Tallinn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 27: Regel 27:
 
Tallinn wordt al zo'n 5.000 jaar bewoond. Zo zijn er potten en andere resten van menselijke bewoning gevonden in de stad. Toch werd Tallinn pas gebouwd 1050 n.Chr. De stad begon als fort op de handelsroute tussen [[Novgorod]] in Rusland en Scandinavië. Via dit fort werd ook het christendom naar de regio gebracht. Zowel de Denen als de [[Duitse Orde]] waren actief in het gebied. Uiteindelijk kreeg Denemarken het gebied in handen in 1219.
 
Tallinn wordt al zo'n 5.000 jaar bewoond. Zo zijn er potten en andere resten van menselijke bewoning gevonden in de stad. Toch werd Tallinn pas gebouwd 1050 n.Chr. De stad begon als fort op de handelsroute tussen [[Novgorod]] in Rusland en Scandinavië. Via dit fort werd ook het christendom naar de regio gebracht. Zowel de Denen als de [[Duitse Orde]] waren actief in het gebied. Uiteindelijk kreeg Denemarken het gebied in handen in 1219.
   
De stad heette toen nog ''Reval'' en werd in 1285 een [[Hanze]]stad. Hierdoor kon de stad beter handelen met de andere steden in het noorden van Europa. In 1346 verkocht de koning van Denemarken de stad en het gebied eromheen aan de Duitse Orde. Zij gebruikte de stad ook weer om te handelen tussen West-Europa en Rusland. Tegen deze tijd woonden er zo'n 8.000 mensen in de stad. De stad werd in 1561 overgedragen aan Zweden.
+
De stad heette toen nog ''Reval'' en werd in 1285 een [[Hanze]]stad. Hierdoor kon de stad beter handelen met de andere steden in het noorden van Europa. In 1346 verkocht de koning van Denemarken de stad en het gebied eromheen aan de Duitse Orde. Zij gebruikte de stad ook weer om te handelen tussen West-Europa en Rusland. Tegen deze tijd woonden er zo'n 8.000 mensen in de stad. De stad werd in 1561 overgedragen aan Zweden. Toch bleef de stad niet lang in Zweedse handen. Na de [[Grote Noordse Oorlog]] en een uitbraak van de [[pest]] werden de Zweedse bezittingen in Estland in 1710 overgedragen aan Rusland.
  +
  +
Tot 1889 zou Estland onder het [[Gouvernement Estland]] enige mate van zelfbestuur hebben. Tijdens de 19e eeuw kwamen steeds meer Russen naar Tallinn. Ook kwam de [[Industriële Revolutie]] naar de stad. In 1908 werd de stad bezocht door de Britse koning en zijn vrouw om een bondgenootschap met de Russische tsaar te sluiten. op 24 februari 1918 verklaarde Estland zichzelf onafhankelijk. Reval werd toen omgedoopt in Tallinn en werd de hoofdstad van Estland. Tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] werd Tallinn kort bezet door de Duitsers.
  +
  +
In 1940 viel het leger van de [[Sovjet-Unie]] Estland binnen en het werd onderdeel van de Sovjet-Unie. Tussen 1941 en 1944 werd Tallinn door [[Nazi-Duitsland]] bezet. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd Tallinn verschillende keren gebombardeerd. Het grootste bombardement vond plaats tussen 9 en 10 maart 1944, waarbij de Sovjet-Unie duizend bommen op de stad liet vallen. 757 mensen kwamen hierbij om het leven en 2.000 raakten dakloos. De Duitsers verlieten Tallinn in september 1944, waarna Estland weer onderdeel werd van de Sovjet-Unie.
  +
  +
Na de oorlog werd Tallinn herbouwd. In 1980 werden de [[Olympische Spelen]] in [[Moskou]] gehouden, maar de zeilwedstrijden vonden plaats in Tallinn. Verschillende gebouwen in de stad herinneren aan de Olympische Spelen. In 1991 werd Estland opnieuw onafhankelijk, waarbij Tallinn opnieuw de hoofdstad werd. Sinds 1997 staat het oude stadscentrum op de werelderfgoedlijst.
   
