Forum voor Democratie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 22: Regel 22:
 
| partijkleur =841717
 
| partijkleur =841717
 
}}
 
}}
Het '''Forum voor Democratie''' ('''FvD''') is een [[nationaalconservatisme|nationaalconservatieve]] en [[rechts-populisme|rechts-populistische]] [[politieke partij]] in [[Nederland]]. De partij werd in 2015 opgericht als een politieke beweging die wilde dat er een {{wbwoord|1|[[referendum]]}} kwam over het {{wbwoord|2|[[associatieverdrag]]}} met [[Oekraïne]]. In september 2016 werd het FvD een echte partij, die meedeed aan de [[Tweede Kamerverkiezingen 2017]] en in de Tweede Kamer 2 zetels behaalde. Toen in november 2020 bleek dat voorzitter [[Freek Jansen]] van jongerenorganisatie [[Jongerenorganisatie Forum voor Democratie|JFvD]] belangrijke posities had gegeven aan leden die [[fascisme|fascisitsche]],[[antisemitisme|antisemitische]] en [[homofobie|homofobe]] uitspraken deden, stapte partijleider en partijvoorzitter [[Thierry Baudet]] op. Niet veel later verliet ook partijgenoot [[Theo Hiddema]] de partij. Uiteindelijk werd Baudet in een referendum onder de leden herkozen tot partijleider en lijsttrekker. Als reactie hierop verlieten veel [[Provinciale Staten]]leden de partij. Eerder al verliet de meerderheid van de [[Eerste Kamer]]fractie de partij.
+
Het '''Forum voor Democratie''' ('''FvD''') is een [[nationaalconservatisme|nationaalconservatieve]] en [[rechts-populisme|rechts-populistische]] [[politieke partij]] in [[Nederland]]. De partij werd in 2015 opgericht als een politieke beweging die wilde dat er een {{wbwoord|1|[[referendum]]}} kwam over het {{wbwoord|2|[[associatieverdrag]]}} met [[Oekraïne]]. In september 2016 werd het FvD een echte partij, die meedeed aan de [[Tweede Kamerverkiezingen 2017]] en in de Tweede Kamer 2 zetels behaalde.
  +
  +
Toen in november 2020 bleek dat voorzitter [[Freek Jansen]] van jongerenorganisatie [[Jongerenorganisatie Forum voor Democratie|JFvD]] belangrijke posities had gegeven aan leden die [[fascisme|fascisitsche]],[[antisemitisme|antisemitische]] en [[homofobie|homofobe]] uitspraken deden, stapte partijleider en partijvoorzitter [[Thierry Baudet]] op. Niet veel later verliet ook partijgenoot [[Theo Hiddema]] de partij. Uiteindelijk werd Baudet in een referendum onder de leden herkozen tot partijleider en lijsttrekker. Als reactie hierop verlieten veel [[Provinciale Staten]]leden de partij. Eerder al verliet de meerderheid van de [[Eerste Kamer]]fractie de partij.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Versie van 11 jan 2021 10:45

Forum voor Democratie (FvD)

Forum voor Democratie Logo.png

Oprichting 22 september 2016
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts tot extreemrechts
Stroming Nationaalconservatisme
Rechts-populisme
Harde euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Thierry Baudet
Partijvoorzitter Olaf Ephraim
(penningmeester)
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Paul Fentrop
- Tweede Kamer Thierry Baudet
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
2 van de 75
- Tweede Kamer
2 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
23 van de 572
- Gemeenteraden
9 van de 8501
- Burgemeesters
0 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Renaissance-Instituut
Jongerenorganisatie Jongerenorganisatie Forum voor Democratie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Europese Conservatieven en Hervormers
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Het Forum voor Democratie (FvD) is een nationaalconservatieve en rechts-populistische politieke partij in Nederland. De partij werd in 2015 opgericht als een politieke beweging die wilde dat er een referendum Vraagteken2.png kwam over het associatieverdrag Vraagteken2.png met Oekraïne. In september 2016 werd het FvD een echte partij, die meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en in de Tweede Kamer 2 zetels behaalde.

