Belang van Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belang van Nederland

Logo - Belang van Nederland.svg

Oprichting 7 augustus 2021
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts
Stroming Klassiek liberalisme
Democratische hervorming
Euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Wybren van Haga
Partijleider Wybren van Haga
Partijvoorzitter Wybren van Haga
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Wybren van Haga
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
4 van de 572
- Gemeenteraden
17 van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Het Belang van Nederland, afgekort BVNL, is een politieke partij in Nederland. Oprichter Wybren van Haga is sinds 7 augustus 2021 de partijleider.

BVNL is een klassiek-liberale partij met een aantal conservatieve standpunten. De klassiek-liberalen vinden dat de overheid weinig moet ingrijpen in de economie. Zo vindt BVNL dat een aantal belastingen afgeschaft moet worden en dat iedereen ongeacht het inkomen hetzelfde percentage inkomensbelasting moet betalen. Een conservatief standpunt is dat de partij vindt dat traditie een belangrijke rol moet spelen in het onderwijs.

Ook is BVNL een rechtse partij, wat inhoudt dat het vindt dat de overheid zo klein mogelijk moet zijn. Volgens de partij moet de overheid zo min mogelijk regels opleggen, in het bijzonder aan ondernemers en het midden- en kleinbedrijf.

Geschiedenis

Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders verlieten Forum voor Democratie, nadat de partij op sociale media de coronamaatregelen vergeleek met de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij gingen verder als de 'Fractie-Van Haga'. Op 7 augustus 2021 richtten Van Haga en zijn fractiegenoten de politieke partij Belang van Nederland (BVNL) op.

Standpunten

BVNL ziet zichzelf als een klassiek-liberale partij. De partij zegt op te komen voor ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. In de Tweede Kamer stemt de groep als het gaat om de economie het meest met de VVD en JA21 mee. Als het gaat om het milieu en klimaat, dan stemt de fractie het meest met BBB en FvD mee. De Groep-Van Haga is het het vaakst eens met de PVV, JA21 en FvD bij moties over immigratie. Op de website verdedigt de partij de volgende stand- en speerpunten:

Organisatie

De partij is in de Tweede Kamer vertegenwoordigd onder de naam 'Groep-Van Haga'. De fractievoorzitter is Wybren van Haga. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 haalde de partij 17 zetels.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belang_van_Nederland&oldid=713014"