Noordelijke Marianen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 53: Regel 53:
 
==Bevolking==
 
==Bevolking==
 
===Algemeen===
 
===Algemeen===
  +
De Noordelijke Marianen hebben zo'n 47.000 inwoners. Tegenwoordig neemt het aantal inwoners af. Sinds 2000 zijn er zo'n 14.000 mensen van de eilanden vertrokken. De Noordelijke Marianen zijn hierdoor het Amerikaans territorium met de minste inwoners, na [[Amerikaans-Samoa]]. Veel inwoners vertrekken naar het vasteland van de Verenigde Staten en [[Hawaï]], aangezien er meer werk is. Vooral jongeren kiezen er ook voor om naar de Verenigde Staten te gaan voor hun studie. Zo'n 50% van de bevolking hebben een Aziatische migratieachtergrond. Zij hebben voorouders uit landen als de Filipijnen, China, Korea, Japan en Bangladesh. 35% van de bevolking heeft een Pacifische migratieachtergrond. Zij hebben voorouders uit de kleinere eilanden in de Grote Oceaan, waaronder [[Palau]], Tonga en Samoa.
   
 
===Taal===
 
===Taal===
  +
De Noordelijke Marianen hebben drie officiële talen. Dit zijn het [[Engels]], het [[Chamorra]] en het [[Caroliniaans]]. Het Engels wordt vooral in de politiek gebruikt. Chamorra en Caroliniaans worden beide gebruikt door de inheemse volkeren met dezelfde naam. De meeste inwoners spreken Engels; soms als eerste en soms als tweede taal. In het verleden was er nog een taal op de Noordelijke Marianen, het [[Tanapag]], maar dit is uitgestorven.
  +
  +
Minderheidstalen zijn het [[Tagalog]] en het [[Chinees]]. In het verleden werd het [[Spaans]] op de eilanden gesproken door de Spaanse kolonisten. Hoewel er nog veel Spaanse plaats- en straatnamen zijn, wordt het Spaans niet meer gesproken op de Noordelijke Marianen.
   
 
===Religie===
 
===Religie===
  +
De meeste inwoners van de Noordelijke Marianen zijn aanhanger van het [[christendom]]. Zo'n 64,1% van de inwoners is aanhanger van de [[Rooms-Katholieke kerk]] en nog zo'n 16% is protestants. De reden dat de Noordelijke Marianen katholiek zijn heeft te maken met de Spaanse koloniale periode. De Spanjaarden brachten de katholieke kerk naar de Noordelijke Marianen. Later brachten de Amerikanen het protestantisme. Zo'n 10% van de bevolking is [[boeddhisme|boeddhistisch]] en 5.3% is aanhanger van een volksreligie.
  +
  +
Daarnaast zijn er nog andere kleinere religies, zoals het [[jodendom]], de [[islam]] en het [[hindoeïsme]]. 1% van de bevolking heeft geen religie.
   
 
==Politiek==
 
==Politiek==

Versie van 18 feb 2022 23:31

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Noordelijke Marianen
Northern Mariana Islands
Notte Mariånas

Flag of the Northern Mariana Islands.svg Seal of the Northern Mariana Islands.svg Northern Mariana Islands on the globe (Southeast Asia centered) (small islands magnified).svg

Hoofdstad Saipan
Aantal inwoners 55.650 (2022)
Oppervlakte 457 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van de Verenigde Staten
Godsdienst Rooms-katholicisme
Taal Engels (English)
Chamorro (Finuʼ Chamorro)
Caroliniaans (Refaluwasch)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Volkslied Gi Talo Gi Halom Tase
Landcode MP
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

De Noordelijke Marianen zijn een eilandengroep en territorium van de Verenigde Staten. De Noordelijke Marianen liggen in de Grote Oceaan ten noorden van Guam. Hoewel Guam technisch gezien tot de eilandengroep behoort, heeft het de status van een apart territorium. De groep bestaat uit 14 verschillende eilanden. Op de Noordelijke Marianen worden drie talen gesproken; Engels, Chamorra en Caroliniaans. De hoofdstad van de Noordelijke Marianen is het grootste eiland; Saipan. Op de eilanden wonen samen zo'n 55.650 mensen.

De eilanden waren eeuwenlang door allerlei volkeren die van o.a. de Filipijnen naar de Noordelijke Marianen emigreerden. In de 16e eeuw werden de Noordelijke Marianen ontdekt door de Spanjaarden, die het onderdeel maakten van hun kolonie in de Filipijnen. Na de Spaans-Amerikaanse Oorlog van 1898 kwamen de Filipijnen en Guam in de handen van de Verenigde Staten, terwijl de Noordelijke Marianen werden verkocht naar Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werden de eilanden overgedragen aan Japan en na de Tweede Wereldoorlog kwamen ze in de handen van de Amerikanen. In 1978 werden de Noordelijke Marianen een Amerikaans territorium, waarmee ze het jongste Amerikaanse territorium zijn.

De Marianentrog, de diepste plek ter wereld, ligt in de buurt van de Noordelijke Marianen.

Geschiedenis

Inheemse geschiedenis

Spaanse koloniale periode

De Duitsers en Japanners

Sinds de Tweede Wereldoorlog

Geografie

Landschap

De Noordelijke Marianen worden omgeven door de Grote Oceaan. Zij maken samen met Guam deelt uit van de Marianen, een eilandengroep.