Toen in november 2020 bleek dat voorzitter Freek Jansen van jongerenorganisatie JFvD belangrijke posities had gegeven aan leden die fascisitsche,antisemitische en homofobe uitspraken deden, stapte partijleider en partijvoorzitter Thierry Baudet op. Niet veel later verliet ook partijgenoot Theo Hiddema de partij. Uiteindelijk werd Baudet in een referendum onder de leden herkozen tot partijleider en lijsttrekker. Als reactie hierop verlieten veel Provinciale Statenleden de partij. Eerder al verliet de meerderheid van de Eerste Kamerfractie de partij.

Geschiedenis

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie.

Het Forum voor Democratie werd aanvankelijk niet opgericht als politieke partij. FvD was een denktank voor het Oekraïnereferendum en werkte hierbij samen met GeenPeil. In september 2016 werd FvD pas een politieke partij, omdat FvD als denktank geen invloed kon uitoefenen op de politiek. Door een politieke partij te worden hoopte het Forum voor Democratie dat hun ideeën gehoord zouden worden in de politiek. Hierom deed het FvD mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De partij won toen 2 zetels in de Tweede Kamer.

Op 20 maart 2019 deed het Forum voor Democratie mee aan de Provinciale Statenverkiezingen 2019 in alle twaalf provincies. Ook deden ze mee om een poging te wagen om in de Eerste Kamer te komen. Het Forum voor Democratie behaalde een grote winst bij deze Provinciale Statenverkiezingen, de partij was namelijk in drie provincies en 91 gemeenten de grootste partij en zou volgens de huidige prognose van de zetelverdeling in de Eerste Kamer 13 zetels behalen en hiermee de grote winnaar zijn van de verkiezingen.

Zie hier een lijst per provincie op welke rang het Forum voor Democratie staat qua stemmen:

Er was echter wel één probleem voor het Forum voor Democratie door de grote winst, in Flevoland. In Flevoland had het Forum voor Democratie namelijk 8 zetels gewonnen met 10 kandidaten op de lijst, maar 3 van die 10 woonden in Noord-Holland en dat mag niet. Het FvD heeft dit opgelost door een kandidaat die in Noord-Holland woonde te laten verhuizen naar Flevoland.

Standpunten

Wat vindt het Forum voor Democratie allemaal? Hieronder een paar punten:

  • Nederland moet trotser worden op zijn identiteit en cultuur. Kinderen moeten meer te weten komen over de Nederlandse geschiedenis en belangrijke historische figuren moeten als volkshelden gezien worden.
  • In Nederland moet een bindend referendum komen. In Nederland had vroeger een referendum dat door de bevolking ingezet kon worden, maar de uitslag hiervan is raadgevend. Dit betekend dat de Tweede Kamer de uitslag als advies gebruikt en het niet hoeft op te volgen. Bij een bindend referendum moet de Tweede Kamer dit wel doen.
  • Omdat Nederland onderdeel is van de Europese Unie, gelden in Nederland ook Europese Wetten. Het FvD vindt veel van deze wetten niet goed voor Nederland en is daarom ook voorstander van een referendum over "Nexit" (uittreden van Nederland uit de EU).
  • De minister-president moet gekozen worden door het volk, zoals men bijvoorbeeld in de VS de president kiest. Ook wil het FvD dat burgemeesters door de bewoners van de desbetreffende gemeente gekozen worden.
  • Nederland moet niet meer ingrijpen in het Midden-Oosten en moet proberen om betere banden met Rusland te onderhouden.
  • De basisstudiebeurs Vraagteken2.png voor studenten moet worden heringevoerd.
  • De invloed van zorgverzekeraars Vraagteken2.png moet worden teruggedrongen.
  • Buitenlandse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die een verkeersboete in Nederland maken moeten kunnen worden opgespoord.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_voor_Democratie&oldid=642188"