Qatar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Qatar
دولة قطر

Flag of Qatar.svg Emblem of Qatar.svg Qatar locator map.png

Hoofdstad Doha
Aantal inwoners 2.799.202 (2019)
Oppervlakte 11.607 km²
Regeringsvorm Absolute monarchie
Emir (?) Tamim bin Hamad al-Thani
(sinds 2013)
Premier Khalid bin Khalifa (sinds 2020)
Godsdienst Islam (65,5%)
Hindoeïsme (15,1%)
Christendom (14,2%)
Boeddhisme (3,3%)
Overig (1,9%)
Taal Arabisch
Munteenheid Qatarese rial
Volkslied As Salam al Amiri
Landcode QAT

Qatar, officieel de Staat Qatar, is een land in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Doha. Het is een klein land met ongeveer 2.150.000 inwoners. Het is een schiereiland in de Perzische Golf en grenst alleen aan Saoedi-Arabië. Er zit veel olie in de grond, daardoor is Qatar één van de rijkste landen ter wereld. In Qatar wonen moderne moslims.

Geschiedenis

Het gebied bij Qatar was in de steentijd al bewoond, maar verder zijn er weinig archeologische vondsten gedaan. Rond het jaar 900 werd Qatar een deel van het rijk van de Karmaten. Vanaf 1030, toen dit rijk uit elkaar viel, waren er sjeiks die de macht hadden. In het begin van de 16e eeuw kregen de Portugezen steeds meer macht in Qatar. Dit hield op in 1538 toen Qatar een onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog trokken de Turken zich terug uit Qatar en toen werd het een protectoraat (een soort kolonie) van het Verenigd Koninkrijk. De Britten zouden de sjeik van Qatar beschermen en de sjeik beloofde dat hij geen zaken zou doen met andere landen, zonder toestemming van de Britten. In de jaren 30 ging het slecht met Qatar, er waren veel ziektes en armoede en honger. Wel arriveerden in deze tijd de eerste oliezoekers. Ze vonden ook olie, maar vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er tot 1949 gewacht. Hoewel de hoeveelheid olie nog zo veel was, groeide de economie van Qatar door de olie sterk. De welvaart nam toe. Er werden scholen geopend en ziekenhuizen gebouwd.

Het Verenigd Koninkrijk trok zich in 1971 terug uit Qatar, waardoor de oliestaat onafhankelijk werd. Meteen begonnen de onderhandelingen met andere landen, zoals Bahrein. De economie van Qatar groeide en groeide en het land maakte ook steeds meer vrienden. In de Golfoorlog was het een bondgenoot van Koeweit, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die vochten tegen Irak. Hierna was er wat politieke onstabiliteit in het land. Nu is Tamim bin Hamad al-Thani het staatshoofd (emir).

Politiek

De Staat Qatar is eigenlijk een emiraat en geen land. Dat is het rijk van een emir of een sjeik. Qatar is een absolute monarchie en heeft een koninklijke familie. Het staatshoofd wordt aangeduid als emir. Sinds 25 juni 2013 is Tamim bin Hamad al-Thani de emir van Qatar. De emir is het hoofd van de staat en van de regering. Politieke partijen zijn er verboden en er worden ook geen verkiezingen gehouden. De emir mag zelf beslissen, maar is wel afhankelijk van zijn ministers die hij zelf kan benoemen en ontslaan. Er is wel een adviesraad van 30 leden, maar in feite kunnen zij niets veranderen aan het wetsvoorstel of zelf een wet voorstellen. Ook de leden van deze raad worden benoemd door de emir voor een periode van vier jaar. Qatar behoort tot de Arabische Liga.

Onderwijs

De eerste school in Qatar werd geopend in 1952 toen de welvaart en economie van het land begon te groeien. Er zijn scholen voor basisonderwijs, voorbereidend vervolgonderwijs en voortgezet onderwijs. Jongens en meisjes zitten niet bij elkaar op school, er zijn jongens- en meisjesscholen. De basisschool duurt 6 jaar en het voorbereidend vervolgonderwijs allebei 3 jaar. Verder zijn er veel privéscholen voor andere bevolkingsgroepen. De Universiteit van Qatar met ongeveer 16.000 studenten is opgericht in 1977. Op de scholen wordt Arabisch gegeven en het Engels wordt er ook steeds belangrijker. Het analfabetisme daalt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Qatar&oldid=393444"