 
{{Navigatie Hoofdsteden Europa}}
 
{{Navigatie Hoofdsteden Europa}}

Versie van 3 aug 2023 14:57

Tallinn
Flag of Tallinn.svg       Tallinn wapen.svg
Eesti tallinna linn.png
Land Vlag van Estland Estland
Provincie Harjumaa
'
Burgemeester
Oppervlakte 159,3 km²
Inwoners 458.398 (2023)
Dichtheid
Postcode(s)
Netnummer(s)
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Tallinn is de hoofdstad en grootste stad van Estland. In Tallinn wonen zo'n 450.000 inwoners, wat een derde van de inwoners van Estland is. Tallinn ligt in het noorden van Estland aan de Finse Golf. Aan de overkant van het water ligt de Finse hoofdstad Helsinki. De twee steden liggen op 80 kilometer afstand van elkaar. Ook ligt de Estische stad Tartu in de buurt.

Oorspronkelijk heette Tallinn Reval. De stad kreeg stadsrechten in 1248. Tallinn is een volgens velen een hele mooie stad, die eigenlijk bestaat uit twee delen: de benedenstad en de Domberg. Op de Domberg (die een stukje hoger ligt dan de rest van de stad) staan de Domkerk, het parlementsgebouw en de opvallende Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. Het oude centrum van Tallinn staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tallinn is het economische en culturele centrum van Estland. De stad staat ook bekend op digitaal gebied als de geboorteplaats van Skype en andere digitale media.

Geschiedenis

Tallinn wordt al zo'n 5.000 jaar bewoond. Zo zijn er potten en andere resten van menselijke bewoning gevonden in de stad. Toch werd Tallinn pas gebouwd 1050 n.Chr. De stad begon als fort op de handelsroute tussen Novgorod in Rusland en Scandinavië. Via dit fort werd ook het christendom naar de regio gebracht. Zowel de Denen als de Duitse Orde waren actief in het gebied. Uiteindelijk kreeg Denemarken het gebied in handen in 1219.

De stad heette toen nog Reval en werd in 1285 een Hanzestad. Hierdoor kon de stad beter handelen met de andere steden in het noorden van Europa. In 1346 verkocht de koning van Denemarken de stad en het gebied eromheen aan de Duitse Orde. Zij gebruikte de stad ook weer om te handelen tussen West-Europa en Rusland. Tegen deze tijd woonden er zo'n 8.000 mensen in de stad. De stad werd in 1561 overgedragen aan Zweden. Toch bleef de stad niet lang in Zweedse handen. Na de Grote Noordse Oorlog en een uitbraak van de pest werden de Zweedse bezittingen in Estland in 1710 overgedragen aan Rusland.

Tot 1889 zou Estland onder het Gouvernement Estland enige mate van zelfbestuur hebben. Tijdens de 19e eeuw kwamen steeds meer Russen naar Tallinn. Ook kwam de Industriële Revolutie naar de stad. In 1908 werd de stad bezocht door de Britse koning en zijn vrouw om een bondgenootschap met de Russische tsaar te sluiten. op 24 februari 1918 verklaarde Estland zichzelf onafhankelijk. Reval werd toen omgedoopt in Tallinn en werd de hoofdstad van Estland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Tallinn kort bezet door de Duitsers.

In 1940 viel het leger van de Sovjet-Unie Estland binnen en het werd onderdeel van de Sovjet-Unie. Tussen 1941 en 1944 werd Tallinn door Nazi-Duitsland bezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Tallinn verschillende keren gebombardeerd. Het grootste bombardement vond plaats tussen 9 en 10 maart 1944, waarbij de Sovjet-Unie duizend bommen op de stad liet vallen. 757 mensen kwamen hierbij om het leven en 2.000 raakten dakloos. De Duitsers verlieten Tallinn in september 1944, waarna Estland weer onderdeel werd van de Sovjet-Unie.

Na de oorlog werd Tallinn herbouwd. In 1980 werden de Olympische Spelen in Moskou gehouden, maar de zeilwedstrijden vonden plaats in Tallinn. Verschillende gebouwen in de stad herinneren aan de Olympische Spelen. In 1991 werd Estland opnieuw onafhankelijk, waarbij Tallinn opnieuw de hoofdstad werd. Sinds 1997 staat het oude stadscentrum op de werelderfgoedlijst.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tallinn&oldid=803636"