Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sri Lanka

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ceylon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Socialistische
Republiek Sri Lanka
Sri Lankā Prajathanthrika
Samajavadi Janarajaya

Democratic Socialist Republic
of Sri Lanka

Flag of Sri Lanka.svg Emblem of Sri Lanka.svg Sri Lanka locator map.png

Hoofdstad Sri Jayewardenapura Kotte
Aantal inwoners 22.409.381 (2017)
Oppervlakte 65.610 km²
Regeringsvorm Republiek
President Maithripala Sirisena
Premier Ranil Wickremesinghe
Godsdienst Boeddhisme (69%)
Hindoeïsme (7-15%)
Taal Singalees (Siṁhala)
Tamil (Tamiḻ)
Engels (English)
Munteenheid Srilankaanse roepie
Volkslied Sri Lanka Matha
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (4 februari)
Landcode LKA


Sri Lanka (voorheen Ceylon) is een land in Zuid-Azië. Het is een eiland dat voor de zuidpunt van India ligt in de Indische Oceaan. De hoofdstad is Sri Jayewardenapura Kotte, dat vlakbij de westkust ligt bij Colombo, dat de grootste stad van het land is. De stad Kandy, in het bergachtige binnenland, wordt gezien als de culturele hoofdstad. Daar staat de Dalada Maligawa (de Tempel van de Tand), een boeddhistische tempel waarvan mensen aannemen dat de tand die er wordt bewaard van de Boeddha is geweest.

Geschiedenis

Koloniale tijd

De kustgebieden van Sri Lanka waren vroeger een Nederlandse kolonie. De VOC mocht er vanaf 1638 van de Koning van Kandy export van kaneel beginnen en nederzettingen bouwen, als de VOC de Portugezen zou verdrijven. In 1796 verdreef Engeland de Nederlanders voorgoed en noemden ze het land Ceylon. Thee was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd Ceylon onafhankelijk. De onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 4 februari. Sindsdien heet het eiland Sri Lanka.

Burgeroorlog

Van 1983 tot 2009 was er een burgeroorlog tussen de boeddhistische Singalezen (die een grote meerderheid vormen) en de Tamiltijgers, een groep die vocht voor een onafhankelijke staat op het eiland voor de hindoeïstische Tamils. Terwijl de Tamiltijgers in de loop van de jaren veel terroristische aanslagen pleegden, reageerde het leger van de Singhalezen door met geweld terug te slaan. In de jaren '80 ontvluchtten veel Tamils het land waarvan een aantal vluchtten naar Nederland.

Tsunami

In 2004 gebeurde er een wereldramp voor de kust van Sri Lanka. Door een zeebeving gevolgd door een tsunami werd de kust van Sri Lanka verwoest. In de kustgebieden waar veel grote plaatsen zijn en veel mensen wonen, werden veel mensen verrast en kwamen velen om het leven.

Geologie

Sri Lanka is een bergachtig eiland, het hoogste punt is de Pidurutalagala met 2.524 meter. Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met moessons.

Bevolking

Ongeveer driekwart van de inwoners van Sri Lanka zijn Singalezen. Het grootste deel van de Singalezen is boeddhist, een klein deel is christen. Verder is ongeveer 1 op de 7 inwoners Tamil, zij hebben als religie het hindoeïsme. Een deel van de Tamils komt oorspronkelijk uit India. De derde grote bevolkingsgroep zijn de Moren, zij hebben als religie de islam. Een kleine bevolkingsgroep zijn de Burghers, zij stammen af van Portugese, Nederlandse of Engelse kolonisten en wonen vooral in de kustgebieden.

Toerisme en veiligheid

Sri Lanka is vanwege zijn tropische stranden, zijn rijke cultuur en historie en zijn veelzijdige natuur een geliefd land bij toeristen. In het algemeen is Sri Lanka veilig maar de nasleep van de burgeroorlog is nog altijd te merken door controles die er zijn landmijnen die in delen van het land langs de weg liggen. Ook zijn er risico's op berovingen en aanrandingen, vooral bij alleenreizende vrouwen. Voor de rest moet je opletten in het verkeer want de wegen zijn vaak slecht en het verkeer druk in Sri Lanka.

Foto's


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sri_Lanka&oldid=613462"