Haïti: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 19: Regel 19:
 
==Bestuurlijke indeling==
 
==Bestuurlijke indeling==
 
{{Zie hoofdartikel|Departementen van Haïti}}
 
{{Zie hoofdartikel|Departementen van Haïti}}
[[File:Haiti,_administrative_divisions_-_de_-_monochrome.svg|left|300px|thumb|Een kaart van de departementen van Haïti]]
+
[[File:Haiti,_administrative_divisions_-_de_-_monochrome.svg|right|300px|thumb|Een kaart van de departementen van Haïti]]
 
Haïti is verdeeld in tien departementen. Dit zijn:
 
Haïti is verdeeld in tien departementen. Dit zijn:
 
* [[Artibonite (departement)|Artibonite]]
 
* [[Artibonite (departement)|Artibonite]]

Versie van 20 jun 2022 16:06

Republiek Haïti
République d'Haïti
Repiblik Ayiti

Flag of Haiti.svg Coat of arms of Haiti.svg Haiti locator map.png

Hoofdstad Port-au-Prince
Aantal inwoners 11.743.017 (2020)
Oppervlakte 27.750 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Ariel Henry (sinds 2021)
Godsdienst Christendom (86,9%)
Geen religie (10,6%)
Volksreligies (2,2%)
Overig (0,3%)
Taal Frans (Français)
Haïtiaans Creools (Kreyòl)
Munteenheid Gourde
Volkslied La Dessalinienne
Nationale feestdag 1 januari
Landcode HTI

Haïti, officieel de Republiek Haïti (Frans: République d'Haïti, Creools: Repiblik d Ayiti), is een eiland op het westelijk deel van het eiland Hispaniola in de Caribische Zee. De hoofdstad is Port-au-Prince. Haïti grenst in het oosten over 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. Haïti deelt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola. In het noorden liggen de Bahama's en de (Britse) Turks- en Caicoseilanden, in het westen liggen Cuba en in het zuidwesten Jamaica.

Haïti was lange tijd een kolonie van Frankrijk, maar werd in 1804 onafhankelijk. De onafhankelijkheid was het gevolg van de Haïtiaanse Revolutie, de enige succesvolle slavenopstand in de gehele geschiedenis. Haïti is daardoor ook het eerste land dat de slavernij afschafte. Het land is korte tijd een keizerrijk en een koninkrijk geweest en heeft ook voor een tijdje een gezamenlijk land met de Dominicaanse Republiek gevormd. Haïti heeft vaak te maken orkanen en overstromingen.

Over het algemeen is Haïti een arm land en heeft te maken met corruptie. De schade van de aardbeving uit 2010 is nog altijd merkbaar.

Bevolking

Taal

Haïti heeft twee officiële talen. Dit zijn het Frans en het Haïtiaans-Creools. Het Frans wordt vooral in de politiek en de media gebruikt. Het wordt gesproken door 42% van de bevolking. Op school leren Haïtianen ook Frans als eerste of tweede taal. Bij kerkdiensten en huwelijken worden ook Frans gesproken. Het Haïtiaans-Creools wordt bijna alle inwoners gesproken. Het is een mix van Frans, Afrikaanse en inheemse talen. De meeste woorden van het Haïtaans-Creools komen ook het Frans, maar de grammatica lijkt meer op Afrikaanse talen. De taal is ontstaan toen Haïti een kolonie van Frankrijk was. De Franse kolonisten gebruikten het om te praten met de Indianen op het eiland en de Afrikaanse slaven. Het Haïtiaans-Creools werd later de moedertaal van veel inwoners. Het Haïtiaans-Creools wordt ook op school geleerd. Het wordt vooral in het dagelijks leven en thuis gebruikt.

Daarnaast spreken veel inwoners ook Spaans en Engels als vreemde taal.

Religie

In 2017 was 55% van de bevolking katholiek en 28% van de bevolking protestants. De belangrijkste protestantse stromingen op het eiland zijn het baptisme en de pinksterbeweging. Net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen neemt het aantal katholieken af en het aantal protestanten toe. De Rooms-Katholieke Kerk kwam naar het eiland toen de Fransen en Spanjaarden het eiland koloniseerden. Het protestantisme is sinds de 19e eeuw actief op het eiland. Deze stroming krijgt sinds de jaren 1970 steeds meer aanhang. 10% van de bevolking hangt geen religie aan of is ongelovig. Daarnaast hangt 3% een kleinere religie aan, zoals de islam, het jodendom of het boeddhisme.

In Haïti gelooft men ook in voodoo. Voodoo is een mix van Europese, Afrikaanse en inheemse religies. Vooral op het platteland gelooft men in voodoo. Veel christenen vinden dat voodoo de religie van de duivel is. Toch geloven veel van hen ook dat de voodoo-rituelen werken. In Haïti zijn er verschillende voodoo-priesters. Zij geloven in dingen als zwarte magie, het offeren van fruit of dieren en andere rituelen. Ook is er een geloof in de geesten van overleden mensen.

Bestuurlijke indeling

Zie Departementen van Haïti voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een kaart van de departementen van Haïti

Haïti is verdeeld in tien departementen. Dit zijn:

De departementen zijn weer onderverdeeld in 146 gemeenten.

Webkwestie

Webkwestie over de ramp op Haïti


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haïti&oldid=719919"