De Noordelijke Marianen kunnen in twee delen worden verdeeld; noord en zuid. De eilanden in het zuiden bestaan uit kalksteen, terwijl de noordelijke eilanden zijn ontstaan door vulkanisme. Op verschillende eilanden zijn hier ook actieve vulkanen. Slechts een vijfde van de grond op de Noordelijke Marianen is bruikbaar voor de landbouw.

Rondom de eilanden zijn grote koraalriffen met vele vissoorten. Door overbevissing zijn veel vissoorten bedreigd. Ook is er vervuiling van de grond op de eilanden, waardoor ook het grondwater op sommige eilanden vervuild is.

Een kaart van de Noordelijke Marianen

Eilanden

De eilanden van de Noordelijke Marianen zijn:

8. Guguan
9. Maug-eilanden
10. Pagan
11. Saipan
12. Sarigan
13. Rota
14. Tinian


Klimaat

De Noordelijke Marianen hebben een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het gehele jaar. De temperaturen schommelen een beetje door het jaar heen. Eigenlijk hebben de eilanden maar twee seizoenen; het droogteseizoen en het regenseizoen. Het droogteseizoen duurde van december tot juni en het regenseizoen duurde van juli en november. Overigens valt er in het droogteseizoen ook regen op de eilanden, aangezien ze omgeven zijn door water. Toch valt er in het droogteseizoen veel minder regen als in het regenseizoen.

Op de eilanden kunnen orkanen voorkomen.

Bevolking

Algemeen

De Noordelijke Marianen hebben zo'n 47.000 inwoners. Tegenwoordig neemt het aantal inwoners af. Sinds 2000 zijn er zo'n 14.000 mensen van de eilanden vertrokken. De Noordelijke Marianen zijn hierdoor het Amerikaans territorium met de minste inwoners, na Amerikaans-Samoa. Veel inwoners vertrekken naar het vasteland van de Verenigde Staten en Hawaï, aangezien er meer werk is. Vooral jongeren kiezen er ook voor om naar de Verenigde Staten te gaan voor hun studie. Zo'n 50% van de bevolking hebben een Aziatische migratieachtergrond. Zij hebben voorouders uit landen als de Filipijnen, China, Korea, Japan en Bangladesh. 35% van de bevolking heeft een Pacifische migratieachtergrond. Zij hebben voorouders uit de kleinere eilanden in de Grote Oceaan, waaronder Palau, Tonga en Samoa.

Taal

De Noordelijke Marianen hebben drie officiële talen. Dit zijn het Engels, het Chamorra en het Caroliniaans. Het Engels wordt vooral in de politiek gebruikt. Chamorra en Caroliniaans worden beide gebruikt door de inheemse volkeren met dezelfde naam. De meeste inwoners spreken Engels; soms als eerste en soms als tweede taal. In het verleden was er nog een taal op de Noordelijke Marianen, het Tanapag, maar dit is uitgestorven.

Minderheidstalen zijn het Tagalog en het Chinees. In het verleden werd het Spaans op de eilanden gesproken door de Spaanse kolonisten. Hoewel er nog veel Spaanse plaats- en straatnamen zijn, wordt het Spaans niet meer gesproken op de Noordelijke Marianen.

Religie

De meeste inwoners van de Noordelijke Marianen zijn aanhanger van het christendom. Zo'n 64,1% van de inwoners is aanhanger van de Rooms-Katholieke kerk en nog zo'n 16% is protestants. De reden dat de Noordelijke Marianen katholiek zijn heeft te maken met de Spaanse koloniale periode. De Spanjaarden brachten de katholieke kerk naar de Noordelijke Marianen. Later brachten de Amerikanen het protestantisme. Zo'n 10% van de bevolking is boeddhistisch en 5.3% is aanhanger van een volksreligie.

Daarnaast zijn er nog andere kleinere religies, zoals het jodendom, de islam en het hindoeïsme. 1% van de bevolking heeft geen religie.

Politiek

Het parlementsgebouw van de Noordelijke Marianen

De Noordelijke Marianen zijn een territorium van de Verenigde Staten, net als o.a. Puerto Rico en Guam. Dit betekent dat de inwoners Amerikaans staatsburger zijn en de eilanden onderdeel zijn van de VS. Toch kunnen de inwoners van de eilanden niet stemmen in de Amerikaans presidentsverkiezingen en de eilanden zijn niet vertegenwoordigt in het Amerikaans Congres. Overigens hebben de Noordelijke Marianen wel een afgevaardigde in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar deze kan niet stemmen. De Noordelijke Marianen kunnen daarentegen wel meer dingen beslissen als Amerikaanse staat.

Het dagelijkse bestuur van de Noordelijke Marianen is in handen van een gouverneur. De gouverneur wordt gekozen door de inwoners van de eilanden elke vier jaar. De huidige gouverneur van Noordelijke Marianen is Ralph Torres van de Republikeinse Partij. Daarnaast is er nog een parlement, dat uit twee kamers bestaat:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 20 leden, die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 9 leden, die elke vier jaar gekozen worden.

Net als op het vasteland van de Verenigde Staten zijn er op de Noordelijke Marianen twee grote partijen; de Democratische Partij en de Republikeinse Partij. Toch zijn er ook een hoop onafhankelijke leden, die niet tot een partij behoren.

Economie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noordelijke_Marianen&oldid=706859"