1911) heeft lang bestaan. De laatste keizer van China was Pu Yi, die in 1911 afstand deed van de troon. Aan de tijd van de Keizers heeft China veel mooie gebouwen te danken. Het bekendste is natuurlijk de Grote Muur van China, die zelfs vanuit de ruimte te zien is. Ook bekend is het Chinese keizers Paleis in Peking.

Uit recentere tijden is er het Enorme Mausoleum voor Mao Zedong, onder het Tianmen Plein.

Eénkindpolitiek

Dé grote kinderwens van Chinese ouders is het krijgen van een zoon. Volgens eeuwenoude tradities zorgen zonen voor hun ouders als ze oud en ziek zijn. Ook kunnen ze meewerken op het land. Meisjes zijn/waren minder gewild. Als ze trouwen trekken ze bij hun schoonfamilie in. Maar als je 'pech' hebt en het eerste kind een meisje is, dan komt er vaak toch stiekem een tweede (of derde) kind, dat ze niet aangeven. Vooral op het platteland wordt er gesjoemeld met de regels/wetten. 'Geheime' kinderen krijgen geen boete, althans dat hopen de ouders. Kort geleden is de wet/regel 'Eénkindpolitiek' versoepeld. Als het eerste kind een meisje is mogen ouders na vier jaar een tweede kind. Ook minderheidsgroeperingen (zoals de Tibetanen) mogen een tweede kind. Maar een derde of vierde kind blijft verboden. De versoepling geldt alleen voor het platteland, in de steden blijft de strenge éénkindpolitiek van kracht. Dus het wordt er minder op.

Veel ouders verwennen hun enige kind. Alles wordt voor ze gedaan, niets kunnen ze nog zelf. Er worden wel grappen gemaakt over jongeren die zichzelf niet eens kunnen wassen, omdat ze nog altijd door hun ouders worden ingezeept. Bij de verwenneij horen ook ongezonde eetgewoonten. Veel Chinese kinderen zijn te dik, omdat ze alleen nog maar te eten krijgen wat ze lekker vinden. Maar er is een andere kant. De ouders verwennen hun kind graag, maar ze verwachten hoge prestaties terug. Een bekend (Chinees) spreekwoord is "Als kinderen niet leren, waar komt de ambtenaar dan vandaan?". Hun enige kind moét en zal goede cijfers halen op school. Veel kinderen kunnen die druk niet aan.

Landschap van China

Tweederde van het land is berg of heuvelachtig. China heeft veel rivieren, de belangrijkste zijn de gele rivier en de Yangtze. De Yangtze is 6380 km lang en daarmee de langste rivier van China.

Klimaat van China

China heeft veel klimaten en droge winters. In het Zuid-Westen valt veel regen en er zijn daardoor veel overstromingen. In het zuiden heb je een tropische klimaat met hete zomers en lange koude winters. In Midden-China zijn er vochtige zomers met veel nazomermaanden.

Planten en dieren van China

In China leven ongeveer 32000 hoge plantensoorten. Bossen vind je in de bergen. Er zijn zo'n 2000 boomsoorten. In het noorden vind je meer lössbodem. Vroeger was dat loofwoud. Er leven ongeveer 420 soorten zoogdieren. 1200 soorten vogels, 200 soorten amfibieën en meer dan 300 soorten [reptielen]. Een paar zoogdieren zijn: de reuzenpanda, de bamboebeer, de waterree en de zoetwaterdolfijn. ook vind je er de chinese vlagdolfijn. het is een walvisachtige. Net als in veel andere landen is de tijger in China uitgestorven.

De cultuur van China

China is het op 2 na grootste land van de wereld. De hoofdstad is Peking. China is in het chinees: Zhonguo. Er zijn veel volken: de Du, Mongolen en de Tibetanen. Er wonen meer dan een miljard mensen in China.

Het eten

In China eten ze andere dingen dan wij. Wij eten groenten met aardappels en vlees. Maar in China eten ze vaak rijst , bami en van dat soort dingen. Soms eten ze wel eens vis of ei maar dat gebeurd niet vaak. Wij eten met mes en vork maar in China eten ze met stokjes. Chinese eetstokjes zijn meestal van bamboe gemaakt en er staat een spreuk op. Chinezen leren er al heel vroeg mee eten.

School

Op het platteland gaan kinderen van 6 tot 11 jaar naar de lagere school. Er zijn heel weinig middelbare scholen dus kan niet iedereen ernaartoe. De kans dat je er heen gaat is 1 op de 3. Op de Chinese scholen zijn ze heel streng. Je mag niet schelden en je moet de leerkrachten respecteren. Er is weinig geld voor de scholen en daarom zijn ze erg smerig. Ze hebben soms zelfs geen wc! Ze hebben weinig boeken en de kinderen zitten aan kleine bankjes. Maar dat maakt het nog niet goedkoper want de scholen zijn erg duur. Daarom kunnen veel kinderen niet naar school.

Het schrift

De Chinezen praten heel anders dan wij. En ze schrijven het ook heel anders want ze gebruiken niet de letters van het alfabet. In plaats van letters gebruiken ze een soort tekens. Ze zien eruit als wat strepen over elkaar en de Chinezen maken ze heel zorgvuldig. Ieder teken betekent iets. ( iets op het bord laten zien )

De draak

Er zijn veel verschillen tussen onze draak en de Chinese draak. De Chinese draak spuwt geen vuur en heeft geen vleugels. Hij kan vliegen met magie. De Chinese draak is net zo oud als de aarde en is niet gemeen. De draak staat als symbool voor macht en wijsheid. In China is het om de 12 jaar het jaar van de draak. Veel ouders hopen dat ze een kind krijgen in het jaar van de draak.

Made in China

Er worden veel dingen van China naar Europa gebracht. Er staat daarom op veel dingen: Made in China. Veel plastic dingen komen uit China zoals: bekers en stuiterballen. Als je dingen in China laat maken is dat voor ons veel goedkoper. Want China is een lagelonenland.

Olypmpische Zomer Spelen 2008

In augustus vonden de Olympische zomerspelen in China plaats. Er was veel kritiek op China als gastheer van de spelen, omdat China het nog altijd niet zo nauw neemt met de mensenrechten in bijv. Tibet. Sommige mensen riepen op voor een boycott (weigeren heen te gaan) maar daar is het niet van gekomen.

Fotogallerij

Zie ook

Externe klokhuis links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volksrepubliek_China&oldid=110306"