Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Forum voor Democratie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf FvD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forum voor Democratie (FvD)

Forum voor Democratie Logo.png

Oprichting 22 september 2016
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Liberaal-conservatisme en Uiterst rechts
Stroming Nationaalconservatisme
Rechts-populisme
Harde euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Thierry Baudet
Partijvoorzitter Thierry Baudet
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Paul Fentrop
- Tweede Kamer Thierry Baudet
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
3 van de 75
- Tweede Kamer
5 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
25 van de 570
- Gemeenteraden
1 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 324
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Renaissance-Instituut
Jongerenorganisatie Jongerenorganisatie Forum voor Democratie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Europese Conservatieven en Hervormers
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Het Forum voor Democratie (FvD) is een politieke partij in Nederland. Oprichter Thierry Baudet is sinds 22 september 2016 de partijleider.

Het Forum voor Democratie is een nationaalconservatieve, liberaal-conservatieve partij. Dat betekent dat de partij zowel conservatieve als nationalistische standpunten heeft en gezien wordt als rechtser dan de gebruikelijke rechtse politiek.

Geschiedenis

Het Forum voor Democratie werd aanvankelijk niet opgericht als politieke partij. FvD werd in 2015 opgericht als een denktank voor het Oekraïnereferendum en werkte hierbij samen met GeenPeil. In september 2016 werd FvD pas een politieke partij, omdat FvD als denktank geen invloed kon uitoefenen op de politiek. Door een politieke partij te worden hoopte het Forum voor Democratie dat hun ideeën gehoord zouden worden in de politiek. Hierom deed het FvD mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De partij won toen 2 zetels in de Tweede Kamer.

Op 20 maart 2019 deed het Forum voor Democratie mee aan de Provinciale Statenverkiezingen 2019 in alle twaalf provincies. Ook deden ze mee om een poging te wagen om in de Eerste Kamer te komen. Het Forum voor Democratie behaalde een grote winst bij deze Provinciale Statenverkiezingen, de partij was namelijk in drie provincies en 91 gemeenten de grootste partij en zou volgens de huidige prognose van de zetelverdeling in de Eerste Kamer 13 zetels behalen en hiermee de grote winnaar zijn van de verkiezingen.

Er was echter wel één probleem voor het Forum voor Democratie door de grote winst, in Flevoland. In Flevoland had het Forum voor Democratie namelijk 8 zetels gewonnen met 10 kandidaten op de lijst, maar 3 van die 10 woonden in Noord-Holland en dat mag niet. Het FvD heeft dit opgelost door een kandidaat die in Noord-Holland woonde te laten verhuizen naar Flevoland.

Standpunten

Een verkiezingsaffiche van het FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021

Forum voor Democratie is een nationalistische en conservatieve partij. De partij stemt in de Tweede Kamer het vaakst met de PVV, de SGP en de VVD mee. De partij staat het verst af van GroenLinks en de PvdD.

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende stand- en speerpunten:

 • Nederland moet trotser worden op zijn identiteit en cultuur. Belangrijke historische figuren moeten als volkshelden gezien worden.
 • De multiculturele samenleving is een bedreiging voor de Nederlandse identiteit.
 • Er moet een strenger immigratiebeleid komen. Nederland moet minder migranten en vluchtelingen toelaten.
 • Het vrije verkeer van mensen en goederen moet stopgezet worden. Nederland moet het Schengenverdrag opzeggen en er moeten weer grenscontroles komen aan de landsgrenzen.
 • Nederland moet uit de Europese Unie stappen. Daarom moet volgens Forum hierover een referendum georganiseerd worden.
 • Nederland moet uit de Eurozone. De gulden moet opnieuw de munteenheid worden.
 • Klimaatverandering is niet honderd procent zeker door menselijk handelen, en ook al zou dat wel zo zijn dan is de invloed van mensen om het te herstellen zeer klein volgens Forum. Er is geen klimaatcrisis. Nederland moet uit het Klimaatakkoord van Parijs stappen, omdat de gestelde doelen volgens Forum te duur en onnodig zijn.
 • De belastingen moeten omlaag en anders geregeld worden. De overheid moet niet te veel ingrijpen in de economie.
 • De basisbeurs voor studenten moet terugkomen.
 • Het eigen risico in de zorg moet blijven bestaan, maar wel omlaag. De invloed van zorgverzekeraars moet worden teruggedrongen.
 • Er moet veel minder geld naar de publieke omroep.
 • Het wachtgeld voor politici moet afgeschaft worden.
 • In Nederland moet een bindend referendum komen. In Nederland bestond tussen 2015 en 2018 een referendum dat door de bevolking ingezet kon worden, maar de uitslag hiervan is raadgevend. Dit betekent dat de Tweede Kamer de uitslag als advies gebruikt en het niet hoeft op te volgen. Bij een bindend referendum moet de Tweede Kamer dit wel doen.

Controverse

De partij is meerdere keren beschuldigd van racisme, antisemitisme en homofobie. Sommige leden vonden deze beschuldigingen ook terecht en verlieten hierdoor de partij. Zo zijn de partijen JA21 en Belang van Nederland afsplitsingen van Forum van Democratie.

Vreemdelingenhaat

Na de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 ging de partij door met campagnevoeren, terwijl andere partijen dit hadden afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Ook liet partijleider Baudet de partijbijeenkomst diezelfde avond doorgaan, waarbij hij beweerde dat er een verband was tussen de aanslag in Utrecht en het Nederlands vreemdelingenbeleid. Verschillende politici beschuldigden Baudet van vreemdelingenhaat en daarnaast werd het respectloos gevonden dat hij de aanslag gebruikt zou hebben voor eigen gewin.

Antisemitisme en homofobie

De partij van Baudet kwam in november 2020 in opspraak toen bleek dat voorzitter Freek Jansen van jongerenorganisatie JFvD belangrijke posities had gegeven aan leden die fascisitsche,antisemitische en homofobe uitspraken deden. Partijleider en partijvoorzitter Thierry Baudet stapte op en niet iet veel later verliet ook partijgenoot Theo Hiddema de partij. Uiteindelijk werd Baudet in een referendum onder de leden herkozen tot partijleider en lijsttrekker. Als reactie hierop verlieten veel Provinciale Statenleden de partij. Eerder al verliet de meerderheid van de Eerste Kamerfractie de partij.

Op 3 mei kwam de partij weer in opspraak omdat zij op Instagram een bericht plaatste met het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waarin gesteld wordt dat met de coronamaatregelen er een einde is gekomen aan de vrijheid in Nederland. Hiermee worden de maatregelen vergeleken met de Duitse bezetting van Nederland, waarbij ongeveer 107.000 Nederlandse Joden werden afgevoerd. Het Centraal Joods Overleg reageerde geschokt en noemde de vergelijking van FvD onacceptabel. De partij zou misbruik maken van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag voor eigen gewin. Ook andere poltieke partijen, waaronder het CDA, D66, de PvdA, GroenLinks en de SP noemden de vergelijking 'onsmakelijk' en 'walgelijk'. Door de gebeurtenis verlieten op 13 mei 2021 Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders de partij. Zij gingen door als eigen fractie, BVNL. Eerder vergeleek de partij de quarantaineplicht al met de Jodenvervolging. De partij had als uitleg voor de vergelijkingen de redenering dat er voor het eerst feitelijk sinds de Tweede Wereldoorlog, er weer een bepaalde groep mensen werd uitgesloten. De partijleden hebben ook gezegd dat de coronamaatregelen totaal niet in proportie staan tot de Jodenvervolging en de genocide in de Tweede Wereldoorlog, ze vergeleken dus enkel alleen het feit dat er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer een bepaalde groep werd uitgesloten.

Racisme en complotdenken

Op 9 februari 2021 kwam de partij van Baudet weer in opspraak, omdat bleek dat partijleden in WhatsApp-groepen racistische opmerkingen maakten en aanzetten tot misleiding. Baudet zelf wilde de burgerrechtenorganisatie Black Lives Matter neerzetten als een een groep complotdenkers. Een gesprek verliep als volgt:

 • Thierry Baudet: "Wil jij dat je zus met een 'neger' thuiskomt?".
 • Gideon van Meijeren: "Hell no"
 • Andreas Bakir: "Ik haat 'negers' niet: ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wél een voorkeur, of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de 'negers' in Afrika – als ze daar maar blijven."

Dit WhatsApp-gesprek blies op in de media, Baudet had gereageerd met dat hij het afschuwelijk vond dat van een privékwestie een probleem werd gemaakt. Aanvankelijk had hij niet gezegd wat de context was omdat het screenshot bewerkt was, later heeft hij de context gegeven waaruit blijkt dat Baudet reageerde op een zwart lid van zijn partij. Die begon namelijk al met een grap over dat de media de partij weer voor racistisch uitmaakte. De verklaring van hem was dus dat het een uit de context gehaalde grap was.

Gideon van Meijeren stond op de zesde plaats van de FvD-kieslijst van 2021. Andreas Bakir was nummer zeventien.

In een ander gesprek schreef Thierry Baudet: "100 is het gemiddelde. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 o.i.d."

Met hispanic en african verwijst Baudet naar Latijns-Amerikanen en Afro-Amerikanen. De getallen die hij noemt zijn intelligentiequotiënten: waarden op de IQ-test. Met deze test wordt intelligentie gemeten. Een IQ-score van 100 is gemiddeld. Baudet constateert dus dat witte mensen boven het gemiddelde scoren, terwijl Latijns-Amerikanen en Afro-Amerikanen onder het gemiddelde scoren, om dit te onderbouwen haalt hij cijfers uit een onderzoek. Hij benadrukt wel dat het niet zijn mening is omdat het een onderzoek is en hij de cijfers anders had willen zien, hij zegt dat we moeten accepteren dat er verschillen zijn tussen etniciteiten en dat dat helemaal niet erg is.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_voor_Democratie&oldid=695087"